Surf weer bericht

Surfweer dinsdag 19 november 2019

Off 14

Vandaag zwakt de wind af met het opvullen van het laagje bovenin de noordelijke Noordzee. De zee zal pas echt uitcleanen later in de middag, maar voor de echt cleane swell kan dit nog eens een dag langer duren en is het dus pas op woensdag helemaal offshore. Enige uitzondering zijn vandaag België/Zeeland, want daar neemt de swell voor woensdag te snel af. En het tij is vandaag nog gewoon goed genoeg met bijna hoogwater eind van de middag. Natuurlijk is woensdag wel cleaner, dus als dat de absolute voorkeur heeft en de hoogte niet zo veel uitmaakt is woensdag de betere dag.

Dinsdag 19 november
Langzaam maar zeker draait de wind naar side-off in Vlaanderen en Zeeland waarbij het tij de golven weer richting kust brengt. Er staat nu bijna 1,5 meter op de schouwenbank en de nog iets meer op de Eurogeul3 meting. Wat betreft de hoogte moet dat wel voldoende zijn, alleen had die maan wel liever heel dan half geweest bij deze condities. Het duurt nu iets langer voor dat het echt goed hoogwater is en de swell over de schouwen- en andere banken heen komt. Anderzijds heeft die halve maan wel als voordeel dat het laagwater de swell lang niet zo wegtrekt dan met springtij. Dat heeft vooral in Zuid-Holland weer een positief effect, ware het niet dat de onshore daar eigenlijk tot zonsondergang wel invloed zal hebben. Net dat half uurtje voor donker kan positief zijn in zuidelijk Zuid-Holland en meer noordelijk is helemaal laagwater ook eigenlijk gewoon een prima moment om te gaan. Dat is ook het geval in Noord-Holland, waar de onshore wind minder doorstaat dan in Zuid-Holland. Vooral richting de wadden valt het eigenlijk wel mee. Voor het echt cleane werk is het dus nog even wachten.

Woensdag 20 november
Rond zonsopkomst is het in het binnenland behoorlijk mistig en het is te hopen dat die mist niet te veel de zee optrekt. De kansen daarop zijn niet heel groot en anders moet je maar gewoon vertrouwen op het tij, de gemeten golfhoogte, de richting en de golfperiode. Die lijken in ieder geval alle vier gunstig te zijn voor een sessie in de ochtend bij hoogwater. Eenmaal in het water is die mist natuurlijk ook niet zo’n probleem. Met 50 meter zicht heb je nog altijd een langere afstand dan wat je hier in de Noordzee op de allerbeste dag van het jaar kunt surfen. Uitzondering daargelaten, want met een 10ft longboard, sup of surffoil zijn ritjes van 50 meter eerder regel dan uitzondering. En daar blijft het woensdag nog de hele dag ideaal voor, ook met laagwater eind van de ochtend of later op de middag. De wind is zo zwak, dat die rest-swell gewoon ongehinderd de hele dag voldoende branding blijft produceren. Met uitzondering van de zuidelijke kustregio’s België en Zeeland. Daar is het alleen in de ochtend nog even genoeg voor een dikke fish, maar neemt het wel heel snel af. Ook is de offshore in het zuiden 1bft meer dan in het noorden. Voordeel daarvan is dan wel dat de mist ook geen kans krijgt om te blijven plakken boven de line-up.

Donderdag 21 november en daarna
Helaas, bijna geen swell meer voor donderdag. Of een heel klein clean 10cm golfje op de sets een keer in de 2 minuten. De offshore is te hard en het lagedrukgebied dat de swell bracht is te snel opgevuld in de Noordzee. Vanaf de Oceaan komt er een nieuw lagedrukgebied dichterbij met op vrijdag nog wat meer wind uit het zuidoosten en hogere temperaturen. Dat is dan ook het enige voordeel, want geen er is geen golf te bekennen. Zaterdag komt het laag nog iets dichterbij te liggen met als gevolg een nog meer oostelijke richting van de wind. Op de wadden is er een kans op iets van een golfje uit OZO, maar voor het echt goede zou de wind naar O of ONO moeten draaien. Die kans is echter nul. Toch kan er, als de wind maar hard genoeg is, iets van een mini-swell richting de zuidwestelijke kustregio’s bewegen. Dan zou er met het opkomende tij op zondag misschien net een golfje te suppen of surfen kunnen zijn. De wind moet dan wel afwezig blijven en dat is nu net het onzekere punt. Of juist het zekere, want op zondag ligt het omslagmoment naar een meer vanuit het zuidwesten georiënteerd weertype. In de winter is dat wel iets om naar uit te kijken vanwege het zachtere weer en de kans op korte momenten met wat hogere windswells. Welke dag dit zou kunnen plaatsvinden is nog compleet onzeker. Dit zou maandag al zo maar kunnen, maar mogelijk ook pas woensdag of de dagen daarna. Een ding staat al wel vast, midden volgende week is het weer springtij met die fijne stroming extra hard de juiste kant op tijdens de 1e helft van de werkdag in het zuiden. En hoogwater is eind van de werkdag, wat met het afnemen van de wind soms ook een mooier moment kan geven in Holland.

———————————————-
Wetsuit-advies water 11 graden C
Vandaag: Een 5/3mm, losse cap, schoen5mm hand 2mm
Woensdag: Wetsuit 5/4mm & schoen-5mm , hand-3mm (nacht -2c)
Donderdag: Een 5/3mm met 5mm schoen
———————————————-

Bron: Surfweer dinsdag 19 november 2019 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts