Surf weer bericht

Het Surfweer voor Zaterdag 5 Juli 2014

Off 8

Op vrijdag is de zee nog plat als een biljartlaken en zijn de condities ideaal voor het geven van biljartlessen. Eerlijkheidshalve moet worden gezegd dat de beweging die altijd aanwezig is in zee wel voldoende kan zijn voor een allereerste surfles voor kinderen. Zaterdag zijn de golven in eerste instantie ook erg geschikt voor het geven van surfles met een niet al te harde wind uit het zuiden tot zuidwesten. Echte golven komen pas veel later op de middag en blijven lang afwezig ondanks het toenemen van de wind in de eerste helft van de middag.

Een laag bij IJsland stuurt een klassiek warmte- / koufront storing onze kant op waarbij eerst het warmtefront zorgt voor het toenemen van de wind. Het is de paradox van sommige weerregels dat het dit weekend niet warmer wordt maar juist kouder. De hele dag ligt onze kust in de zone tussen het warmte en het koufront, ook wel de warme sector genaamd. Dat het toch kouder is, komt voornamelijk door het uitgebreide wolkenpakket en het ontbreken van de zon. De stabilisatie van lucht met warmte boven en koudere lucht onder zorgt er evenwel voor dat de opbouw van golven erg lang op zich laat wachten. Wat dat betreft geeft de wind bij het koufront veel betere golfslag, alleen dat front komt pas in de nacht naar zondag. Wanneer iedereen voor de televisie klaar zit voor de wedstrijd van het Nederlands elftal, is het misschien wel superlekker surfen op dit soort boards (en in de juiste kleuren)!

Zondag begint nog met wat kleine left-overs van zaterdag, wat weer hele goede surflesgolven kan geven. Het is in de ochtend nog vol hoogwater, maar richting de maanfase van doodtij maakt dat niet zoveel uit. Mogelijk kan er zondag namiddag een heel klein beetje swell uit het noorden doorkomen. Perfect voor alle klasjes die dit weekend ingepland staan. Maandag en dinsdag is de kans op surflescondities iets minder groot. Vanaf woensdag gaat de swellmotor aan en niet zo’n beetje ook. Tot die tijd fit blijven iedereen!

Related Posts