Surf weer bericht

Het Surfweer van Donderdag 26 Juni 2014

Off 8

En ineens is het daar. Een teken dat de golven bij ons iets groter zullen gaan worden, omdat er ergens in de Noordzee een stijging van de golfhoogte wordt gemeten. In dit geval is het de stijging van de boei F16. Eerder deze maand was het eveneens deze boei die een mooie dag aankondigde. Wel was toen de gemeten golfhoogte een heel stuk hoger dan nu het geval is.

Vandaag zal het toenemen van de golfhoogte verder op zee bij ons niet echt te merken zijn. De richting is goed, de periode is goed en de hoogte van de golven is net voldoende voor knappe sessie op een zogenaamd ‘Hybrid’ surfboard. Bijvoorbeeld deze shape, een die wel heel goed past in de Nederlandse wateren. Wat betreft het getij is er vandaag niet echt een extra goed moment. Een uitzondering zijn alle surfspots ten zuiden van Rockanje, waar absoluut hoogwater nodig is om te kunnen surfen. Langs de rest van de westkust is dat niet het geval en kan het laagwater juist een klein voordeel geven t.o.v. helemaal hoogwater. De achterste banken komen pas met helemaal eb voldoende ondiep te liggen voor de kleine swell om op te breken.

Voor vrijdag gelden dezelfde principes. Hoogwater in het zuiden en noorden, laagwater ook in het midden en noorden of zelfs juist in het midden en noorden. De wind blijft de hele dag beperkt, maar wordt al wel wat onvoorspelbaarder door het veranderde weertype. Er komt een lagedrukgebied in de buurt en dat brengt bewolking en af en toe ook regen. Het mooiste zijn echter de hoge golven die ontstaan na de aanwezigheid van een lagedrukgebied. Deze worden vooral verwacht na het weekend. Dat betekent overigens niet dat het op zaterdag en zondag helemaal flat zal zijn. Er blijven kleine swells doorkomen uit het noorden en tijdens de momenten dat het niet waait is het prima om te surfen. Vooralsnog lijken die momenten zich vooral voor te doen zaterdag later op de dag en zondagochtend. Meer dan windkracht 3 a 4 zal er niet staan dus kan er ook gesurft worden op zaterdagochtend en zondagmiddag/avond.

Related Posts