Surf weer bericht

Surf vijfde weekend (29-30) oktober 2016

Off 9

De dag voor het weekend begint met een afnemende wind uit west tot zuidwest en ruimt vanmiddag verder naar west tot noordwest. Dit betekent enerzijds dat de golven iets rommeliger worden, maar wel een stuk groter. En uiteraard, door het afnemen van de wind zal het niet zo rommelig zijn dat je er daadwerkelijk last van hebt. Kortom, geen enkel excuus om deze namiddag te gaan surfen. Het tij zit gunstig, dat wil zeggen, de maan zit in haar laatste fase en geeft al minder stroming met hoogtij langs de kust. Onderaan de getijde-pagina van het vlaamse kustweerbericht wordt altijd vermeld wanneer de volgende springtijperiode begint. Dat is pas vanaf aanstaande zondag, wat overigens nog positief kan uitpakken met de dan verwachte swell uit het noorden. Vandaag geldt in ieder geval, hoe verder naar het noorden hoe meer hoogte. Richting het zuiden is het echter cleaner omdat de wind daar meer west of westzuidwest blijft. Wel is het zo dat het tij in het zuiden eind van de middag al snel ongunstig wordt, d.w.z. het begin van de eb periode. Je kan alle exacte tijden per regio of spot terug vinden op surfweer.nl/spots waarbij de eventuele extra verhoging of stroming ingecalculeerd is afhankelijk van de windrichting en sterkte op de Noordzee. Hierbij wordt een periode van 2 dagen terug en 1 dag vooruit gehanteerd. Superhandig en een stuk actueler dan welk ander getij-tool op internet.

Zaterdag 29 oktober 2016
Het hogedrukgebied met de naam “Quinn’ ligt pal voor de kust van België waardoor er daar in ieder geval geen zuchtje wind zal staan. In Zeeland, Zuid-Holland maar vooral in Noord-Holland staat er wel een klein beetje wind, iets van 2 of 3 bft uit noordwest. Niet dat het de schoonheid van de golven erg gaat beïnvloeden. Alleen in het waddengebied waait het net iets te hard, windkracht 4, voor een hele mooie lijn. Wel gaat het qua hoogte helemaal los op Ameland en Terschelling. Waar de golven eerder deze maand steeds het waddengebied als beginpunt en oorsprong hadden, is het nu het eindpunt. De swell van dit weekend vindt haar oorsprong bij de Færøer en de shetland eilanden. Dat betekent dat Engeland veel te veel in de weg gaat zitten voor het uiterste zuidwesten van de Noordzee. In België wordt het zaterdag dan ook niet meer dan kniehoog. In Zeeland kans op heuphoog in de middag. In Zuid-Holland komt de swell gemiddeld met heuphoog door en hier en daar een uitschieter, vooral richting midden en noordelijk Zuid-Holland. Verder pakt Noord-Holland weer een klein beetje extra, vooral het enige eiland dat de provincie rijk is. Daar staat dan wel meteen een beaufoortje meer wind, maar lang niet zo hard als op Ameland en Terschelling. Een ander goed alternatief is Vlieland, waar je vanwege de strekdammen alleen niet bij helemaal hoogwater moet zijn. Laag en mid-tij doen het daar prima.

Zondag 30 oktober 2016
‘Quinn’ is met gelijkblijvende druk een stukje noordelijker gaan liggen en dat heeft positieve gevolgen voor de wind. Die is nu vooral op Ameland als Terschelling minder aanwezig, terwijl er op Texel juist iets meer wind kan staan. De extra aandacht voor deze eilanden in het weerbericht heeft uiteraard alles te maken met de swell die daar het beste / meest hoog tot z’n recht komt. Zondag zijn de verschillen nog een een stuk groter, omdat er swell van een veel hogere periode binnen komt. Zaterdag ligt de piekperiode nog boven de 100 mhz met een gemiddelde van 6 tot 7 seconden. Zondag is die periode 10 seconden en zal het voor de swell veel moeilijker zijn om de zuidelijke delen van de Noordzee te bereiken. Vooral voor Belgie en Zeeland wordt het de vraag of het nog boven de kniehoog zal uitkomen. Heerlijk longboarden blijft dat natuurlijk wel, vooral bij de mid en hoogwaterstanden.

Maandag 31 oktboer 2016
Nog altijd blijven er swells met een lange periode binnenkomen zonder enige vorm van wind. Nu is het wel echt te klein voor het zuidelijke deel van de Noordzee. In Zuid- en Noord-Holland zou het nog wel moeten lukken met een klein hulp van het dan ontstane springtij. Overigens begon de springtij periode al op zondag. Dus daar zal ook al het positieve extra zetje van toepassing zijn.

Dinsdag 1 november 2016
Het lagedrukgebied van rond de 995 hPa dat vrijdag en zaterdag al rustig rondjes draaiende was in het zeegebied van Canada en Groenland, trekt maandag/dinsdag in sneltreinvaart over IJsland en duikt dan de Noordzee in. Omdat dit laag nu al op de kaarten staat en met nauwelijks veranderende eigenschappen doortrekt, is de voorspelbaarheid van de hele situatie vrij groot. Daarom kan nu al gezegd worden dat het dinsdag in de loop van de dag gaat waaien maar de golven nog niet erg hoog zullen zijn. Woensdag is dat wel het geval.

Woensdag 2 november 2016
Er staat een (vrij) krachtige wind uit West tot Noordwest welke golven tot 2 meter hoog op de Noordzee genereert. Het wordt ook meteen een stuk kouder waarbij de dauwpunten (graadmeter voor gevoelstemperatuur in het water) dalen van 12 naar 4 graden. Gelukkig val het tij gunstig en stroomt de vloedstroom de andere kant op dan waar de wind vandaan komt een groot deel van de dag. Eventueel kan het zijn dat het pas donderdag echt gunstig kan worden om te surfen, omdat de wind gewoon eerst nog te hard is. Vanaf eind volgende week gaan de temperaturen nog verder omlaag. Landinwaarts ontstaat er ieder nacht wel een laagje ijs, in ieder geval op de (auto) ruiten. Gelukkig hebben wij hier op surfweer alles in huis om vanaf dan gewoon lekker warm te kunnen blijven door surfen. De hele winter lang!

24101120162837

Bron: Surf vijfde weekend (29-30) oktober 2016 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts