Surf weer bericht

Het Surfweer van dinsdag 23 juni 2015

Off 7

De golfhoogte neemt in de loop van de dag een heel stuk toe. In de ochtend staan er ook al golven zondag veel wind, maar die combinatie duurt niet zo heel lang meer. Achter de buienlinie die net voor de middag van noord naar zuid trekt, zal de wind gaan toenemen naar een krachtige noordwester. Tot en met de lunch is het dus nog te doen op de meeste stranden. Daarna wordt het steeds meer verwaaid en gaat het onder invloed van het afgaande tij ook flink stromen. Eigenlijk blijven de condities de hele middag ongunstig voor een surfsessie. Afnemen doet de wind nog nergens met uitzondering van Cadzand en België. Daar kunnen de golven vanaf einde middag alweer mooier worden. Al rijdend naar het noorden kom je, nog voor je deze altijd zo goed als golfloze spot passeert, een andere spot tegen die wel eens mooi zou kunnen lopen. Nog verder naar het noorden zijn er ook drie of vier spots waar de golven alleen veel hoger zijn. Daar wordt het vandaag een mix van stroming, wind en af en toe een paar hele lekker golven. De wind gaat pas afnemen in de laatste uren voor donker. Gelukkig zit dan het tij ook nog steeds goed, zelfs in België en Zeeland.

Het is deze week een kwestie van geluk dat de waterstanden precies gunstig vallen in de ochtend en avond met dan de wind het minst sterk. Gisterenavond was de halve maan zichtbaar tussen de opklaringen door en dan weet je eigenlijk al meteen dat het rond 9 uur en rond 21 uur hoogwater is langs de westkust. Met nieuwe of volle maan zijn de tijden ook zo goed als vaststaand om een uur of 3 in de ochtend en rond 3 uur in de middag. Die maanstand is dus gunstig bij een een swell uit het zuidwesten, als de stroming van zuid naar noord is. Vandaag hebben we vooral te maken met een stroming van noord naar zuid. Uiteraard omdat de wind uit een noordelijke richting komt. Woensdag is dat niet het geval, maar komt de swell nog wel uit het noorden. De golven zijn voor een dag zonder veel wind behoorlijk hoog te noemen. Misschien wel net zo hoog als vandaag.

De wind waait woensdag de eerste 5 uur van het daglicht nog niet al te sterk uit het zuiden tot zuidwesten. Dat geeft dus veelal cleane condities. Later in de ochtend passeert een frontje met wat regen en daarachter is de wind wat meer west tot zuidwest. Die onshore richting geeft choppy golven, hoewel de hoogte gewoon goed blijft. Het is niet zoals vandaag dat het tijdvak van 12-18u het best vermeden kan worden. Mogelijk gaat wel woensdag de wind eind van middag weer afnemen waardoor het minder choppy wordt. Donderdag staat er nog minder wind dan woensdag. In de loop van de dag wordt het  windstil en zijn de golven vrij clean en ongeveer 1 meter hoog. Dat is dus ongeveer de helft van woensdag, maar natuurlijk nog altijd ruim voldoende om goed te kunnen surfen. Vrijdag is de golfhoogte nog eens gehalveerd, maar nog altijd surfbaar met longboard of dikke fish. Ook waait het iets meer onder invloed van het grote lagedrukgebied op de Oceaan. In de ochtend is het nog zo goed als windstil met leuke golfjes om te longboarden. Wind die hard genoeg is voor de vorming van nieuwe swell wordt zaterdagmiddag verwacht. Na de harde wind van de ochtend zal het in de loop van de middag prima te surfen zijn. Zondag is dat een heel stuk minder het geval, omdat de wind dan uit het zuiden tot zuidwesten komt en niet lekker op gang komt. Uit deze richting wordt wel steeds warmere lucht aangevoerd. Medio volgende week is er een zomers weertype zonder golven te verwachten.

Bron: Het Surfweer van dinsdag 23 juni 2015 appeared first on Surf om beter te leren golfsurfen naar Surfweer.nl voor de beste surfweer voorspelling.

Related Posts