Surf weer bericht

Het Surfweer van Vrijdag 17 april 2015

Off 9

De swell die gisteren werd verwacht kwam pas in de loop van de avond aan, maar is daardoor vanochtend wel even goed te surfen geweest zonder al te veel wind. Inmiddels is het begonnen met waaien en zijn het alleen nog korte ritjes. Uiteraard kan het opkomende tij rond lunch wel weer iets goed doen en de wind is dan nog niet op z’n hardst. Een echt stevige bries ontwikkelt pas in de loop van de middag, maar dat geeft ook weer golven.

Dat er vanaf vandaag golven zullen staan die de rest van de week blijven mag wel duidelijk zijn. De wind is hier vriend en vijand en wordt aangevuld met swell van ver buiten de Noordzee. Deze is nu goed te zien op de Anasuria boei en zal later vandaag de kust bereiken. Wellicht gaat de wind in de kop van Noord-Holland het laatste uurtje voor donker liggen en kan er daar goed gesurft worden. Elders is het surfen in de wasmachine waarbij heel erg goed uitgekeken moet worden voor de uitgaande stroming langs de havenhoofden. Opkomend tij komt niet meer voor het donker. De meeste stroming zit tussen 17:00 en 19:00, maar daarna blijft het probleem aanwezig. Een alternatief is om te gaan surfen op spots waar geen havenhoofd ligt. De meest gunstige ligging van de kustlijn om dat te proberen is in de kop van Noord-Holland. In het zuiden zijn de golven echter een stuk groter, omdat het daar harder waait. Het enige probleem daar is dat het getij niet gunstig is met laagwater in Zeeland en België vanavond.

Het volgende hoogwater op zaterdag biedt nieuwe kansen aan het einde van de ochtend. Zaterdag gaat het vooral tweede helft van de middag weer hard waaien uit het noorden. De kans op een cleane surfbare golf is dan snel verkeken. De hoogte om ergens uit de wind te kunnen surfen ontbreekt. Daarvoor is meer wind op het centrale deel van de Noordzee nodig. Zaterdagavond is er al een stevig windveld te herkennen bovenin de Noordzee. Zondag worden hiervan hogere golven verwacht met dezelfde windcondities als zaterdag. Je kunt de klok er op gelijk zetten dat het steeds later op de middag hard gaat waaien uit het noorden zolang het hogedrukgebied boven Engeland blijft liggen. Met een beetje mazzel komt de swell zondag eerder dan de wind. De getijden zijn een stukje opgeschoven en nu valt de toename van de wind wel gunstig samen met hoogwater.

Maandag blijft de wind uit het noorden komen en zijn de golven nog voldoende voor een mooie sessie. Dinsdag wordt het rustig en ook woensdag begint met een kalme zee. Verder op de Noordzee gaat het woensdagmiddag echter stormachtig waaien en in de avond kan er al weer hoogte in komen. Eerst met veel wind, maar die zwakt donderdag af met de binnenkomst van hogere swells. Een dag die de moeite gaat worden zoals het er nu uitziet.

Bron: Het Surfweer van Vrijdag 17 april 2015 appeared first on Surf om beter te leren golfsurfen naar Surfweer.nl voor de beste surfweer voorspelling.

Related Posts