Surf weer bericht

Surfweer Dinsdag 19 maart 2019

Off 7

Een weerbericht schrijven aan het einde van de surfdag is natuurlijk een beetje mosterd na de maaltijd. Voor de archieven en de foto’s is deze nieuwe post dan wel weer erg handig, want het was tot nu toe een mooie dag. En er loopt zelfs nog voldoende swell voor goede avondsessie. Zeker in het noorden van Nederland, waar het nog lang hoogwater blijft. In het zuiden lukt een tweede sessie vanavond met laagwater minder goed of helemaal niet. Tussenin, dus in Zuid-Holland, gaat dat zeker nog wel lukken!

Dinsdag 19 maart 2019
De swell kwam van ver met een goede krachtige deining. In de ochtend was het met afgaand tij nog enige tijd rommelig. Vooral daar waar de wind nog niet naar het zuiden was gedraaid. Dus in Noord-Holland. Met volledig laagwater dikke wandjes op de achterste bank van 1m+ hoog. Later in de shorebreak eveneens dik 1m dichterbij het strand. Lekker hol en een beetje wind, maar niet vervelend. Met een swellperiode van 8 seconden zijn dit soort omstandigheden eigenlijk de beste die je aan onze kant van de Noordzee kan hebben. Meer periode en het breekt niet meer lekker op de banken, waarbij te veel energie verloren gaat op de achterste banken. Minder periode geeft minder krachtige en minder lange lijnen, iets wat je dan vooral merkt bij laagwater. Bij hoogwater is een mindere periode, bijvoorbeeld ruim 5 of 6 seconden, dan wel weer voldoende voor een krachtige shorebreak voorin de branding. Maar beter zien we 7,8 of 9 sec periodeswells, want dan loopt het in ieder geval de hele dag goed door. Uiteraard niet in het uiterste zuiden van de Benelux. In België heb je sowieso wel hoogwater nodig, dus gaat het vanavond niet veel meer doen. In Zeeland en Z-H zuid trouwens ook niet meer. Dat hoort geografisch gezien net te veel bij de Vlaamse kustregio’s. In ieder geval hadden we daar gisterenavond al wel een volle bak met goede swell en al cleanere golven zonder te veel wind. Iets wat op tien dagen op voorhand al in de verwachting lag en nu dus ook echt uitgekomen is.

Woensdag 20 maart
Helaas zijn die lange termijn verwachtingen te goed geworden en is dit weerbericht eigenlijk (te) snel klaar. De rest van de week wordt het prut, met bijna geen swell meer. Woensdag zou nog net ok kunnen zijn voor een softtopsessie of een beginnersles. Wat eventueel ook kan is een foil-surfsessie met laagwater op de achterste banken. In principe loopt er nog 30cm groundswell met een periode van 8 of 9 seconde. Daarbij staat er een iets afnemende zuidwestenwind (3-4bft). De beste condities dus later op de dag met helemaal laagwater + inkomend tij. Met helemaal hoogwater breekt het vol op de kant en is het weinig surfable meer. Muv het zuiden of zuidwesten, waar er met hoogwater nog wel een surflesgolfje zou kunnen blijven doorrollen tot einde middag.

Weekend verwachting
Donderdag en vrijdag flat. Zaterdag ws ook nog. Wel ligt er dan een rond depressiesysteem ten westen van Noorwegen. Deze stuurt lange swell onze kant op en komen pas maandag bij ons aan. Mogelijk staat er zondag wel wat meer onshore wind uit noordwest (4 of 5 bft) met een paar kleine windgolven later op de dag. Maandag en dinsdag zien er dan weer hoopvol uit, hoewel er deze keer minder zekerheid is over de forecast. Er zijn meer variabelen waardoor het net allemaal minder hoog zou kunnen uitpakken. In ieder geval zijn er zeker wel golven op termijn. Nu gewoon even doorbijten en teren op de mooie momenten van afgelopen tijd!

Wetsuit advies Water 7,5 gr C
Dinsdag: 5/4mm wetsuit, schoen 6mm hand 3mm
Woensdag: 5mm wetsuit, 3mm cap & 5mm schoen, 2mm hand
Weekend: 5mm wetsuit, schoen 7mm, cap 3mm, hand 3mm
Maandag: 6mm wetsuit 3mm cap, schoen 6mm en hand 3mm.

Bron: Surfweer Dinsdag 19 maart 2019 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts