Surf weer bericht

Het surfweer van Zaterdag 23 mei 2015

Off 12

Wind zonder golven. Erger kan eigenlijk niet. Het is wel waar het surfweer mee begint vandaag. Gelukkig blijft het niet de hele dag zo. Er is swell onderweg met een piekperiode van 10 seconden, goed te zien op de Anasuria en de A12 boei. De aankomst wordt berekend vanaf eind van de middag en in de loop van de avond. Tot die tijd zal de wind ook al wel meer beweging in de line-up veroorzaken. Echt krachtige golven zijn dit niet. Deze windswell is overigens het meest gunstig in het zuiden terwijl de swell die onderweg is het juist beter doet in het midden en noorden.

In Belgie komt het tij alweer rond een uur of 16:00 op, maar ook zal de zeewind dan nog een extra tandje bij zetten. Richting het noorden is de zeewind minder verstorend voor de kwaliteit van de golven. Ten eerste staat die minder recht aanlandig op de kust en ten tweede is de wind in het noorden minder hard. Het kan zelfs gebeuren dan de wind aan het einde van de dag naar schuin aflandig draait en dan heb je snel al cleanere golven.

Cleane golven zijn er sowieso op zondag, omdat de wind dan overal helemaal aflandig is. Later op de dag staat er een heel klein beetje zeewind. De cleanste condities zijn er dus in de ochtend (of weer in de avond). De vraag is echter of je heel sterk rekening moet houden met die zeewind of dat je juist moet kijken naar het getij en de binnenkomst van de swell. Die neemt namelijk in de loop van de dag verder toe en heeft een lange periode. De oorsprong van deze swell ligt heel ver noordelijk zoals de te zien op het onderstaande kaartje. Uiteraard gaan we verder in op deze vraag in de surfweer sms / of app. Deze krijg je nu overigens een maand of zelfs 1 jaar gratis, afhankelijk van je aankoop in de online surfweer shop.

Volgende week zal de wind een grotere rol gaan spelen in het surfweer van de lage landen. Op maandag en donderdag staat er een vrij krachtige noordwester met daardoor redelijk hoge golven recht op de kust. Swells komen van dichtbij en verder uit de Noordzee en op sommige momenten is de wind dusdanig afgenomen dat het uitcleant (vooral in de ochtenden). Woensdag wordt als overgangsdag misschien wel de mooiste dag. Vanaf donderdag komt er een straffere zuidwester. Tijdens de overgang is de wind even helemaal weg terwijl de swell nog goed binnen komt. De wind van donderdag vrijdag wordt veroorzaakt door het lagedrukgebied dat steeds dichterbij komt. Veel swell van ver zit daar niet bij. Hopelijk is het genoeg voor een dag lang mooie condities wanneer de wind op zaterdag weer gaat liggen.

Bron: Het surfweer van Zaterdag 23 mei 2015 appeared first on Surf om beter te leren golfsurfen naar Surfweer.nl voor de beste surfweer voorspelling.

Related Posts