Surf weer bericht

Het Surfweer van Zondag 15 Juni 2014

Off 6

Tussen een hogedrukgebied boven Engeland en een groot lagedrukgebied boven Scandinavië is dit weekend een noordelijke stroming op gang gekomen. De aanvoer van swell uit het verre noorden is begonnen. Als we de lange termijn kaarten bekijken blijft deze luchtdrukverdeling de komende 10 dagen heersen. Goed nieuws dus, want eindelijk is de surf aan, na bijna tien dagen flatness. En dat in het weekend van Surfana bij Zandvoort/Bloemendaal, het feest kan niet op!

In heel Nederland zijn er zondag golven met elk getij, maar in het zuidwesten (Zeeland/België) is het tijdens laagwater de combinatie van springtij en laagwater zo goed als flat. Vandaag was de waterstand om 9:00 uur 400 cm lager dan dat het vanmiddag met hoogwater zal zijn. Voor de kust van Zeeland liggen er met laagwater rijen zandbanken droog waar de surf niet overheen komt met deze swell. Al helemaal niet met springtij, want dan komt het water extra laag en staan de banken nog meer droog. Springtij heeft echter wel het voordeel dat het hoogwater ook extra hoog komt . In Zeeland en België zullen ondanks de relatief lage golfhoogtes op zee toch redelijke hoge golven breken in de branding vanmiddag rond 15:00. Ook omdat de swell hoger is en beter georganiseerd dan gisteren. Wel gaat het rond die tijd ook weer waaien, maar de wind trekt niet zo fel aan als gisteren het geval was. Een kleine 5 Bft uit het noorden komt er langs de westkust te staan. Hoe meer naar het noorden, hoe minder wind en hoe beter de lijn er in blijft.

Ondanks dat het iets minder hard waait dan gisteren moet er toch nog een waarschuwing worden gegeven voor aflandige stroming bij alle havenhoofden en pieren. Probeer daar dus een flink stuk (ongeveer een halve kilometer) uit de buurt te blijven. Vooral met afgaand tij is de kans groot dat je eerst richting havenhoofd stroomt en daarna als een speer naar buiten wordt gezogen. En het is bijna de hele ochtend en middag afgaand tij en laagwater. Pas later op de middag wordt de stroming naar buiten minder en pusht het getij juist meer naar ‘binnen’.

Related Posts