Surf weer bericht

Surfweer dinsdag 11 december 2018

Off 4

Na het stormachtige weer van afgelopen weekend krijgen we deze dinsdag eindelijk een rustdag waarop de golven mooi kunnen uitdeinen. Niet voor lang, want in het verre noorden is het al eerder gestopt met waaien en dus zal de swell-motor na zo’n beetje anderhalve dag wel stilvallen. Gelukkig komt er op lange termijn weer nieuw depressie-geweld aan met in of na het weekend wind en golven.

Dinsdag 11 december
In de vroege ochtend is de wind nog sterk, maar staat de waterstand in het noordelijke deel van Noord-Holland wel erg gunstig. Een vroege ochtend sessie is dus mogelijk met een beetje peddelconditie, want de swell is nog ruim 2 meter op volle zee. Later op de dag neemt de hoogte af naar 1,5 meter, wat nog steeds buitengewoon voldoende is voor goede Noordzeegolven. Helemaal omdat de wind nog verder gaat afnemen en in België zelfs naar zuidoost offshore weet te draaien. Daar komt dan later op de middag het getij weer op vol hoogwater te staan, terwijl dit in de noordelijke delen van Holland niet meer gaat lukken. Op zich niet zo’n groot probleem, want dat hoge water is vaak alleen in België en Zeeland een must. De condities in Zuid-Holland zijn ook gunstig, zeker op een spot als deze, waar het als eerste in die provincie voldoende hoogwater zal zijn. Ook in midden Zuid-Holland komt het goed en uiteindelijk het laatste uurtje ook in noordelijk Zuid-Holland & alles daar 15 tot 20 km noordelijk van. In de kop van N-H toch niet de gedroomde combinatie van hoogwater en offshore wind. Hoewel laagwater en pal noord op zich niet eens zo slecht hoeft te zijn. Dat kon vooral op de spots die vroege een strekdam hadden nog al eens lekker zijn. Nu moet je daarvoor naar Texel met de boot. Alleen lijkt daar, alsmede op de overige wadden, de onshore wind iets langer aan te houden tot net na zonsondergang. Overigens zal de zon door de lage bewolking niet heel nadrukkelijk aanwezig zijn. Dat betekent ook dat je dat extra surf-kwartiertje wel kan vergeten rond vijven. Een beetje op tijd het water in kan dus geen kwaad op deze dolle dinsdag.

Woensdag 12 december
Is er nog wat van de swell over is de vraag. Waarschijnlijk wel, want op dinsdagochtend waait het nog ruim 5 bft onder kust van Noorwegen onze kant op. En in theorie hebben we dan nog 24 uur lang golven uit deze richting. Dat betekent dus dat er op woensdagochtend nog voldoende swell is voor een longboardessie, maar dat het in de middag best wel op is. Met uitzondering mogelijk de zuidelijke kustgebieden, omdat daar de swell langer over doet om de kust te bereiken. Zo kan het dus zijn dat het in Noord-Holland al flat is, terwijl er in Zeeland nog een leuk half metertje loopt. En dat terwijl je het tegenovergestelde zou verwachten met noord-swell. Uiteraard ligt dit deels ook aan het getij. Zeeland is nog op tijd voor donker met opkomend/hoogwater en in Noord-Holland gaat dat niet meer gebeuren. Wel heeft het noorden als voordeel dat de vroege ochtend nog wel hoogwater is een aantal uren. En dan is de swell er tenminste nog gewoon met heuphoog op de sets. Dat kan dus een leuke ochtend zijn, omdat de wind nu helemaal aflandig zuidoost staat. Cleane golven, leuk voor de dikkere fish en om te longboarden.

De dagen daarna..
Donderdag is het compleet flat. Een zeer diepe depressie met Langspeelplaat Kwaliteit maakt de dienst uit op de Oceaan. Daardoor staat er bij ons een zuidoostelijke in plaats van een oostelijke wind. In dat laatste geval hadden we nog een kans op golven gehad, maar helaas zit die kans er nu niet in. De kou en de oostelijke wind is maar van korte duur. In het weekend heeft de depressie genoeg ronden gedraaid om uiteindelijk bij ons weer een fijne zuidwest stroming te geven. Lang niet zo west tot zuidwest als afgelopen weekend en dus zijn de golven een stuk minder groot en wild. In het zuiden blijft het zelfs flat met een overwegend ZZW-elijke wind. Op zaterdag is het zelfs nog zuid en daardoor helemaal flat. Op zondag genoeg west en waarschijnlijk wel een golfje later op de dag. Voor echt hogere golven zul je waarschijnlijk toch even verder moeten kijken dan onze eigen landsgrenzen.

Wetsuit diktes:
Dinsdag: 5mm met 3mm cap en 5mm schoen + 2mm hand
Woensdag: 6 of 5/4mm met cap, schoen 6mm en hand 3mm
Weekend: 5mm met 2mm cap, schoen 5mm en hand 2mm

Bron: Surfweer dinsdag 11 december 2018 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts