Surf Nieuws

Uitslag: NK Surftour 2016

Off 23

De NK Surftour van 2016 bestond uit twee stops. De eerste stop was in het voorjaar in Scheveningen en afgelopen week was de finale stop in Zuid Frankrijk, Mimizan. Op basis van twee wedstrijden is er een eindklassement gemaakt, waarin de Nederlands Kampioenen van 2016 bekend zijn geworden. De week in Mimizan is volledig gebruikt voor de voorbereiding,trainingen en uiteraard de wedstrijdheats. Op maandag, dinsdag en woensdag waren de condities goed genoeg voor een wedstrijd. Het niveau van de surfers bleek wederom hoog te zijn, waardoor de heats heel spannend waren en er zelfs sprake was bij de longboarders van een surf-off omdat de punten van het eindklassement gelijk waren.

Longboard

De eerste heat van de dag was meteen een finale en wel de longboard finale met in het water Kasper Boonstra, Danny Bastiaanse, Pascal van der Mast en Michiel Six. De mannen konden redelijk wat golven pakken en er werd dan ook door een aantal goed gescoord. De finale werd gewonnen door Pascal van der Mast (17.33) die daarmee Danny Bastiaanse (15.43), Kasper Boonstra (11.67) en Michiel Six (10.00) achter zich liet. Deze scores zorgden ervoor dat er samen de scores van de eerste stop in Scheveningen een gelijkspel ontstond tussen Pascal en Kasper en bleek de dag voor beide heren nog lang niet voorbij te zijn.

Open Women

Na de longboarders was het de beurt aan de dames die gistermiddag de kwartfinales hadden gesurft en vandaag het water in gingen voor de semi finals. De eerste halve finale werd gewonnen door Dominga Valdes met als tweede Mirna Boelsma en derde Richelle Salawanej. De tweede halve finale was een spannende heat die gewonnen werd door Lotte Jacobs. Sigal Kruithof kwam 0.33 had een goede laatste golf, maar kwam 0.33 tekort voor de tweede plek die naar Julia van Rooij ging. De finale begon goed voor Julia die snel een goede golf had, maar met nog 8 minuten te gaan stond Mirna Boelsma op de eerste plek met Julia achter zich. De derde en vierde plek ging tussen Dominga en Lotte. In de laatste fase van de heat lukte het Dominga om naar een derde plek te surfen en dat werd ook de eindstand van deze finale. Mirna eindigde als eerste (14.67) met daarachter Julia op een tweede plek (7.83), Dominga als derde (5.84) en Lotte werd vierde (5.83).

Juniors

De juniors hadden gister al laten zien dat ze gewaagd zijn aan elkaar en dat leverde dan ook hele spannende heats op. De finale was niet anders. Halverwege de heat stond Loek Engelenburg, met zijn veertien jaar, op de eerste plek voor Mees Koch, Senne Roeper en Sjoerd Tummers. Deze stand wisselde al snel na een goede golf van Mees, die daarmee de leiding overnam. Maar met nog zeven minuten te gaan steeg Sjoerd Tummers drie plekken en lukte het hem om op de eerste plek te blijven. Hij won de finale met 16.00 punten, voor Mees (14.50), Senne (14.33) en Loek (14.33). Zodra Sjoerd uit het water kwam werd hij op de schouders getild door Roy van Eijk die hem door het publiek naar de contestarea droeg.

Na de junioren finale moest de wedstrijd on hold voor drie uur. Ondertussen werden de scores van de eerste stop in Scheveningen met die van Mimizan berekend zodat een eventuele surf off kon worden geïnventariseerd. Om half vier verzamelden de deelnemers van de Open Men zich bij de jury en kon er om vier uur gestart worden met de kwartfinales.

Open men

Van de kwartfinales gingen de beste twee surfers door naar de halve finales waarvan de eerste gesurft werd door Kaspar Hamminga, Pascal van der Mast en Roy van Eijk. Wat de heatindeling al verklapte: het was een hele spannende heat. De eerste plek van deze heat werd al snel ingenomen door Pascal, maar de tweede plek was spannend. Roy stond lange tijd op de tweede plek, maar het lukte Kaspar toch met een hele goede golf om Roy voorbij te gaan en surfte zich zo naar een plek in de finale. De tweede halve finale ging tussen Pepijn Tigges, Robin Kersbergen en Tom Boelsma. Tot halverwege de heat stond Robin Kersbergen er goed voor, maar werd toch derde in deze finale waardoor Pepijn en Tom doorgingen naar de finale.

De finale werd gesurft aan het einde van de dag en was een spannende finale met mooie surf. Er was een goed begin voor Kaspar Hamminga die de eerste scores binnenhaalde. Snel daarna nam Pascal de leiding alweer over van Kaspar. Maar er veranderde regelmatig wat in deze heat, waardoor het na elke golf spannende was of de situatie veranderd was. Met nog vijftien minuten te gaan stond Pascal eerste, Pepijn tweede, Kaspar derde en Tom vierde. Vier minuten later had Kaspar zijn score compleet en heeft hij zijn eerste plek niet meer weggegeven. Met een score van 16.50 was hij te sterk voor de nummer twee Pascal van der Mast, die een score van 8.84 nodig had om de eerste plek over te nemen. Tom Boelsma eindigde knap als derde (14.83) en Pepijn Tigges als vierde (13.00). Kaspar werd door Pepijn en een groep grommets op de schouders over het strand meegenomen naar het publiek.

Surf-off longboarders

Nadat Pascal drie heats achter elkaar moest surfen in de Open Men en ’s ochtends al een finale longboard had gesurft moest hij tijdens de zonsondergang nog een surf off surfen tegen Kasper Boonstra omdat zij op een gelijkstand uitkwamen. Het lukte beide om meerdere golven te pakken en hopelijk voldoende scores te pakken om uiteindelijk Nederlands kampioen te worden. Deze uitslag zal vrijdagavond tijdens de prijsuitreiking bekend gemaakt worden.

Op basis van de twee wedstrijden, Scheveningen en Mimizan, is het eindklassement berekend en zijn de Nederlandse kampioenen bekend. Op vrijdag 21 oktober worden de kampioen gekroond en ontvangen ze hun beker en prijzen. We kijken terug op een geslaagde Surftour met prachtige winnaars en veel surftalent.

Uitslagen eindklassement NK Surftour 2016

mg_5502-1024x683

Grommets

1. Jam van der Valk

2. Stef van Noordennen

3. Jali van der Valk

4. Loek Engelenburg

Junioren

1 Sjoerd Tummers

2 Mees Koch

3 Thijs Visser

4 Senne Roeper

Longboard

1 Pascal van der Mast

2 Kasper Boonstra

3 Danny Bastiaanse

4 Siebe Stinis

Open women

1 Mirna Boelsma

2 Dominga Valdes

3 Julia van Rooij

4 Richelle Salawanej

Open men

1 Kaspar Hamminga

2 Pepijn Tigges

3 Pascal van der Mast

4 Tom Boelsma

4 Erik Ringelberg

Bron: Surfholland.nl

Related Posts