Surf weer bericht

Het Surfweer van Woensdag 22 april 2015

Off 6

De golfhoogte in het oostelijke deel van de Noordzee is flink opgelopen. De boeien staan daar op 2 meter zeegang uit het noorden tot noordwesten. In het oostelijke deel van de Noordzee waait het niet en blijft de golfhoogte staan op 0,5 meter. Het is altijd lastig in te schatten wel deel van de swell zich nog een weg weet te banen om de wadden heen. In ieder geval is daar de hulp van het getij voor nodig en toevallig valt die vandaag vrij gunstig. Laagwater is het in de ochtend en de middag. Hoogwater valt pas vanavond wanneer de eerste deining uit het noorden zou moeten binnen komen. Het getij had nog wel iets later mogen vallen, want in Zeeland en België is het na 18:00 alweer afgaand tij. De hoogte zal daar een stuk minder zijn dan in bijvoorbeeld Zuid-Holland.

De wind voor vandaag is in eerste instantie een stuk minder dan afgelopen dagen vanwege de bewolking boven land. In de middag wordt verwacht dat deze op zal lossen met als gevolg een late zeewind. Dat is dus wel een kleine spelbreker voor de golven die er aan komen. De wind staat bijna recht op de kust in Zuid-Holland. In Noord-Holland staat de wind iets meer side-shore en komt van rechts, kijkend naar zee. De swellrichting is echter ook pal noord-zuid georiënteerd waardoor deze in Noord-Holland met minder hoogte binnenkomt dan in Zuid-Holland. De keuze zal dus zijn tussen meer wind en hoogte of minder hoogte en iets meer lijn. Echte lijntjes worden pas verwacht op donderdag, omdat dan de wind niet in de weg zit. In de vroege ochtend kan er nog genoten worden van een restje hoogwater. In de middag dooft de swell uit en later komt ook een wat toenemende zeewind opzetten. Het is maar een heel klein beetje wind, maar voldoende om de lijn er uit te halen.

Belangrijker dan de condities van vandaag is de ontwikkeling van de lagedruk tussen IJsland en Noorwegen. De eerste swells hiervan lijken zaterdag en misschien zelfs vrijdag al te arriveren. Opvallend is dat de berekening uitgaan van een 10-daagse met alleen maar depressies rond de Noorse Zee. De wind waait daarbij ongestoord van noord naar zuid met dus steeds nieuwe aanvoer van swells. Om goed te kunnen surfen moet het bij ons dan niet waaien. Zaterdag staat er nog wel wat wind, maar zondag verloopt rustiger met meer tijd voor de swell om binnen te komen.

Bron: Het Surfweer van Woensdag 22 april 2015 appeared first on Surf om beter te leren golfsurfen naar Surfweer.nl voor de beste surfweer voorspelling.

Related Posts