Surf weer bericht

Surfweer dinsdag 13 augustus 2019

Off 11

Het blijft nog even herfstweer. Veel wind en regelmatig nieuwe swells tot in ieder geval medio volgende week. Niet dat het dan gaat zomeren, maar de wind wordt wel minder stevig en gaat waarschijnlijk naar een meer noordelijke richting draaien. Ook altijd goed voor een aantal dagen krachtige noordelijke swells. Zo ver is het nu nog niet. Eerst de wind uit west of zuidwest.

Dinsdag
Net als gisteren, komt er een noordelijke swell door die het beste loopt met hoogwater in de middag. De wind is begin van de middag minder aanwezig en draait langzaam naar zuidwest, waardoor de swell mooi uit kan cleanen in de zuidelijke regio’s. Wel is het daar wat kleiner, maar zeker niet te klein om te longboarden of met een dikke fish er in te gaan. Ook in Belgie zijn er golven, maar die doven wel erg snel uit wanneer de eb er snel in komt. In Zeeland blijft het iets langer doorrollen en zijn de golven nog even heuphoog.

Woensdag
De zee is een stuk rustiger. Er staat wel een beetje swell, maar in het zuiden is het eigenlijk al te klein (met uitzondering van een paar surfles mogelijkheden). De wind komt uit het zuiden en wat er nog van swell doorkomt in Noord- en Zuid-Holland is in ieder geval wel lekker clean. Vooral begin van de middag, want eind van de middag gaat het iets meer waaien. Pas echt veel meer waaien gaat het tegen zonsondergang. Veel te laat voor de aanmaak van nieuwe windswell, maar misschien wel leuk voor de wind en kitesurfers in het zuiden. Want daar komt de wind twee uur eerder dan in het noorden. Echter is deze wel op de meeste spots aflandig, want de richting blijft zuid.

Donderdag
Op donderdag komt de wind uit het west tot westnoordwesten. Dat geeft al meteen een stuk meer branding, maar echt mooi of krachtig is het nog niet te noemen. Wellicht bij het inkomende tij toch nog wat meer power en te surfen met een shortboard. Meeste hoogte in het noorden en een stuk kleiner in België en Zeeland. In de avond draait de wind naar het noorden op de Noordzee en komt er swell richting onze kust. Dit komt echter te laat binnen, in het donker.

Vrijdag
De swell uit het noorden komt samen met een rug van hogedruk uit het zuiden. Dit geeft even wat rustiger weer met wat meer zon en weinig wind. Vooral in de ochtend loopt de swell nog lekker door waarbij de wind snel van WZW naar ZW draait en afneemt naar 2-3bft. Ook prima om te suppen dus, hoewel de hoogte er nog behoorlijk in zit. Shortboarden is dus ook prima te doen, zeker in Zuid-Holland en verder naar het noorden. Begin middag en vooral avond meer wind uit zuidwest. De swell is dan ook al minder, maar de wind geeft natuurlijk wel weer wat golven.

Weekend
Zaterdag arriveert een front dat de hele dag langs onze kust gaat slepen. Dat levert vooral zoet water op en weinig stabiele wind of golven. In de ochtend is het nog wel even goed te doen met 1m aan zuidswell in Noord-Holland. In België is het dan al flat en in Zeeland is het alleen heel klein.
Zondag draait de wind van ZZW naar WZW en neemt in de loop van de dag flink toe. Het is dan wachten tot later op de dag de golven ook meekomen, wanneer de wind richting de 7 beaufort gaat. Op maandag waait het dan ook nog zo. De oorzaak is een serieuze depressie over de Britse Eilanden. Dinsdag en woensdag loopt dit systeem weg via de Noorse Zee naar de Barentszee en komt er een noorderswell achteraan die twee dagen lang golven geeft. In het kielzog komt ook een hogedrukgebied mee met mooier weer en minder regen. Echt warm wordt het daarbij niet, want de basis windrichting blijft zwak tot matig noord. Dankzij het warme Noordzeewater zal deze wind echter niet voor al te choppy golven zorgen. Zeker in de ochtend niet, met het effect van de landwind (omgekeerd aan het zeewind effect in het voorjaar en vroege zomer).

Bron: Surfweer dinsdag 13 augustus 2019 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts