Surf weer bericht

Het Surfweer voor Zaterdag 14 Juni 2014

Off 13

Tussen een hogedrukgebied boven Engeland en een groot lagedrukgebied boven Scandinavië is vandaag een noordelijke stroming op gang gekomen.  De aanvoer van swells uit het verre noorden is begonnen. Als we de lange termijn kaarten bekijken blijft deze luchtdrukverdeling de komende 10 dagen heersen. Goed nieuws dus, want eindelijk is de Surf aan na bijna tien dagen helemaal flat. En dat in het weekend van Surfana bij Zandvoort/Bloemendaal, het feest kan niet op!

De luchtdruk kaart van deze ochtend 8 uur laat zien dat er morgenochtend om 8 uur al noordelijke swell moet zijn. Er waait een harde wind bij de ingang van de Noordzee en normaal gesproken duurt het niet langer dan 24 uur alvorens de eerste swells hiervan in Noord-Holland arriveren. Deze vrijdag gaat het dus nog niet veel zijn, maar in de avond kan er toch al wat verandering merkbaar zijn op de wadden en Noord-Holland. Richting het zuidwesten blijft vrijdag nog helemaal flat. Dat is het daar zaterdagochtend ook nog vanwege de combinatie van springtij en laagwater. Om 8:00 uur is de waterstand bijna 4 meter lager dan in de middag met hoogwater. Voor de kust van Zeeland liggen er dan een heleboel zandbanken droog waar de surf niet overheen komt. Al helemaal niet met springtij, want dan komt het water extra laag. Springtij heeft echter wel het voordeel dat het hoogwater ook extra hoog komt . In Zeeland en Belgie zullen ondanks de relatief lage golfhoogtes op zee toch redelijke hoge golven breken in de branding. Dat is zondag meer dan zaterdag, maar op beide dagen kan er bijna overal prima gesurft worden.

Zaterdag komt de wind uit het noorden tot noordwesten en is dus vrij aanlandig. Toch moet er gewaarschuwd worden voor aflandige stroming bij alle havenhoofden en pieren. Probeer daar dus een flink stuk (ongeveer een halve kilometer) uit de buurt te blijven. Vooral met afgaand tij is de kans groot dat je eerst richting havenhoofd stroomt en daarna als een speer naar buiten afdrijft. Het afgaande getij en laagwater  is bijna de hele ochtend en middag. Pas eind van de middag wordt de stroming naar buiten minder en pusht het getij juist meer naar ‘binnen’. Dat betekent ook meteen dat het lastiger wordt om naar buiten te peddelen. Niet alleen vanwege het tij, maar ook omdat de swell dan steeds beter gaat binnen komen.

De piek (1,5 meter) van de swell komt in de nacht van zaterdag op zondag, maar blijft zondag de hele dag aanwezig. Ook dan komt de wind uit het noorden waarbij de richting wel iets meer sideshore is en er dus cleanere condities zijn dan zaterdag. Waar de wind zaterdag nog even een kleine windkracht 6 kan zijn in de middag, zal het zondag eerder een goede windkracht 5 worden in de loop van de dag. Dat kleine beetje minder wind maakt eigenlijk ook niet zoveel uit, maar geeft wel kansen voor de vroege ochtend. Wind uit deze richting komt immers altijd in de loop van de dag pas echt goed tot ontwikkeling vanwege het grotere temperatuurverschil tussen land en zee in de middag.

Related Posts