Surf Nieuws

Specialized Venge Pro 2019 review

Off 77

Deze Specialized Venge Pro kost echter nog steeds 7.200 euro. Veel geld voor wat feitelijk het instapmodel van de Venge-serie is, maar met de naam ‘instapmodel’ doe je hem geen recht. Er is namelijk maar één Venge-frame, en daarom heeft deze Pro uitvoering precies hetzelfde FACT 11r-frame als de Venge S-Works van Peter de Tourminator. Ook het prachtige Aeroflystuur en de stuur- en zadelpen zijn 100 procent hetzelfde en voorzien van S-Works logo’s. Op de draaiende delen na is deze Specialized Venge Pro dus volkomen identiek aan de Venge S-Works. Belangrijk om te weten als je naast een Venge S-Works voor het stoplicht staat: je hoeft je niet geïntimideerd te voelen.

Het verschil zit voornamelijk in de groep en de wielen. Geen Dura Ace Di2 maar Ultegra Di2. Voor een mechanische groep is het frame niet geschikt: versnellingskabels kunnen minder kleine hoeken maken en dus minder goed weggewerkt worden. Geen Roval CLX64-wielen ook, maar een set Roval CL50-wielen. Die hebben een iets lagere velg, ronde in plaats van aero-spaken en normale lagers, geen keramische. Ze wegen wel 100 gram minder dan de CLX64 wielen, wat het extra gewicht van Ultegra deels compenseert en voor extra levendigheid zorgt. Tot slot zijn de Turbo Cotton-bandjes ingeruild voor ‘normale’ S-Works-banden en, niet te vergeten, er wordt geen vermogensmeter meegeleverd. Slimme keuzes die zorgen dat de Venge Pro nog steeds super-high-end aanvoelt, aerodynamisch nauwelijks inlevert ten opzichte van de Venge S-Works en toch duizenden euro’s goedkoper is.Specialized Venge Pro 2019 review

Ook wat de looks betreft lever je weinig in met de Specialized Venge Pro. Er zijn twee uitvoeringen: een glimmend paarse en een matzwarte zoals onze testfiets. Van die laatste zijn de belettering, het stuurlint en het zadel uitgevoerd in een soort changeant parelmoerkleur, die, afhankelijk van de lichtval, verandert van donkerpaars naar felblauw. Het zorgt voor een spectaculair effect, maar wij zouden toch voor de paarse gaan. Het zadel en stuurlint zullen slijten en ooit vervangen moeten worden, knalpaars blijft altijd knalpaars.

Het is een slimme fiets, deze Specialized Venge Pro. Zoals het hoort bij aerobikes zijn alle kabels netjes intern weggewerkt, er is alleen 5 centimeter kabel zichtbaar tussen het frame en de achterderailleur, want Di2 is nu eenmaal niet draadloos. Aan de voorkant zijn stuur, stuurpen en frame middels wulps gevormde aero-onderdelen versmolten tot een aerodynamisch geheel. Het slimme is dat eronder bewezen techniek schuilt: je kunt zonder problemen een willekeurig ander stuur of andere stuurpen monteren. De hoek van het stuur is normaal verstelbaar en de vork draait in een normaal balhoofdstel. Afstellen en onderhoud plegen is daardoor een stuk gemakkelijker dan bij technisch meer radicale aero-oplossingen het geval is. Dat draagt bij aan de allround inzetbaarheid van de Specialized Venge Pro. Een mogelijk nadeel zit in het plastic kapje dat de topcap van de stuurpen afdekt: je raakt het makkelijk kwijt en dat gaat ten koste van de looks. Meteen maar een paar van bijbestellen dus.

Wat veel hulde verdient is het feit dat de fiets nergens ‘gezet’ oogt, zoals aerobikes vaak wel doen. Eigenlijk ziet de Specialized Venge Pro eruit als een Tarmac SL6, maar dan met wat meer geprononceerdere buisvormen. Zelfs de stuur/stuurpencombinatie is ondanks de interne kabeldoorvoer elegant te noemen. Het frame alleen geschikt maken voor elektrisch schakelen en schijfremmen, met flexibele hydraulische leidingen, heeft daar zeker bij geholpen. Want inderdaad, velgremmen zijn niet leverbaar.

Ook het gewicht van de Specialized Venge Pro is een groot compliment waard. Onze testfiets woog inclusief twee bidonhouders en de mooi geïntegreerde aluminium computermount 7,65 kilo. Zonder pedalen, dat wel. Dit is voor elke schijfremfiets met Di2 een prima gewicht, voor een aerofiets is het een vedergewicht.

Genoeg gepraat, tijd voor een eerste indruk. Welnu, die slaat in als een bom. Zo er al sprake was van enige scepsis over nut en noodzaak van aerofietsen, is 5 kilometer genoeg om overtuigd te raken: dit is een snelle fiets. Ons vaste trainingsrondje legden we nooit sneller af, hoewel er behalve het aerodynamische voordeel ook zeker een motiverend effect van de Specialized Venge Pro uitgaat. Maar is hij vooral snel in rechte lijn? Is het een fiets voor dagelijks gebruik in verschillende omstandigheden of is het vooral een racemonster voor erbij? We gaan de Specialized Venge Pro de komende weken flink aan de tand voelen en doen in de volgende editie verslag van hoe hij zich houdt onder uiteenlopende omstandigheden.

 • frame FACT 11r carbon, disc
 • voorvork S-Works FACT 11r carbon, 100x12mm thru-axle, flat-mount disc
 • shifters Shimano Ultegra Di2 Disc R8070
 • remmen Shimano Ultegra R8070 hydr. schijfremmen
 • stuur S-Works Aerofly II, 80mm reach, 130mm drop
 • stuurpen S-Works Aerofly II, 100mm
 • zadel Specialized Power Expert, 143mm
 • zadelpen Specialized S-Works
 • wielen Roval CL50 TLR (20.7mm interne velgbreedte)
 • banden S-Works Turbo, 26mm
 • crankset Shimano Ultegra FC-R8000 52-36
 • achterderailleur Shimano Ultegra Di2 R8050, GS
 • cassette Shimano Ultegra R8000, 11-30t
 • gewicht 7,65 kilo (56cm, exclusief pedalen)
 • info Specialized.com
 • prijs € 7.199,-

The post Specialized Venge Pro 2019 review appeared first on Ridersguide.

Bron: 6.soulonline.nl

Related Posts