Surf weer bericht

Surfweer dinsdag 13 november 2018

Off 6

Het tweede deel van de herfst verloopt tot nu toe een stuk minder golvend dan je zou verwachten in deze tijd van het jaar. Toch kan er af en toe gesurft worden, zoals vandaag Dinsdag 13 november.Vanaf woensdag is het tot zondag even wat minder, met alleen een kleine swell op de wadden. Daarna komt de Noordzee weer tot leven bij een koude noordoost-circulatie.

Dinsdag 13 november 2018
De wind draait van ZZW naar WZW waardoor de hogere golven op zee de juiste kant op worden geduwd, richting het strand. De hoogte zit er al goed zo te zien op de spectra metingen (zie grafiek). Ook in het zuiden zal er later op de dag steeds meer doorkomen, hoewel de golfhoogte in Belgie wel heel beperkt blijft. Daar waait het net 5 tot 6 beaufort voor de kust, wat in de regel precies genoeg is voor te surfen golven uit west. Met een richting uit meer zuid of zuidwest zou deze windsterkte te weinig zijn geweest. Eventueel kun je in het zuiden voor Zeeland kiezen. Daar is het dan wel iets hoger, maar het tij houdt het daar minder langer uit met de harde stroming van vloed. Dat nadeel is minder aanwezig in Zuid-Holland, omdat het tij daar al later valt, maar ook omdat er geen palen de zee in lopen. Het enige is dat je zelf een stukje terug moet lopen na een uurtje surfen eind van de middag. Eerder op de middag is die stroming van het tij er nog niet. Iets wat zeker ook het geval is in Noord-Holland. Daar zou je zelfs tot de laatste uren voor donker kunnen wachten voor de golven van 1m (tot maximaal 1,5m hoog). De wind zou ook na 15:00 uur iets minder fel moeten zijn. Tijdens de lunchuren is er juist even weer wat meer wind, met het wegtrekken van de laatste frontale resten met een beetje regen. Daarna klaart het op, waardoor we net 20 minuten langer van het daglicht kunnen profiteren. Om 17:20 is het dan waarschijnlijk wel echt te donker om nog fatsoenlijk te kunnen surfen.

Woensdag 14 november 2018
Zoals gezegd, woensdag is het weer flat vanwege de veel te zuidelijk windrichting. De wind trekt eind v/d ochtend wel aan en is voor de kust van noordelijk Noord Holland een 20 kilometer verder op zee wel krachtig genoeg op daar de golfhoogte op te laten bouwen. Rond 15:00 zou er dus op Texelse en de andere noordelijke stranden in Noord-Holland iets te surfen moeten zijn (voor beginners). Op de oostelijke wadden kan er 30cm swell binnenkomen uit WNW, maar meer dan een beginnersgolf levert dit niet op. Wel heel lekker clean met de zuid offshore wind.

Verdere vooruitzichten:
Donderdag tot Zondag is het helemaal flat. Zondagmiddag begint de oostelijke wind iets bij te draaien naar ONO en zal gaan toenemend tot hard / stormachtig richting maandag. Dat geeft in de regel een van beste Noordzee golven die je kunt hebben. Overigens wel alleen in de zuidelijke regio’s, want Noord-Holland deelt meestal niet mee in dit NO feestje. Wel komt er inmiddels belachelijk koude lucht dichterbij met een mogelijk zeer vroege winterinval. Als we de pluim letterlijk nemen kan het later in de week elke nacht -5 graden vriezen. Tijd voor alweer de allerdikste wetsuits en hoodies. Wie herinnert zich nog de week van 18 maart eerder dit jaar? Zoiets kan het weer gaan worden dus.

Wetsuit diktes:
Vandaag: 5mm (of goede 4/3) dun 2mm capje met 3 of 5mm schoen
Morgen: 4/3mm met 3mm schoentjes
Zondag: 5/4mm met cap, schoen 5mm en hand 3mm
Vrijdag: 6/4mm met cap, schoen 5mm en hand 3mm

Bron: Surfweer dinsdag 13 november 2018 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts