Surf weer bericht

Het Surfweer van Dinsdag 27 Mei 2014

Off 7

Het slechte weer deze dagen gaat gepaard met goede golven. Boven onze kuststrook ligt de kern van een lagedrukgebied waardoor het op het strand in ieder geval niet waait. Verder van de kern vandaan waait het wel behoorlijk hard, vooral een paar kilometer boven de wadden. Dit soort swells die een bochtje moeten maken vanuit het oosten tot noordoosten hebben in de regel opkomend tij of hoogwater nodig om goed te breken. Een aantal spots doet het ook prima met laagwater, zoals bijvoorbeeld de zuidelijke helft van Texel. Overigens waait het daar wel, maar zijn de golven dankzij de noordoostelijke richting toch erg clean. Helemaal in het zuiden (België) kan het ook een klein beetje waaien en die wind is wel onshore, vooral later op de middag. Maar eigenlijk is er dan al niets meer te surfen vanwege het afgaande tij. In Zuid-Holland kan het met laagwater doorgaans nog wel de moeite zijn. Of dat vanavond ook het geval is, hangt af van de wind. Die zou na 18:00 uur even uit zee kunnen komen (zie kaartje). In Noord-Holland staat de kust wat weggedraaid van de swellrichting en zijn de golven sowieso niet heel erg goed.

Voor woensdag zien de condities er weer beter uit. Het laag blijft boven de kust liggen terwijl de wind boven de wadden nog verder aantrekt. In theorie zullen de golven dus ook weer hoger kunnen worden, maar het wordt wel even wachten. De peak van deze nieuwe opleving ligt ergens in de nacht van woensdag naar donderdag. Toch moet de swell woensdag al goed binnen gaan komen, geholpen door een kleine meter swell van verder weg die nu op de Anasuria boei begint door te komen. Het kleine beetje onshore wind uit België trekt in de loop van de dag iets naar het noorden, maar stopt in Zuid-Holland. In de regio Zandvoort vindt je de meest cleane condities. Eigenlijk precies op de spot van Surfana. Verder naar het noorden staat er meer wind dan vandaag, maar deze is ook meer oostelijk. Er mogen dan misschien minder golven doorkomen op Texel, het is er in ieder geval wel helemaal clean. Woensdagavond is de windsterkte overal gehalveerd, maar speelt het lage water weer een rol.

Donderdag de laatste dag met swell uit het noordoosten. Het is dan een stuk kleiner dan woensdag, maar clean is het nog wel. Vrijdag ruimt de wind en waait van noord naar zuid door de gehele lengte van de Noordzee. Dit levert aan het begin van het weekend al behoorlijk wat golven op, maar het mooiste wordt dankzij de onshore ook weer plat geblazen. Zondag is dat in mindere mate het geval, maar heel clean word het niet. Dat geeft ook niet, want de hoogte komt er uiteindelijk wel.

Related Posts