Surf weer bericht

Het Surfweer van Zondag 29 maart 2015

Off 12

Het is herfstweer op en top. Op de weerkaart staan 7 lagedrukgebieden met talloze troggen, fronten en occlusies. Vanmiddag trekt een knik ik het warmtefront/koufront langs, ook wel genoemd een golf in het front. Daarmee wordt natuurlijk niet de golf in de branding of op open zee bedoeld. Dat er vandaag golven zijn is wel duidelijk. De wind is lang genoeg ‘aan’ geweest voor een zeegang van 2 meter hoog. Omdat de wind sideshore is vinden deze golven niet heel gemakkelijk hun weg naar het strand, maar mogelijk kan een windpauze rond het middaguur een heel stuk helpen.

In het uiterste zuiden is er niet echt een moment met minder wind, omdat het golvende front meer over het noorden van Nederland trekt. Op zich kunnen de zuidelijke surfspots ook een stuk beter tegen harde wind en is er voldoende beschutting te vinden met laag water. Later op de middag gaat dat waarschijnlijk niet meer lukken, omdat de wind dan echt te veel stormachtig wordt.

Het voordeel van al die fronten in de buurt is dat er nog wat afwisseling zit in de wind en windrichting. Het nadeel van zo’n front is de vele neerslag die het met zich meebrengt. Vanmiddag zijn de golven het meest surfbaar tijdens de regen. Dan is ook het getij het meest gunstig met het begin van de laagwater periode. Aan het einde van de dag klaart het op, maar de wind is dan zodanig onshore gedraaid dat het compleet blown-out is. Overigens zal dit voor velen de hele dag eigenlijk wel zo zijn.

Maandag is het eerst ook behoorlijk blown-out. De golven zijn daarbij massaal hoog. Veel hoger dan waarmee het vandaag begint. Met een West tot Noordwestelijke richting is er hier en daar nog wel een beschutte spot te vinden, vooral in België. Later op de middag neemt de wind in kracht af en wordt het op meer plaatsen hele dikke bakken surfen. In de avond neemt de wind wel weer toe vanuit het zuiden, maar echt harde wind komt er pas weer in de nacht naar dinsdag en dinsdag overdag. Dinsdag wordt dan ook een onmogelijke surfdag met mogelijk windkracht 9 uit het westen. Dat is ook een richting dat er buiten België nergens nog normaal gesurft kan worden. Het enige probleem in België is alleen dat het met harde wind verboden is om te surfen.

Woensdag blijft de wind maar door jakkeren uit het westen, maar zal tegelijkertijd ook wat meer naar het noordwesten draaien (vooral midden op zee). De golven worden daar eigenlijk alleen maar hoger van en het blijft knap lastig om door de branding te komen, laat staan een van die hoge bakken te pakken. Het stormachtige weer zal het uiteindelijk waard blijken te zijn geweest wanneer de wind eind volgende week gaat liggen. Donderdag wordt het al steeds beter te doen met vet hoge swells uit het noordwesten, maar ook vrijdag ziet er heel vriendelijk uit. Een klein addertje onder het gras is dan wel nieuwe lagedruk uit het noorden. Maar op zich is die welkom, want daardoor blijft ook nog het hele weekend in het teken staan van noordelijke swells. Voor de longboarders en cleane surfers is zondag de beste dag. De golven zijn dan wel minder hoog dan zaterdag.

Bron: Het Surfweer van Zondag 29 maart 2015 appeared first on Surf om beter te leren golfsurfen naar Surfweer.nl voor de beste surfweer voorspelling.

Related Posts