Surf weer bericht

Surfweer dinsdag 10 april 2018

Off 9

Yes, er zijn weer golven! Het bouwt langzaam op dus het zal vandaag niet meteen overal genoeg zijn. Golven en wind komen de hele week uit het oosten. Gunstiger kan eigenlijk niet, want meestal zit de onshore wind die bij ons de golven creëert ook meteen de surfbaarheid in de weg. Dit kun je natuurlijk wel training, de Surfblend coachingsweken in het voor- en najaar bieden daarvoor een uitgelezen kans.

Dinsdag 10 april
Boven de wadden zijn vanochtend golfhoogtes van meer dan 2 meter gemeten. De komende dagen zal de golfhoogte daar niet meer onder de 2 meter komen. Wat hier bij ons van over blijft is meestal maar de helft of minder, want de richting is schuin van onze kust af (noordoost). Voor N-H ziet het er vandaan niet heel gunstig uit, maar wat wel gunstig is dat de swell in de middag gaat toenemen en het in N-H dan nog hoogwater is. De zuidwestelijke regio pakt in de ochtend al meer swell op, echter zal het tij eind van de middag te ongunstig zijn voor een redelijke sessie. Opkomend komt te laat m.u.v. van dat kleine half uurtje in de meeste zuidelijke regionen, België en Cadzand.

Woensdag 11 april
De swell is verdubbeld en de wind ook. Toch zullen we van de wind geen last hebben, tenzij je op de noordoostelijke wadden zit. Vlieland en Texel liggen net genoeg buiten het windveld en de rest van Nederland en België liggen eigenlijk in de compleet windstille kern van het lagedrukgebied. Alleen in België kan de zeewind opsteken eind van de middag en avond, alleen is het getij dan toch niet meer gunstig. Dat kleine half uurtje opkomend valt met het verschuiven van de maan alweer in het donker. Voor Noord-Holland liggen de kaarten er nu ook een keer redelijk gunstig bij voor situatie met golven uit het oosten. Dat komt omdat de wind boven de wadden met noordoost dan oost is, maar wat ook meespeelt is dat de wind boven het zuidelijke deel van de Noordzee afwezig is. Hierdoor draait de richting veel makkelijker naar de kust toe tijdens opkomend tij en hoogwater. Noord-Holland profiteert daar in de middag weer het langst van. Het is wel doodtij, dus heel hoog komen de waterstanden niet.

Donderdag 12 april
Eigenlijk is de rest van de week gewoon een kopie van woensdag met hier en daar een klein accentverschil. Op donderdag lijkt de wind aan de kust en boven land iets meer te zijn dan woensdag en ook iets meer noordoost in plaats van oost. Heel veel verschil maakt dat niet, want het zal nog steeds clean zijn. Alleen in België, Zeeland en spots als Ouddorp is de wind iets te veel aanlandig voor het echt cleane. Let ook op de stroming, want die zal met noordoost tijdens afgaand tij en laagwater in de avond sterker zijn dan op woensdag.

Vrijdag 13 april
Vrijdag is de wind boven land en aan onze kust weer gaan liggen, terwijl het verder op de Noordzee blijft stormen. De windrichting is variabel en mogelijk zelfs een beetje zuid. Meest gunstige condities daarom nu juist wel in de zuidwestelijke deel van de Benelux. In N-H geeft de zuidenwind misschien wat chop en sowieso komt de swell daar nog steeds minder goed aan dan in het zuiden. Met uitzondering van Texel en ook geldt, hoe zuidelijker in N-H hoe meer kans op hoogte. Dus regio Zandvoort en Noordwijk zijn een keer niet minder dan Egmond tot IJmuiden.

Weekendverwachting
Omdat de wind vrijdagavond nog een keer echt aantrekt tot waardes boven de 100 km/u (windstoten), blijft de swell nog wel even goed aan voor het eerste deel van het weekend. En nog altijd waait het dan bij ons nauwelijks, variabel en mogelijk een klein beetje zuid tot zuidwest. Dus voor zaterdag geldt hetzelfde als voor vrijdag. Omdat de swell van verder weg komt, heeft deze meer tijd om bij te draaien. Dat zie je ook terug in de wave output van de modellen (zie comments). Gunstig dus voor N-H, want daar komt het dan ook beter binnen. Wel moet de wind niet te veel zuidwest worden. Zondag is het beste er wel van af, maar zal het waarschijnlijk niet meteen helemaal flat zijn. De dagen daarna wel. Een hogedrukgebied bouwt vanaf Spanje op en komt boven ons hoofd te liggen met 20-25 graden zomerweer de hele volgende week. Dit zijn de weken dat je jezelf het beste kan verplaatsen naar een stek als deze, waar van 14 tot 20 en van 21 tot 28 ook een hele leerzame coachingsweken worden georganiseerd. Let wel op dat de swell megalomaan hoog kan worden met een depressie die bijna de hele Atlantische oceaan vult op dinsdag 17 april. Het is dankzij deze depressie dat bij ons het warme zuidelijke weertype gegarandeerd wordt (helaas, maar ook wel fijn voor de opwarming van het zeewater).

Wetsuit adviezen:
Watertemperatuur 6.5 graden Celsius

Dinsdag: 5mm wetsuit, 5mm schoen, hand 3mm en cap 2mm.
Woensdag: 5mm wetsuit, 6mm schoen, hand 3 en cap 3mm.
Donderdag : 6mm, schoen 6mm, hand 5, oorbescherming ivm wind!
Vrijdag : 5mm wetsuit, 6mm schoen, hand 4mm en cap 2mm.
Zaterdag: 5mm met schoen 5mm + hand 3mm en cap 2mm.

Bron: Surfweer dinsdag 10 april 2018 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts