Surf weer bericht

Surfweer Dinsdag 12 februari 2019

Off 5

Op dinsdag zijn er nog golven en staat er weinig wind. De zon schijnt nog niet echt uitbundig, maar dat wordt de komende twee weken wel gecompenseerd. Een periode met mooi ‘voorjaarsweer’ lijkt te zijn aangebroken. Veel te vroeg in het nieuwe jaar. Het geeft wel weer de kriebels om eens na te denken over een vakantie-job op het strand van de waddeneilanden. Of op een tripje richting de uitgestrekte zandstranden van bijvoorbeeld Les Landes!

Dinsdag 12 februari
De maanstand staat in het eerste kwartier waardoor er niet al te veel getijverschil is en de golven bij laagwater dus niet helemaal wegebben. De wind komt uit het zuidwesten, wat het golfoppervlak nog wel licht choppy kan maken, vooral in Noord-Holland en in noordelijke Zuid-Holland. In België en Zeeland wordt het wachten op vloed alvorens er weer een beetje lekker gesurft kan worden met cleane ritjes van 1 meter hoog. Die hoogte is een inschatting op basis van de ruim 2 meter noordswell die wordt gemeten op de Haewene Brim boei, die vlakbij de beruchte Devil’s Hole is gepositioneerd. De Noordzee is daar meer dan 200 meter diep, dus de swell kan daar zonder wrijving naar het zuiden afreizen. Overigens zit er een fout in de weergave van de swellrichting, al zo lang dat ie operationeel is. Deze zul je visueel een kwartslag naar link moeten draaien. Nu is de swellrichting oost met een hoogte van meer dan 2 meter. Maar dat is dus noord. En van deze hoogte gaat zeker nog de helft af op het moment dat de Noordzee weer ondieper wordt. Dus reken op ruim 1 meter voor de kusten van Holland (op de wadden iets meer). En verder op een kleine meter voor Zeeland (nog iets minder voor België vanwege de ondieptes voor de UK kust bij Norfolk). Wel is het getij en de windrichting vandaag voor Zeeland en Belgie, met het tweede hoogwater nog ruim voor het weer donker is.
Nog een manier om de swell in de Noordzee te checken zijn de metingen van het Engelse Cefas Wavenet. Daar is ook weer een gebruikshandleiding voor nodig, want de richting van de blauwe metingen is van de windrichting. En die is vandaag zuidwest over de gehele Noordzee. In het noordelijke deel is deze wind hard tot stormachtig, maar bij ons tot het invallen van de avond zwak tot matig. Hoewel de wind in Noord-Holland eind van de middag al vrij krachtig kan zijn. Dat brengt helaas dus wel weer wat chop met zich mee.

Woensdag 13 februari
De stormachtige zuidwester blokkeert de verdere doorgang van swells uit het noorden, maar woensdagnacht gaat de wind weer liggen. Er zal dus nog wel iets van de 10s periodeswell kunnen doorkomen bij het einde van laagwater in het noorden. De wind is daarbij opnieuw zuidwest, dus echt clean zal het niet zijn (muv een beetje beschutting). Hoewel die later in de middag iets naar ZZW krimpt en in Zuid-Holland tijdelijk afneemt. Van de wind zelf zijn overigens geen golven te verwachten. Het is puur de swell die nog met de laatste restjes doorkomt.

Donderdag 14 februari
Donderdag breekt ‘de lente’ aan! Veel zon, hoge temperaturen voor de tijd van het jaar, maar weinig golven. Het Noordzeewater zal weer lekker opwarmen, zodat al snel die 5mm of 4mm voldoende zal zijn als de zon schijnt en het niet waait. Schoentjes, handschoentjes en cap blijven voorlopig nog wel nodig. De temperatuur van het water is volgens dit kaartje nu tussen de 6 en 7 graden in Noord-Holland en op de wadden en tussen de 8 en 9 graden voor de kust van Zuid-Holland zuid en west Vlaanderen.

Weekendvooruitzichten
Voorlopig blijft het flat muv van de noordelijke kusten (wadden en deels Noord-Holland). Donderdag ligt er grote depressie ver boven de Noordzee tussen Groenland, Spitsbergen en Noorwegen. Hier kan mogelijk een halve meter swell van afreizen en in het weekend de wadden raken. Deze swell wordt echter behoorlijk tegengewerkt door een tweede lagedrukgebied die vrijdagavond op precies dezelfde plek ligt. Daar wordt de swell meer van verwacht. Alleen niet meer voor het einde van het weekend. Met uitzondering van de wadden, daar zondagmiddag al een halve meter cleane noordswell (op de sets 1 meter). In de regel weten dit soort swell de kust van Zuid-Holland of Zeeland niet te bereiken. Soms lukt dit in Noord-Holland nog wel, maar dat is afwachten en de metingen van een boei als de Haewene Brim boei in de gaten houden.

Wetsuit-advies:
Dinsdag: 6/5mm met cap 3mm, schoen 7mm hand 4mm
Woensdag: 5mm wetsuit, 3mm cap & 6mm schoen + 3mm hand
Zondag: 5mm wetsuit 2mm cap, schoen 6mm en hand 3mm.

Bron: Surfweer Dinsdag 12 februari 2019 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts