Surf weer bericht

Het Surfweer Vrijdag 12 Juni 2015

Off 12

Vandaag is het superlekker strandweer maar aan golven heerst een groot gebrek. Echt helemaal flat is het gelukkig niet, want de A12 boei midden in de Noordzee geeft een klein ruggetje van 40cm swell. Dat is een hele mooie hoogte als daar midden op zee een surfspot had gelegen. De swell moet nog een paar honderd kilometer afleggen en verliest daarbij 2/3 van de oorspronkelijke hoogte. Vanmiddag zijn de condities dus perfect voor kindersurflessen en mindsurfing voor gevorderden. Ten zuiden van de grote rivieren lukt zelfs dat niet meer, maar daar was het gisterenavond gelukkig nog de moeite. De boeiwaarden gaven een max. golfhoogte van 150cm aan waardoor het aan het strand met een 50cm hoge golven goed te surfen was. Sowieso is het hanteren van een twee/derde van de maximale golfhoogte een goede maatstaf als de richting van de golven niet pal noordwest is en de boeimeting niet vlak voor de kust ligt. Is dat wel het geval, dan kun je 1 of 1 als rekenwaarde hanteren.

Zaterdag gaat die 1 op 1 berekening niet op. De wind komt namelijk uit het zuidwesten. De golven moeten dus een flinke draai maken om het strand te bereiken. Dat lukt het beste in Noord-Holland, omdat daar de golfrichting meer pal op de kust staat. Daarnaast is de afstand waarover de golven zich kunnen ontwikkelen ongeveer honderd kilometer groter. Nog steeds is dat vrij kort in vergelijking tot de afstand de wind zondag maakt van noord naar zuid. Een paar duizend kilometer ligt er aan zee klaar voor de wind die vanaf zondagmiddag uit het noorden gaat komen. Helaas is dat te laat voor een goed surfdag van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat. Het leek zo mooi. Een klein lagedrukgebied in de Noordzee met op zaterdag wind uit het zuidwesten en ten noorden daarvan een harde wind richting onze kust. De verwachte wind uit het zuidwesten komt wel. De harde noordenwind blijft echter uit vanwege de kleinschaligheid van het lagegedrukgebied. Als gevolg hiervan komen de golven op zondag later dan verwacht binnen en tevens veel minder hoog dan eerder in de forecast aangegeven. Een hele dag met golven zit er gewoon niet in. Waarschijnlijk komen de eerste swells met een hogere periode pas zondagavond of in de nacht naar maandag. Het lijkt wel niet te lukken om in het weekend golven te vinden dit (voor)jaar. Hopelijk is daardoor de kans dat het na de zomer wel gaat lukken weer een stukje groter geworden. Voor maandag staat in ieder geval een dagdeel vrij gepland alvast.

Bron: Het Surfweer Vrijdag 12 Juni 2015 appeared first on Surf om beter te leren golfsurfen naar Surfweer.nl voor de beste surfweer voorspelling.

Related Posts