Surf weer bericht

Surfweer dinsdag 24 september 2019

Off 6

De herfst is aan zet deze week. Dat betekent af en toe veel wind waarbij de golven snel hoog kunnen worden, maar ook snel weer weg zijn als de wind even mindert. Swell uit het noorden, zoals eerder deze maand veelvuldig voorkwam, krijgt pas weer een kans volgende week. Dan kantelt de stroming van zuidwest naar noordwest en staan er mogelijk een paar hele mooie dagen op het programma.

Dinsdag 24 september
Voor het front met de regen neigt de wind compleet zuidoost waardoor alle golven de zee op worden geblazen. Na het front wordt de wind op zee wel meer zuid, maar aan de kust blijft het gewoon zuidoost. Toch zou deze combinatie iets van windswell richting de kust moeten duwen. Zeker wanneer het tij er een klein zetje aan geeft in de namiddag of avond. Meeste kans op golven in het noordelijke deel van N-H. Verder zuidelijk zijn er ook een paar kansen, daar waar de kust meer zuid-noord georiënteerd is. In België blijft het flat. Hoewel de wind daar tussen 19u en 20u wel naar zuidwest draait. Dat is net wat te laat voor donker. Elders komt de ruiming van de wind naar zuidwest pas rond middernacht.

Woensdag 25 september
Het heeft de hele nacht wel wat gewaaid, maar niet heel krachtig. En dus begint woensdag klein in N-H, dan wel helemaal flat in Z-H en Zeeland. De kern van het laag, met de restanten van ex-Orkaan Humberto, komt later op de dag dichter op de Noordzee te liggen. De wind neemt dan weer toe met, maar is opnieuw weer sterk aflandig. Dat maakt het lastig om een beetje hoogte te krijgen aan de kust. In de avond zitten de beste kansen met laagwater, waarbij de wind gewoon aflandig zuid of zuidzuidoost blijft. Alleen in het zuiden (Belgie en Zeeland) kan de wind meer ZW zijn, omdat de kern van het lagedrukgebied maar klein is. Mocht het rond eind van de middag al zuidwest worden, dan is er een kans op wat meer golven in Zuid-Holland. En anders blijft het eigenlijk gewoon niet veel soeps. Het oplossen van zo’n ex-Orkaan brengt altijd een grotere onzekerheid met zich mee. Helemaal als het zo’n kleintje is geweest.

Donderdag 26 september
Deze dag gaat de wind wel op tijd toenemen, dat wil zeggen, ergens voor het einde van de middag. In de ochtend zijn er ook al golven, omdat de wind dan al even genoeg west is geweest. Wel vrij klein maar overal toch net te surfen, ook in Zeeland. Vanaf 12 uur neemt de wind dan al toe, maar zal pas eind vd middag echt hard genoeg zijn. De richting wordt namelijk weer ZZW en er is dan meer voor nodig dan wanneer het gewoon ZW was geweest. De exacte richting kan overigens nog wel wat veranderen. Ex-Humberto moet immers nog langs komen en opvullen. Ga er sowieso vanuit dat het in de avond goed te surfen is.

Vrijdag 27 september
Vrijdag de hele dag golven bij een krachtige tot harde zuidwest. Ook met hoogwater zijn er nu kansen, als je dat beetje stroming niet erg vindt. Beter wordt het uiteraard met laagwater eind van de middag in het zuiden. In het noorden komt het tij niet meer op tijd. Zo is het op Texel pas om 23:00 weer voldoende laagwater. Maar eerder op de dag is er natuurlijk wel een laagwater moment te vinden, aan het eind van de ochtend. Hopelijk is de wind dan al hard genoeg geweest voor echt wat hoogte.

Zaterdag en Zondag
Zaterdag staat er net iets meer wind dan vrijdag. Heel veel zal dat niet zijn, maar de wind is er wel al vroeger echt goed bij. Dat geeft met name in N-H ook voldoende ruimte om een laagwatersessie te doen eerder op de dag. De windrichting ruimt iets naar WZw aan het begin van de middag, nadat er een losse trog /occlusiefront is gepasseerd. Dat geeft voor België eindelijk ook wat betere en hogere golven, zelfs met hoogwater. In Zeeland is het dan echter oppassen en moet echt weer gewacht worden tot de lagere waterstanden later op de dag. De wind zal een paar kn afnemen eind van de middag, maar blijft eigenlijk gewoon doorstaan tot de avond. Ook zondag gaat het waaien, hoewel nog niet te zeggen is uit welke richting. Het grote lagedrukgebied dat direct na ex-Humberto volgt, zal donderdag, vrijdag en zaterdag langzaam opvullen boven het noorden van de britse Eilanden. Op zondag trekt dit laag heel snel weg naar Noorwegen, waarachter de stroming om gaat naar het noorden. Tenminste, op de noordelijk Noordzee en de Noorse Zee. In onze omgeving kan vanuit de richting van het kanaal toch weer een nieuwe zuidwester oversteken. Het bijbehorende nieuwe laag heeft dan een paar dagen nodig om ook Noorwegen te bereiken. Daarna komt sowieso de fetch er in en zien we een aantal dagen dikke swells uit het noorden arriveren. Dat wordt geen slecht begin van de herfstmaand oktober!

Wetsuit-advies water is 17,9 graden C
Dinsdag: Een 3/2 tje kan nog net
Woensdag: 3/2mm of 4/3mm id avond
Donderdag: Een 4/3mm na het koufront!
Weekend: 4/3mm fullsuit het wordt frisser!

Bron: Surfweer dinsdag 24 september 2019 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts