Surf weer bericht

Surfweer Dinsdag 14 augustus 2018

Off 8

Een kleine depressie op de Noordzee geeft een stortvloed aan regen en onweer, maar ook een goede noordwest wind. De golven daarvan komen op dinsdag aan op onze kust en blijven dan zo’n 24 uur lang voor swellcondities zorgen. Eerst nog met wind, later ook zonder. Natuurlijk wordt de hoogte dan ook weer minder. Van donderdag tot en met zondag zien we vooral zuidenwind met een minder lange golfperiode. Maar af en toe is de wind ook zuidwest en zijn er golven genoeg.

Dinsdag 14 augustus
In de ochtend is de swell in België en Zeeland nog niet gearriveerd en is het zo goed als flat. Elders zijn er al wel voldoende golven om een beetje te kunnen oefenen, ook al is het laagwater. In het noorden is de wind krachtig, in het zuiden is de wind een stuk minder (maar de golven dus ook). Het beste is eigenlijk ergens tussen deze twee verschillende regio’s in. Dat wil zeggen, Zuid- en/of Noord-Holland. Alles hangt samen met de exacte koers van het lagedrukgebied en de hoeveelheid wind die er omheen draait. In ieder geval zal de wind afnemen naarmate de middag vordert. De golven worden daar alleen maar beter van. Ook van de winddraaiing in de avond, die van noordwest naar zuidwest zal zijn op nadering van een veel groter lagedrukgebied bij IJsland. Hou wel rekening met de getijden. Op de meeste spots zal een waterstand rond of boven N.A.P. gunstiger gaan uitpakken dan er ruim onder. Dat geldt met name in Zeeland en België.

Woensdag 15 augustus
In de loop van de ochtend neemt de naar zuidwest gedraaide wind alweer toe. Voor de swell op de wadden zal dat niet zo’n probleem zijn. Daar komt het nog goed binnen met een hoogte van 1 meter op de beste spots op Ameland en Terschelling. Voor de overige waddeneilanden en Noord- & Zuid-Holland is het afwachten wat de zuidelijke wind exact gaat doen. Dankzij het hoge water kan het nog best 0,5-0,9m hoog en clean zijn met een beetje ZZW wind. Voor België en Zeeland zijn de kansen (te) klein en is het woensdagochtend alweer flat. Wel gaat de zuidwest later op de middag voor ‘schuivers’ zorgen die dan vooral met laagwater en kort daarna, best ok te surfen zullen zijn. Uiteraard helpt het ook nog mee dat de swell uit NW er een heel klein beetje doorheen blijft lopen. Overigens wordt de windpiek in de (late) avond verwacht. Dan is het geen laagwater meer, maar op zich kun je dan met een beetje mazzel ook nog wel ergens het water in zonder stroming of direct op de kant klappende golven.

Donderdag 16 augustus
De golven op donderdag hebben het effect van restdeining uit noordwest niet. De golfhoogte is volledig afhankelijk van de zuid tot zuidwestenwind, welke in de regel alleen in Noord-Holland echt voldoende hoogte geeft. Uitzonderingen zijn er wellicht in Zuid-Holland (vooral noordelijke kustdeel). Precies op het moment dat de wind wegvalt later op de dag (einde middag of avond), is het moment dat de golfsurf condities het beste zijn. Het is dan wellicht alweer te hoogwater om te surfen met zuidwest. Een uitzonderingsregel is echter dat hoogwater meestal een prima optie is, als de zuidwester compleet is gaan liggen. Mocht de wind niet gaat liggen, dan is de volgende optie vrijdag met laagwater op alle spots in het zuiden en noorden.

Weekend verwachtingen
De depressie die het weerbeeld bij ons gaat bepalen moet nog gevormd worden op de weerkaarten in een gebied tussen Groenland en Canada (bij de Labrador zee). Zolang deze er nog niet is, zullen de berekeningen per weermodel nog behoorlijk uiteen liggen. Dit ligt aan het feit dat de kern van het laag direct wordt beïnvloed door de nabijgelegen jetstream op 12km hoogte. Een mooi filmpje met uitleg over dit fenomeen vindt je hier op youtube. Het Kaartje met de wind (bijna 275 km/u op deze hoogte) is te vinden in de surf-reports. Een verschuiving van 50km west of oost, noord of zuid heeft dus compleet andere impact op het verdere verloop. Daarom is pas woensdag-avond met zekerheid te zeggen wat het gaat worden vrijdag en zaterdag.

Dat het lagedrukgebied gaat ontstaan, is wel zo goed als zeker. En ook dat wij iets van wind tussen zuid en west of zuidwest krijgen. Dat betekent dus geen noordswells op vrijdag en zaterdag. In het geval dat de depressiekern ‘in de roos’ schiet en flink weet uit te diepen op de Oceaan, dan geeft het windveld op zondag een kans op noordwest deining. Mogelijk zonder wind aan onze kust , want de swell ontstaat ver weg bij Schotland-Noorwegen. Eigenlijk is daarmee al gezegd dat de swellpush pas op zondagavond gaat arriveren en niet in de ochtend. Uitgezonderd de wadden waar het al eerder raak kan zijn. Uiteraard allemaal onder voorbehoud. Kaartjes en updates in de surf-reports onder dit bericht!

Wetsuit advies (water is 18-20 graden)
Dinsdag: 3/2mm (wadden 4/3mm prima ivm NW wind)
Woensdag: 3/2mmm, oorsafety i/d avond met wind
Donderdag: iets met 2 mm is warm zat
Vrijdag: 3/2 mm (4/3 is wat te warm)
etc. etc.

Bron: Surfweer Dinsdag 14 augustus 2018 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts