Surf weer bericht

Surfweer Dinsdag 25 april 2017

Off 9

De beuk zit er goed in! Waar je in het noordelijke deel van de Atlantische oceaan in de regel lagedrukgebieden zou vinden, zijn het nu twee krachtige hogedrukgebieden die de zee bestrijken. Daardoor komen de lagedrukgebieden bij ons uit. Op dinsdag eigenlijk met iets te veel van het goede hoewel de wind in het zuiden wel gaat afnemen. Woensdag, donderdag en vrijdag beloven mooiere condities met wel een paar haken en ogen (wind & getij).

Dinsdag 25 april 2017
De wind uit het noordwesten heeft de golfhoogtes doen oplopen naar waardes boven de 2 meter. Omdat de meeste wind pal vanaf de Engelse Oostkust richting onze kant op stond, zijn de waardes in het zuiden nog beter dan het noorden. Ook zit de wind in het zuiden een stuk gunstiger met een flinke afname in de middag een begin avond. Het tij is dan inmiddels wel veranderd van vloed naar eb, maar met dusdanige swellhoogtes kan er ook met laagwater prima gesurft worden in België en zuidelijk Zeeland. In Zuid-Holland neemt de wind maar beperkt af begin van de middag. Tussen 15 en 19u komt een trog met regen dichterbij waarop de wind aantrekt en meer naar het westen krimpt. Dat is dus nog meer onshore op de meest gunstige surfspots bij noordenswell. Enige voordeel van de winddraaiing is wel dat de stroming niet al te sterk wordt. In Zuid-Holland kan er best een poging gewaagd worden met hoogwater en afgaand tij in de middag. Of later op de avond, omdat na de regen de wind weer afneemt en naar NW draait. Aan de golfhoogte zal het in ieder geval niet liggen!

Woensdag 26 april 2017
De swell komt woensdag niet meer rechtstreeks vanaf Engeland, maar meer vanaf het midden van de Noordzee onze kant op. Dat geeft in de regel meer stroming van noord naar zuid en dus een grotere noodzaak voor het kiezen van het juiste getij. In de ochtend is de wind echter het meest afwezig. Niet continue, de buien zullen telkens voor een moment met harde onshore zorgen om daarna weer compleet weg te vallen. Dit gaat zo door tot begin van de middag. Eigenlijk zal de wind pas na 15:00 uur echt volledig noord door gaan staan. Vanaf dan is het zoeken naar een beetje protectie. Voor België pakt de situatie nu iets minder goed uit, omdat daar de wind harder en meer onshore zal zijn dan dinsdag. Wel is de stroming daar om 12:30 uur al gunstig. Noord- en Zuid-Holland zal nog een paar uur moeten wachten op het juiste tij.

Donderdag 27 (koningsdag)
Koningsdag lijkt de beste dag van de week te worden. Of in ieder geval de dag met nog een flinke swell en minder wind dan de voorbijgaande dagen. Een klein lagedrukgebiedje met een klassiek warm-koufront structuur zakt van noord naar zuid over de Noordzee, waardoor de wind zal krimpen naar zuidwest. Mogelijk is de wind zelfs enige tijd zuid, dus aflandig. Het maakt dan niet zoveel uit of het laag of hoogwater is in Holland. Voor Zeeland en Belgie maakt dit wel het verschil. Daar is het wachten tot na 13:30 uur.

Vrijdag 28 april 2017
In eerste instantie brengt het lagerdukgebiedje dus een gunstige wind met zich mee. Er achter aan komt gewoon weer een nieuwe swell tot ontwikkeling! Het feest gaat gewoon door op vrijdag (vooral middag) met een licht aanlandig briesje. Het zal niet meer zo heftig zijn als in het begin van deze week. Ook de temperatuur is een stuk beter te verdragen. Vrijdagmiddag neemt de wind af en komt het tij op. Het blijft daarna goed te surfen tot en met de avond.

Verdere vooruitzichten
Zaterdag wordt de laatste dag van de noordswell periode. En ook de dag met de minste wind in de verwachting. Dat zal dus zeker cleanere golven opleveren, maar wel veel kleinere. Pas in de avond draait de wind echt naar aflandig op nadering van een een laag boven de Atlantische Oceaan. De hogedrukgebieden zijn daar dan verdreven. Eindelijk ook weer goede swells voor de vakantiegangers in Frankrijk, Spanje en Portugal. Zondag bij ons dus flat bij een straffe aflandige wind uit het zuidoosten. Het is maar een korte onderbreking van het surfplezier, want delen van het lagedrukgebied op de Oceaan kunnen gemakkelijk uitlopen naar de Noordzee. Daarna bouwt waarschijnlijk weer hogedruk op boven de Oceaan. Dat geeft voor ons waarschijnlijk noord of noordoost windrichtingen met in de regel goede golven. Kortom in de maand mei is het nog niet voorbij!

Wetsuit-advies:

Vandaag 5/4 mm wetsuit, schoen 4mm,  hand/cap 3mm
Woensdag: 5/4 mm wetsuit, schoen 4mm, hand 2mm, cap 3mm
Donderdag:  4 mm wetsuit, schoen 3mm, hand 2mm, cap 2mm
Vrijdag: 4/3 mm wetsuit, schoen 3mm, bescherm je oren!
Zaterdag: 4/3mm wetsuit, schoen 2mm
Zondag: 4/3mm wetsuit, schoen 2mm, hand 3mm, cap 2mm

Bron: Surfweer Dinsdag 25 april 2017 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts