Surf weer bericht

Het Surfweer van Donderdag 16 april 2015

Off 9

Met het doorkomen van het koufront afgelopen nacht ligt de Noordzee een week lang aan de oostzijde van een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden. Helaas wat het koufront zelf weinig actief en is er niet direct heel veel swell ontstaan. Op de spectra zien we twee bulten waarvan de eerste afkomstig is van het front zelf en te veel westelijk is van richting. De tweede rug is swell van verder weg en komt vandaag heel laat op de dag pas binnen. Het grootste probleem daarbij is echter de zeewind die vanmiddag ontstaat langs onze kust. Deze zal in het zuiden de swell de das om doen. Tevens is het getij niet gunstig d.w.z. laagwater met stroming vanavond in Zeeland en België. Het noorden komt er een heel stuk gunstiger vanaf. Uiteraard bereikt de noordelijke swell de kust daar eerder, maar ook de wind is daar een stuk milder.

In de kop van Noord-Holland waait het vanavond slechts matig en de richting is daarbij side-shore of mogelijk zelfs iets offshore. Het zijn geen condities om je eet-afspraak voor af te zeggen, maar een nat pak halen in 0,5m hoge golven kan zeker. In het zuiden is het beter te wachten tot het morgen-ochtend weer hoogwater wordt. Het waait dan nog niet te hard en eind van de ochtend zit het getij het meest gunstig van de dag. Ook kunnen er in het midden en noorden wat swellresten binnenkomen, prima om te longboarden of voor surflessen. Rond een uur of 14:00 trekt de wind aan. Deze is nog niet meteen hard, maar het gaat wel snel. Rond 16:00 waait het in Zeeland al windkracht 6. De vorming van nieuwe golven kan dan beginnen, alleen het getij zit niet mee. Opnieuw zal het beter zijn te wachten tot het volgende hoogwater op zaterdag aan het einde van de ochtend. Zaterdag gaat het vooral tweede helft van de middag weer hard waaien uit het noorden. De kans op een cleane surfbare golf is dan snel verkeken. De hoogte om ergens uit de wind te kunnen surfen ontbreekt. Daarvoor is meer wind op het centrale deel van de Noordzee nodig. Zaterdagavond is er al een redelijk windveld te herkennen een kilometer of 400 boven de de wadden. Zondag worden hiervan later op de dag hogere golven verwacht met dezelfde windcondities als zaterdag. Je kunt de klok er op gelijk zetten dat het steeds later op de middag hard gaat waaien uit het noorden zolang het hogedrukgebied boven Engeland blijft liggen. Mogelijk komt de swell zondag eerder dan de wind. De getijden zijn een stukje opgeschoven en nu valt de toename van de wind wel samen met hoogwater.

Meer swell en echte hoogte wordt verwacht van de wind die zondagavond op de Noordzee komt te staan. Maandag wordt dus een hogere dag en ondanks dat het dan in de middag weer gaat waaien is het er wel eentje die de moeite is om voor vrij te vragen in Noord-Holland. In Zuid-Holland is dat ook dinsdag het geval, omdat het dan veel minder hard waait. Dinsdag wordt het uiteindelijk wel heel rustig en ook woensdag begint met een kalme zee. Verder op de Noordzee gaat het woensdagmiddag echter stormachtig waaien en in de avond kan er al weer hoogte in komen. Eerst met veel wind, maar die zwakt donderdag af met de binnenkomst van hogere swells. Dan opnieuw dus een dag die de moeite gaat worden. Na donderdag verlaat het hogedrukgebied de Britse Eilanden en draait de wind weer terug naar de bekende zuidwest richting. Dat geeft in de regel veel minder surf dan de situatie waar we nu een week lang mee te maken krijgen. Goede vooruitzichten dus!

Bron: Het Surfweer van Donderdag 16 april 2015 appeared first on Surf om beter te leren golfsurfen naar Surfweer.nl voor de beste surfweer voorspelling.

Related Posts