Surf weer bericht

Het Surfweer van Zondag 10 Mei 2015

Off 8

Zaterdag waaide het bij ons de hele dag hard uit het zuidwesten, maar dat betekende niet dat het in de hele Noordzee zuidwest was. De wind werd veroorzaakt door een depressie met kern midden in de Noordzee waar het zelfs helemaal windstil was. Ten noorden van die kern was de wind meer oostelijk en ten westen meer noordelijk. De lucht draait immers links om een depressie heen en dat levert in de regel de mooiste golven op na een of meerdere dagen. In dit geval duurt het maar een dag voordat de swell de kust raakt. Dat komt uiteraard omdat het windveld zo dichtbij zat.

Waaien doet het zondag niet of nauwelijks. Tot het einde van de ochtend is er nog geen zuchtje maar dan lijkt de voorkeursrichting iets naar zuid te gaan. Dat is nog steeds helemaal aflandig op de meeste spots. Toch zou de wind iets zuidwest kunnen zijn begin van de middag. In het zuiden en de oostelijke wadden maakt dat de golven niet minder mooi, maar langs de kust van ongeveer Scheveningen naar Den Helder is het tijdelijk minder glassy. In de avond komt het dan weer helemaal goed met opnieuw windstil, opkomend tij en nog een mooie meter swell over van wat er eerder is binnen gekomen. Voor mensen die in de surf-reports vragen gaan stellen wanneer het goed gaat worden is er het volgende antwoord: voor 12-en of na vieren. De enige uitzonderingen zijn België en Zeeland waar je eigenlijk voor 9-en al moet gaan.

Voor volgende week staan er in eerste instantie heel wat minder golven op het programma. Maandag zijn er nog wat kleine resten van de swell van zondag en de wind is gunstig d.w.z. zuidelijk georiënteerd. Het is te klein om fatsoenlijk te kunnen surfen, maar lol en les is er wel bij. Dinsdag waait het meer uit zee op nadering van een nieuwe depressie. Die is een stuk groter dan die van het weekend en de swell komt daardoor ook trager op gang. Woensdag wel al de eerste meer westelijk gerichte swell met wat wind. Donderdag mooier met minder wind en meer hoogte.

Bron: Het Surfweer van Zondag 10 Mei 2015 appeared first on Surf om beter te leren golfsurfen naar Surfweer.nl voor de beste surfweer voorspelling.

Related Posts