Surf weer bericht

Sufweer donderdag 3 januari 2019

Off 13

Het nieuwe jaar kon niet beter beginnen met reeds twee goede surfdagen in de pocket. De hoogte bouwde mooi op tot boven normaal in de Noordzee. Dat hebben ze bij de MSCZ, een van de grootste containerschepen ter wereld, wel gemerkt. Boven de wadden sloegen 270 containers overboord in golven van 6 tot 8 meter hoog. Op de waddeneiland is het deze dagen oppassen dat je niet iets anders dan alleen je surfplank tegenkomt in de line-up!

Donderdag 3 januari
Inmiddels is de golfhoogte op de Noordzee afgenomen van 6 naar 1 meter, maar heeft nog wel een gunstige periode / energie in zich. Ook in het zuiden, België en Zeeland, is de golfhoogte nog ruim voldoende voor een leuke surfsessie. Voordeel van het zuiden is dat de wind iets minder effect op de golven heeft, zodat het al snel cleaner kan worden met opkomend getij. Daarna kan er goede gesurft worden tot het tij weer te veel zal zakken. En de wind steekt dan ook weer lichtjes op. Dat is eigenlijk overal het geval. Rond helemaal hoogwater lijkt de wind het minst te worden met af en toe 2bft en soms een zuchtje meer. Wel is de richting nog altijd aanlandig, pal noord. Op de wadden nog ietsjes harder en daar loont het strandjutten vandaag dan ook meer dan een surfsessie in de complete chaos van 2m onshore. Met uitzondering van Texel, omdat de wind daar iets minder recht aanlandig zal zijn. Overigens blijven de waterstanden in het noorden het langst gunstig vanmiddag en is er daar tot donker nog aardig wat te surfen. Richting Z-H is het beste er wel na 16:00 uur al af.

Vrijdag 4 januari
De swell is te veel afgenomen voor shortboardgolven. Wel kan er gesurft worden op een softtop / funboard dankzij de licht toenemende noordwestenwind. In de ochtend het minst verwaaid, maar wel flat in het zuiden. In de middag iets meer hoogte met de toegenomen wind (dik 4 bft, misschien kleine windkracht 5). Het getij is wel zodanig gunstig om met een nat pak het weekend in te luiden. Hoe later hoe beter zijn de golven in Noord-Holland. In het zuiden iets eerder op de middag, hoewel daar de hoogte nog echt blijft ontbreken.

Weekendverwachting
Nieuwe swell is voor zaterdag onderweg. In de ochtend zit er nog even windkracht 6 op voor de noordelijke kustprovincies. In het zuiden neemt de wind snel af naar 4 a 5 bft en is het in de middag de moeite waard in Zeeland en België. Daar ook eigenlijk wel een must, want de swell op zondag gaat vrij lastig tot het zuiden geraken vanwege de meer westelijke golfrichting. Wel gaat de wind er zondag helemaal uit. Dat wordt dus heerlijk surfen in het noorden en ook Zuid-Holland pakt de swell van heupje hoog nog wel op. Eindelijk zijn de wadden ook een keer de place to be, met de meeste golfhoogte en ook gewoon weinig wind uit WZW. Voordeel daarbij is het dat het ook nog niet eens zo koud is voor een januari winter.

Volgende week
Maandag verloopt ook heel rustig qua wind. De golven zijn nu overal wel behoorlijk afgenomen, maar helemaal flat is het nog zeker niet. Met een longboard valt er in Zuid en Noord-Holland vast nog wel iets leuks te halen. Het is de stilte voor de STORM, want dinsdag gaat het overal hard waaien. Eerst uit WZW, maar na het front met regen al snel pal onshore WNW windkracht 7 tot een stormachtige 8 bft. Uiteraard brengt dit hogere golven, maar de richting van de wind maakt het er in eerste instantie niet beter op.

Woensdag draait de WNW-er verder door naar NW en komen er opties in het vizier die wat minder in de wind liggen en de hogere golven kunnen handlen. Het getij is daarbij niet echt gunstig, dwz te laat hoogwater voor donker op een aantal plaatsen. Het lijkt er dan ook op dat volgende week de beste dagen donderdag en/of vrijdag gaan worden, ook al is de golfhoogte dan al weer wat afgenomen. De wind is dan alleen beter van richting NNO, later zelfs offshore noordoost. En daarbij ook veel minder sterke wind dan op dinsdag en woensdag. Wil je last-minute de laatste info ontvangen via een appje of sms? Tot 16 januari kan dat nog voor de oude tarieven die al 4 jaar ongewijzigd waren op 25,- voor 4 maanden of 72,- voor een jaar. Nu of volgende week even bijboeken of voor het eerst aanmelden is dus voordelig, want de nieuwe tarieven worden 27,50 voor 4 maanden of 40,- voor een haf jaar of 75,- voor het 12 maanden. De alerts zitten daar uiteraard gratis bij, want we zijn gestopt met de betaalde dienst van GO surf aan. Mvg Tobias.

Wetsuit diktes:
Donderdag: 6/5 of 5/4 wetsuit, 3mm cap & 6mm boots en 3mm hand
Vrijdag: 5 mm met 3mm cap & 6mm schoen + 3mm hand
Zaterdag: 5/4mm met cap, schoen 6mm en hand 3mm
Zondag: 5mm met 3mm cap, schoen 6mm en hand 3mm

Bron: Sufweer donderdag 3 januari 2019 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts