Surf weer bericht

Surfweer dinsdag 20 juni 2017

Off 13

Golven in zicht! Na een veel te lange flatness gaat de wave-engine weer aan deze week. Vanaf vandaag kan er iedere dag gesurft worden. Niet meteen heel spectaculair, maar de low pressure systemen zijn in ieder geval weer terug in de buurt van de Noordzee. Groot pluspunt: het zeewater is inmiddels opgelopen boven de 18 graden!

Dinsdag 20 juni 2017
Ochtend en middag nog helemaal flat. Een koufront behorend bij een depressie die over Scandinavië trekt zorgt in de middag voor veel wind. Of eigenlijk de combinatie van de koude lucht boven zee en de warme lucht boven land zorgt voor een felle toename van de wind uit het noordoosten. In dit soort situaties heb je twee dingen nodig. Ten eerste een zuidelijke spot, bijvoorbeeld in Zeeland of België (hoe zuidelijker hoe beter). Ten tweede een getijstroom naar de kust toe en tegen de richting van de wind in. Dat eerste is te regelen. Dat laatste wordt lastig, omdat het pas na zonsondergang hoogwater wordt. Toch is vandaag surfen weer mogelijk. Ook in Zuid-Holland zal de wind iets opblazen waarop goed te fun- of longboarden valt. Voor N-H wordt het een stuk lastiger. Er ligt ten noorden van die provincie immers geen land om op te warmen.  Daardoor zal de wind daar niet voldoende toenemen vanmiddag.

Woensdag 21 juni 2017
Niet alleen het koufront brengt golven, ook vanaf de kern van het laag bij Scandinavië komt swell onze kant op. Deze is echter heel klein. Te klein voor golven in België, Zeeland en zuidelijk Zuid-Holland. Wel pakt de zuidelijke regio nog een restswell van de noordoosten wind mee. Vooral in Belgie is het dan met opkomend eind van de ochtend nog net leuk te surfen. Mooie stranddag met een paar golfjes, maar kom op tijd. Dat is voor het noorden juist andersom. De swell vanaf Noorwegen duurt er wel even over om hier te komen. Vanaf het noorden van Engeland nog zo’n 24 uur minimaal. Nu staat er nu al iets van golven uit het noordwesten gemeten op de boeien. Dus is het woensdagmiddag in N00rd-Holland al snel te surfen. Shortboarden gaat niet lukken. Hoewel met dit board van bijna 40 liter het wel gaat lukken voor personen lichter dan 70 kilo.

Donderdag 22 juni 2017
Het is eerst nog helemaal flat. De hitte wordt afgestraft met frontaal systeem waaruit een mooie Noordzee depressie wordt geboren. Eind van de dag wind en golven. Wel allemaal recht aanlandig en vrij rommelig. Maar de hoogte is terug en de temperatuur gedropt naar hetzelfde niveau van het zeewater.

Bron: Surfweer dinsdag 20 juni 2017 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts