Surf weer bericht

Het Surfweer van Zondag 8 Juni 2014

Off 4

Dit weekend is er weinig kans op een surfbare golf. Alleen het begin van een eventuele hittegolf is op de weerkaarten te vinden. Dat is met name het geval in het binnnenland, want de kust krijgt telkens in de loop van de dag een omslag in windrichting. Op zaterdag waait het in eerste instantie uit het oosten tot noordoosten. Na 14:00 uur neemt de wind af en na 18:00 gaat het in Belgie uit het zuidwesten waaien. Daar trekt de wind dan nog aan tot windkracht 4. Mogelijk is dat in Zeeland en Zuid-Holland rond zonsondergang ook nog even het geval. In Noord-Holland blijft de wind steken bij een kleine windkracht 3 uit west tot zuidwest. Het maakt voor de golven allemaal niet uit, want die ontstaan pas bij windkracht 6 uit zuidwest.

Zondag liggen de lage landen pal onder een klein hogedrukgebied waarin het echt helemaal niet waait. Enkel rondom het hoog waait het een beetje en zoals te zien is op de onderstaande kaart, is dat met name verder landinwaarts. Mocht de wind later aan zee nog een rol van betekenis gaan spelen, dan is dat enkel in het uiterste zuidwesten. Wederom is het dus Belgie met de meeste kans op een beetje wind. Wel uit een compleet andere richting dan deze zaterdag, uit het noord tot noordoosten.

Maandag komt de wind in eerste instantie overal uit het noordoosten en is daarmee aflandig. Alleen op de wadden komt de wind sideshore binnen en neemt daar in de loop van de dag steeds verder toe. Tweede helft van de middag is er kans op een kleine windkracht 6 zodat er op Vlieland, Ameland en Terschelling wel wat van het witte schuim in de branding zal zijn te vinden. Echt goed surfbaar worden de golven niet, maar het is wel lekker kite- of windsurfen. Helaas stopt het in de avond al met waaien en komt er dus helemaal niets van swell tot ontwikkeling.

Dinsdag wederom een keerpunt in het stromingspatroon waarbij de wind de hele dag uit het zuidwesten zal komen. Mogelijk levert dit nu wel een klein golfje op, met name in het Noord-Hollandse kustgebied. De echte omslag komt pas in het weekend van de 14e juni, waarbij golven en wind uit een meer noordelijke richting gaan komen. ‘Surf aan na’ een periode van flatness zou wel een hele toepasselijke slogan zijn voor het surffestival dat dan het hele weekend losgaat in Zandvoort/Bloemendaal!

Related Posts