Surf weer bericht

Het Surfweer van Maandag 23 Juni 2014

Off 2

Een heuphoge swell zorgt voor vandaag voor hele mooie golven met hoogwater, omdat het nauwelijks waait. Omdat het getij een rondje met de klok mee door de Noordzee maakt, zullen België en Zeeland als eerste te maken krijgen met deze cleane rollers (zie webcamshot). Voor de beste shortboarders zit er genoeg kracht in de golven, maar voor de gemiddelde surfer is het beter om een fish of longboard te pakken. Het zal vrij rustig zijn in de branding, maar toch is het goed om even te letten op de surfregels. Check bijvoorbeeld deze poster of de uitgebreide beschrijving (in het Nederlands) hier. Het belangrijkste is nog altijd om goed voor, achter en naast je te (blijven) kijken op het moment dat je begint te peddelen voor een golf. Zo wordt je niet verrast door iemand die van links of rechts komt aan surfen. En ook niet door een surfer met board die nog in het water ligt na het einde van een rit van een voorgaande golf. Natuurlijk moet die daar na een golf zo snel mogelijk maken dat die weg komt. Bijvoorbeeld door snel weer naar buiten te peddelen, naar een mui of richting het strand.

Vandaag zullen de golven na hoogwater een heel stuk minder worden terwijl de aanvoer vanuit het noorden in stand blijft. Er lijkt zelfs weer wat extra deining bij te komen aan het einde van de dag (zie meetgegevens). De wind is dan iets sterker geworden, maar eigenlijk nog zo zwak dat het de eventuele verbetering niet verpest. Een late avondsessie behoort dus tot de mogelijkheden op de spots die geen hoogwater nodig hebben bij deze kleinere swells uit het noorden.

Voor dinsdagochtend ziet het er niet slecht uit. Van wind is dan nog geen sprake en de swell heeft iets meer periode. Opkomend tij zal opnieuw nodig zijn op de meeste plaatsen, maar uitzonderingen zijn er gelukkig ook. Soms kunnen de diepste banken bij Noordwijk of Zandvoort voor wat moois zorgen als er voldoende periode in de swell zit. Het moet dan wel helemaal windstil zijn. Dat is dinsdagochtend nog wel het geval, maar later niet meer. In de late avond zal er zelfs een (vrij) krachtige wind uit pal noord opsteken. Dat is woensdag ook het geval, maar dan al veel eerder. Donderdag staat er bij ons weer wat minder wind, terwijl het bovenin de Noordzee juist weer wat meer gaat waaien. Richting het weekend worden er golven verwacht met weinig wind op zaterdag en meer wind op zondag.

Related Posts