Surf weer bericht

Stormy weer Zaterdag 8 juni 2019

Off 16

Het waait met 40 tot 50 knopen zuidwest niet normaal hard deze zaterdag 8 juni 2019. Een uitzonderlijke stormdepressie met naam Miguel trekt als een agressieve eendagsvlieg langs zandvoort en de rest van de Hollandse kust. Alle reden voor RedBull om de Megaloop te organiseren in samenwerking met de forecast van Surfweer. Zie de livestream. De wind blijft de hele dag stormachtig met in de middag opkomende getijcondities, als eerst in het zuiden.

Zaterdag 8 juni
Het inkomende tij maakt de zee een wilde snelstromende rivier met massa’s klotsend water. Een uitzondering vormt Belgie, daar is de wind meer side-shore en op sommige plekken zelfs meer side-offshore. Uiteraard stroomt het ook daar om de meeste spots, maar er zijn uitzonderingen. Helemaal wanneer de wind afneemt vanavond en het tij langzaam weer een stapje terug doet. Voor Zeeland komt dit net te laat, of het moet dat ene half uurtje voor donker toch net weer kunnen. In de rest van Nederland een nogo. Alleen met maximale protectie lijkt er nog iets van te maken. Hoe later hoe beter eigenlijk, want dan neemt de wind af van 8 naar 6-7bft. De richting blijft side-on zuidwest. Mocht je niet de zee ingaan, het is vandaag World Ocean Day. In Amsterdam kun je vanaf nu t/m 24 juni de verbogen schatten van de Noordzee aanschouwen in de openlucht.

Zondag 9 juni
De storm maakt eigenlijk alleen een zuidwestswell aan. Aan de achterkant van het oog staat er zaterdagavond wel even een krachtige noordwest. De swell daarvan moet dan nog door de zuidwest heen komen, maar ws gaat dat wel lukken in (noord-) Holland. De peak zou dan moeten zijn ergens eind van de ochtend, alleen dan zit het getij wel heel erg tegen met afgaand. Alleen op Texel blijft het hoogwater langer staan. Toch is het de moeite om al eerder in de ochtend een surfje te doen met longboard, zeker in Noord-Holland want daar komt ook nog wel wat ZW swell binnen. Later op dag vooral de boeimetingen in de gaten houden voor een tweede kans in de avond. Het tij komt dan weer op en omdat de swell doorloopt naar maandag, zou er nog wel wat in het vat moeten zitten. Clean is het igg wel, want de wind valt compleet weg naar nul. De kans op een klein beetje zeewind is wel weer aanwezig. Wat dat betreft zou je juist het best bij helemaal laagwater kunnen surfen op de achterste bank in Zandvoort of elders in Noord-Holland. Voor het zuiden van zuid-holland ziet het er minder surfbaar uit en Zeeland en Belgie pakken nauwelijks iets mee van de swells uit zuidwest of noordwest.

Maandag is nog een verloren dag. Pas in de avond gaat het een klein beetje waaien. Dinsdag komt de swell daar van binnen met ruim 1m hoogte. Dit wordt nog gecombineerd door een verre swell vanaf Noorwegen afkomstig van de depressie waarin de storm is opgenomen zondag. De wind is zwakjes maar nog wel aanlandig. Woensdag is dat niet meer het geval en is het echt aflandig uberclean. Mooist is dan de ochtend, omdat de swell in de middag iets afneemt. Het zal opnieuw een combinatie zijn van verre swells (1400 km hier vandaan) en swell van meer dichtbij van een afstaand van 500 kilometer. In de middag is er meer kans op wind uit zuidwest. Dat is ook donderdag het geval, maar flat is het dan nog zeker niet. Er zit zo veel in de Noordzee dat het de surf niet 1,2,3 over zal zijn!

Wetsuit advies Water is 13 gr C

Vandaag: 4/3mm pak met schoen 3mm.
Zondag: 3/2mm wetsuit, 3mm schoen.
Maandag: 3/2mm kan overdag met zon.

Bron: Stormy weer Zaterdag 8 juni 2019 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts