Surf weer bericht

Surfweer 29 sept t/m woensdag 2 okt 2019

Off 12

Spannende tijden wat betreft het surfweer deze week! Op de Oceaan ligt een orkaan van de zwaarste categorie die wel heel dicht bij Europa komt. En op de Noordzee zelf gaat het ook helemaal los, met de ene na de andere stormswell uit het noorden. Deze leggen daarbij een reisafstand af van soms wel duizenden kilometers en kunnen daardoor behoorlijk krachtig aan onze kust arriveren. Wanneer de wind dan afneemt is er steeds een moment dat de golven het beste te surfen zijn. Vooralsnog lijkt dat maandagmiddag en dinsdagavond het geval te zijn. Op woensdag staat er vrij veel wind uit het noordwesten en is het minder gunstig surfweer. Op donderdag en vrijdag neemt de wind voldoende af en loopt er nog dagenlang een goede deining!

Zondag 29 september
Vandaag komt de wind nog uit het zuiden en is dus aflandig in Zuid-Holland. Dat kan behoorlijk clean uitpakken en ondanks de offshore komen de golven toch met ruim 1m hoogte mooi binnen. Pas wel op voor het opkomend getij en het koufront later op de middag waarbij onweer mogelijk is. De wind valt heel even weg, maar komt daarna weer terug en wordt meer zuidwest. Dat is aan het einde van de middag. In Zeeland wordt de wind vanavond harder en harder, maar desondanks volgt er nog een klein moment met goed hoge golven omdat het getij ‘op tijd’ komt. Ook in Belgie komen dan de golven dan eindelijk goed door. In Z-H blijft de stroming parten spelen, want de ebstroom is pas weer gunstig na 19:30u. Beschutting zoeken dus. Dat geldt ook voor N-H, waar de wind na het koufront wel zuidwest wordt maar niet zo hard toeneemt als in Zeeland. Mogelijk geeft dat nog een paar kansen. Het front met regen blijft wel lang boven het midden van N-H hangen, vandaar ook de stagnatie in de windtoename.

Maandag 30 september
Na alle regen draait de wind zondagnacht al naar noordwest en begint de opbouw van swells uit het noorden. In de ochtend de meeste hoogte, maar eigenlijk nog gewoon te veel wind en te veel onshore. Belgie was wel een mooie optie geweest als het tij wat hoger had gestaan. Echter komt dit pas in de middag, wanneer de swell daar al wat is getempert. Toch blijft het zuidwesten swell oppakken, zeker in Zeeland. En natuurlijk in Zuid-Holland, waar de combinatie van swellrichtiing/hoogte en windrichting nog het meest gunstig is van alle regio’s. Zeker in het zuidelijkste puntje van Zuid-Holland, waar de WZW het eerste ZW draait. Kun je gelijk ook een bezoekje brengen aan de surfshop daar, het zwart gemaakte board raden en daarbij kans maken om een splinternieuw surfboard te winnen! In het noorden van Zuid-Holland en in Noord-Holland wordt de wind ook minder en minder, maar blijft wel een tikkeltje side-on zuidwest. Dus zo clean als in het zuiden wordt het op een spot als Zandvoort of Egmond aan Zee niet echt. Op de wadden blijft de wind ook nog wat te west. Op Texel nog wel op tijd wat minder wind, maar echt uitcleanen doet het daar niet.

Dinsdag 1 oktober
Dinsdag een combinatie van de eerste hogere swells uit het verre noorden, maar eerst ook nog een vrij krachtige zuidwester. Een koufront zonder al te veel regen ligt later op de middag boven Noord-Holland, waardoor de wind al wat afneemt. Of het echt al heel mooi wordt, hangt af van de exacte windafanme. En ook aan de windtoename in de kop van N-H na het front. Daar is de wind dan noordoost, wat nog enigszins aflandig zou kunnen zijn. Op dat moment is het getij ook het meest gunstig, dus hopelijk wordt de wind niet te snel al te veel noord. En anders uitwijken naar spots met wat meer side of side-offshore condities. In ieder geval een dag met grote verschillen en ruim voldoende kansen op een mooie sessie tussendoor. Ook in Belgie, waar het getij enkel van 15-18u echt gunstig is. Op andere plekken kan het tij ook op andere momenten gunstig zijn. Met een zuidwest is laagwater ook prima in de regen in bijvoorbeeld Zeeland en Zuid-Holland.

Woensdag 2 oktober
Woensdag gaat de beuk er in met noordwest windkracht 6 op de wadden, maar veel minder wind in bijvoorbeeld Zeeland en Zuid-Holland. Het is wel op bijna alle stranden pal onshore noordwest en er staat een groot deel van de dag heel veel stroming. Heel vroeg in de ochtend zit nog een momentje voor Zuid- en Noord-Holland. Het moment voor Belgie en Zeeland komt pas in de middag. Daar wel vroeg op de middag al genoeg hoogwater. Elders is dat pas vanaf het einde van de middag. De wind neemt in de avond eerder toe dan af, maar de peak van de swell komt dan ook. Beste dus een dagje wachten, want donderdag blijft de swell de hele dag met 1,5m doorstaan zonder wind. Of in ieder geval met een wind die afneemt naar 3bf en naar zuidwest draait. Vergelijkbaar met de condities van maandag.

Wetsuit-advies water is 17,5 graden C
Zondag: Een 4/3mm zonder schoenen
Maandag : 4/3mm, nieuwe 3/2mm kan makkelijk
Dinsdag : Laatste ‘warme’ dag dus 3/2 of 4/3mm
Weekend: Dauwpunt naar 5gr C, dus echt 4/3mm suit!!

Bron: Surfweer 29 sept t/m woensdag 2 okt 2019 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts