Surf weer bericht

Surf Forecast Zondag 30 augustus 2020

Off 3

De laatste reactie in het vorige bericht wil ik mijn lezer niet besparen: Een anonieme bezoeker poste het volgende: “Op de kaarten ziet de forecast eruit als de beruchte dag in het voorjaar. NNO wind en dikke swell. Geen dikke, kleverige laag algen meer in deze tijd van het jaar. Vanmiddag pak ik er 1 extra voor de 5 🐟 uit Scheveningen. R.I.P. En rip (in loving memory).”

Vanwege deze mooie en wijze woorden begin ik het nieuwe surfweerbericht met een copy/paste van dit bericht. Tevens ook met de nadrukkelijke waarschuwing voor de condities van vandaag. Zeeschuim of zogeheten ‘Mei-bloek’ hebben we niet in augustus, maar dezelfde stroming is er wel! Op zich is die parallel aan de kust, tot er ergens een havenhoofd of obstakel is te vinden. Dan stroomt het water in stroomversnelling naar buiten de zee op. Zelfs bij een vloedstroom wordt deze nauwelijks onderbroken, omdat er een lokale wervelstroom terug naar de kust ontstaat. Zie het plaatje in de 2e comment op het artikel hierover via http://surfweer.nl/local . Goed om te lezen als je net begonnen bent met surfen en je geen brokken wilt maken.

Zondag 30 augustus
Deze dag dus een bizarre zee met inmiddels windkracht 7 op Vlieland aan de flank van het lagedrukgebied. De kern ligt boven land en daar waait het momenteel slechts 1 bft uit zuidwest. Helaas komt die windkracht 7 eigenlijk overal langs de kust te staan in de loop van de ochtend en middag. De richting is daarbij wel NNO, dus helemaal onshore is het niet. Behalve in Belgie, daar is het pal noord en een complete onshore chaos. Gevalletje ‘you should have been here yesterday’, want toen waaide het niet en kwam de swell al wel binnen. De alternatieven liggen vandaag iets noordelijk, in Zeeland en Zuid-Holland, hoewel er in Noord-Holland ook wel 1 of 2 kansjes zijn gedurende het hogere water ergens eerste helft middag. En anders gewoon lekker op de stroom mee van Bloemendaal naar Zandvoort en met de bus terug langs de boulevard. Daar geen gekke havenhoofden en muistroomm, maar ook geen channel om buiten te geraken. Goede peddel training dus en kijk uit dat je board niet over het strand heen vliegt of tegen je hoofd!

Maandag 31 augustus
De condities worden een heel stuk beter dankzij de afnemende wind. Die blijft nog wel licht onshore, dus zo epic als afgelopen donderdag lijkt het niet te worden. In deze tijd van het jaar is het slim om de nachttemperaturen boven land in de gaten te houden. Wanneer die naar Dinsdag 1 september
Het deint wat uit en om te longboarden is het nog even mooi bij nog minder wind dan maandag en supercleane golflijntjes. Alleen op de wadden lijkt een lokaal windveld nog wel voor choppy condities te zorgen, iets wat al een aantal runs achtereen in de modellen is te vinden. In Belgie is de swell waarschijnlijk wat kleiner om echt lekker te kunnen surfen. Een eerste surfles rond hoogwater einde ochtend is natuurlijk wel ideaal. Beter wordt het niet. In de avond kleiner en kleiner, hoewel er in noordwest NL nog steeds genoeg swell voorradig is voor een longboard sessie met dieper water.

De rest vd week
Woensdag vlakjes met uitzondering van een mini-rimpel en in de nacht naar donderdag voor het eerst sinds lange tijd weer kans op zeevonk. Donderdag gaat de branding weer ‘zingen’ door een toenemende zuidwesten wind. Die geeft in Belgie en Zeeland weinig golven, maar N-H kan de golfhoogte al best aardig oplopen! Vrijdag is het dan weer kleiner, maar onshore zuidwest en niet helemaal plat. In het weekend een goede kans op swell uit het noordwesten, vooral op zondag. Het komt wel van ver zonder wind in onze buurt, dus breekt dan beste in noordwest Nederland en op de wadden. In de dagen daarna komt er ook wind bij uit het noorden en loopt de golfhoogte steeds verder op tot herfstachtige grootte. Volgens de laatste weermodellen zit er af en toe best een dagje tussen met mooi nazomerweer, maar eigenlijk is en blijft het gewoon herfstweer tot medio september. De lagedrukgebieden zijn aan zet op het noordelijk halfrond.

Wetsuits.. water nog altijd 20 C.
Zondag: Een goede 3/2mm, denk aan earprotectie!
Maandag: 3/2mm wetsuit of 4/3mm ocht.
Dinsdag : Een 3/2mm is lekker.

Bron: Surf Forecast Zondag 30 augustus 2020 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts

Latest Surf News

Wind actueel