Surf weer bericht

Het Surfweer van Vrijdag 23 Mei 2014

Off 3

Vandaag waait het niet en toch staan er golven. Dat kan alleen maar veroorzaakt zijn door swell uit het noorden. Die is vrijdagochtend vroeg al gearriveerd in Noord-Holland met een hoogte van ongeveer een meter. Soms is het door de langere periode even wachten op de hogere sets. In Zuid-Holland is het sowieso nog even wachten op het getij die de swell netjes binnen gaat brengen. Wat Zeeland betreft komt dat getij eigenlijk net iets te snel en is het vanmiddag met laagwater even wat minder. Dan heb je daar natuurlijk wel weer het voordeel dat het hoogwater weer veel eerder komt, zodat het vanavond daar de moeite is.

Ook zaterdag loopt er swell uit het noorden. Minder krachtig dan vandaag, maar zeker voldoende voor een goede sessie op een longboard, sup of fish. Het waait iets harder offshore dan vandaag wat het wachten op de sets iets langer maakt. Offshore wind betekent natuurlijk wel supercleane golven. In de middag neem de wind weer af, maar draait dan ook meer zuidwest. Rond hoogwater is het dan niet helemaal clean meer. Later zal de wind weer helemaal gaan liggen en komt swell met laagwater weer wat beter binnen met uitzondering van België en Zeeland waar hoogwater wel een vereiste is met dit soort swells. Een klein nadeel voor de zuidelijke regio is het doodtij. Elders heeft dit minder impact en is het juist een voordeel met laagwater dat niet te extreem wordt.

Zondag zijn de golven nog steeds erg clean en supergoed om te suppen, te longboarden of surflessen te nemen. De zuidelijke wind neemt in de loop van de dag af naar nul terwijl de noordswell zachtjes aan blijft staan. Het noorden blijft de komende 10 dagen onafgebroken de richting waar vandaan de golven gaan komen. Als dat zo door gaat, wordt het Surf Festival op Bloemendaal een knaller. Dat wordt het natuurlijk sowieso gezien alle clinics overdag en goede muziek in de avond. Campingkaarten zijn bijna uitverkocht dus mocht je willen komen dan zijn er nog wel voldoende dagkaarten.

Related Posts