Surf weer bericht

Big Tuesday Surfweer 10 december 2019

Off 17

Het vorige bericht was al een tijdje geleden, terwijl er toch bijna elke dag goede golven te vinden waren afgelopen week. En deze week is het wederom dikke pret. In een appje van één van eigenaren van de DutchSurfAcademy kregen wij het bericht dat deze maandag wel de hoogste Noordzee golven ever waren gesignaleerd vanaf de Boulevard van Scheveningen. Iets verder noordelijker zat ik zelf in mijn hoogste golf ooit op een surfplank. Weliswaar geholpen door een kite, maar “the trill of the ride” was er niet minder om. Gelukkig volgt dinsdag een dag met minder wind en blijven de golven gewoon dik en hoog.

Dinsdag 10 december
Met 3m swell bij een periode van 12 seconden uit het noorden, kan deze dag eigenlijk niet meer stuk. De wind komt namelijk van de andere kant, het zuiden, waardoor de golven mooi clean hol, hoog en snel worden geblazen. In de ochtend is het nog laagwater, wat altijd minder de voorkeur heeft bij noordswell. Echter in dit geval is de swell zo hoog, dat het lage water juist gunstig kan werken, zelfs in Belgie en Zeeland. En zeker in Zuid-Holland, waar de wind uit zuidzuidwest gewoon schuin aflandig is. In N-H is ZZW helaas wel te veel sideshore en eerlijk gezegd in het noordelijke puntje van Z-H ook. Er zijn een aantal uitzonderingen, maar dan lijkt de vroege ochtend daar toch het beste te zijn. Ook al is de stroming dan nog met de swell mee naar het zuiden. Die keert 2e helft van de ochtend om en stroomt dan langzaam naar het noorden. Dat blijft het dan eigenlijk de hele dag doen, maar omdat de swell niet zomaar stopt, zal het toch ook in de middag nog voldoende de moeite waard blijven. Zeker in Z-H en verder zuidelijk. In België is het 2e helft vd middag wel gedaan, het waait dan inmiddels 6 bft verder op zee (maar ad kust nog steeds aflandig daar). In Z-H en delen van N-H blijft het gewoon de hele middag nog goed. De combinatie van nieuwe zuidgolven en doorlopen N-deining blijft een woeste branding gegeven. Na 14u wordt de wind wel echt hard, maar krimpt dan nog wel verder door naar zuid (mogelijk zelfs ZZO). Dat komt door het naderen van frontaal systeem. Tegen het einde vd middag begint het dan ook licht te regenen. In de ochtend zal het nog even blauw en zonnig zijn. Mooiste foto’s komen in ieder geval van de ochtend wat dat betreft.

Woensdag 11 december
Woensdag wordt een rustige dag met nog een klein restje swell. De 12s periode met een hoogte van 0,4m is net genoeg voor een mooie branding op de wadden en in het noorden. Maar ook in Z-H zal er nog wel wat binnenkomen. In BE is het ws flat en in Zeeland zo goed als flat. Het tij is nu wel echt nodig om genoeg hoogte te krijgen. Dat is dus pas later in de ochtend. Daarbij is het wel heel lekker en aangenaam weer met zon en weinig wind uit zuidwest. Die is alleen rond kuststekken als Zandvoort en Egmond/Bergen echt onshore. Elders is het met die lichte zuidwest clean genoeg te noemen.

Donderdag 12 december
Nog zo’n dag met kleine golven, maar later wel veel meer wind. In de ochtend komt er nog een lokaal NW winddeininkje binnen zetten, die vooral het vooral in N-H nog wel aardig doet. In het zuiden is het merendeels flat tot de wind uit het zuiden in de middag echt hard gaat worden. Dan is er op een enkele plaats met laagwater wel te surfen. Maar eigenlijk moet je richting N-H voor een beetje golfhoogte. En de windrichting wordt steeds meer zuidoost, dus echt blown-out is het dan niet meteen. Toch blijft het beste moment van de dag waarschijnlijk toch de ochtend vanwege het gebrek aan wind en het kleine beetje golven uit west.

Vrijdag 13 december
Vrijdag staat er een stevige zuidwestenwind die overgaat in een meer westzuidwester. Dat maakt het dan al snel blown-out met uitzondering van de laagwaterspots in Zeeland en de spots in België die wat protected liggen. Verder zijn er nog wel wat mogelijkheden, maar eigenlijk waait het te hard. In de ochtend minder harde wind, maar ook wel gewoon stevig. Enige voordeel is dat dit wel meteen voor hoge golven zorgt. Beetje vroeg gaan is dus zeker niet verkeerd!

Weekend-verwachting
Zaterdag nog zo’n dag met minstens net zo veel wind als vrijdag. Waarschijnlijk nog wel iets meer, met zelfs kans op storm. Uiteraard liggen de best verscholen opties rond de havens in Belgie. Wellicht kan er in Zeeland ook nog wel wat te vinden zijn, maar heel clean zel het nergens worden. Dan beter zondag. De wind neemt af en draait weer naar meer zuid. De swell is er dan binnen een halve dag al uit, maar dat zijn juist de momentjes die vaak goed zijn. Uiteindelijk gaat die zuidenwind ook voor een langere periode overheersen met veel minder golven als gevolg. Een hogedrukgebied boven centraal Europa duwt de storingen van de Oceaan te veel bij ons vandaan. Van tijd tot tijd kan de zuidenwind wel weer hard genoeg zijn voor een sessie in de kop van Noord-Holland. In Belgie gaat het volgende week echter vrijwel vlak zijn de hele week. Voor Frankrijk, Spanje en Portugal wordt het een periode om te boeken. Mooi weer, weinig wind en ruim voldoende golfhoogte. Denk bijvoorbeeld aan dit nieuwe surfhuis van Surfblend in de Algarve. Dat ziet er wel heel prachtig en schoon gelegen uit!

———————————————-
Wetsuit-advies water is 9 gr C
Vandaag: Wetsuit 6/4 of 5/4mm met vaste cap, hand 3mm, schoen 7mm
Woensdag: Een 5/4mm losse cap, schoen 6mm hand 2mm
Donderdag: 5mm met losse cap, hand 3mm, schoen 6mm
Vrijdag: 6/4mm (of 5) met vaste cap, hand 4mm, schoen 7mm
———————————————-

Bron: Big Tuesday Surfweer 10 december 2019 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts