Surf weer bericht

Surfweer Dinsdag 26 februari 2019

Off 11

Je zou het niet verwachten, maar vandaag komt er met dit zomerse februariweer gewoon een golf uit het verre noorden binnenrollen. De Haewene Brim boei piekte vannacht al even met 1m pure noordswell en de A12 kwam vanochtend rond 7:00 uur het eerste signaal (80 cm). De komende 24 uur kunnen we dus het een en ander verwachten in het noorden van Nederland. In het zuiden blijft het flat. Alleen daar komt vanaf dit weekend brute verandering in!

Dinsdag 26 februari
De swell die onderweg is ontstond afgelopen zondagochtend uit het lagedrukgebied tussen IJsland en Noorwegen. De reisduur is dus exact tweeëneenhalve dag, wat precies overeen komt met de geldende regels. Die zijn namelijk eigenlijk altijd + 2 dagen voor swell vanaf de lijn Zuid-Noorwegen – IJsland en + 3 dagen voor swell vanaf een depressie bij Spitsbergen. Soms kan het wel +5 dagen duren, maar dan ligt de storm meer op de Barentszee, boven Rusland. En als het zo doorgaat met de opwarming van de aarde, krijgen we straks het gehele zeegebied rond de Noordpool er bij als bron van swell. De vraag is dan echter of Scheveningen nog wel Scheveningen zal zijn. Maar goed, dat is iets voor de dag van morgen. Vandaag komt het in ieder geval nog niet echt goed door toch de regio’s Scheveningen en zuidelijker. Wel richting Noord-Holland, daar met einde laag al de eerste leuke lijnen voor longboarden en misschien zelfs dikke fish. Op de wadden zeker wel dat laatste. Vooral die wat meer naar het oosten zijn gelegen, hoewel Texel er ook niet verkeerd uit ziet. Het blijft in ieder geval lekker lang licht dankzij de vlekkenloze hemel.

Woensdag 27 februari
Ook woensdag loopt deze swell nog door, hoewel het mooiste getij dan al is geweest. Ook de peak van de swell is dan al gepasseerd, want die wordt door de computermodellen berekend voor de nacht van dinsdag op woensdag. Daarbij kan het in de vroege ochtend ook wat mistig zijn, dus de webcams zijn mogelijk niet te checken. Die mis wordt nu overigens eerder boven Z-H berekend dan over N-H. En in het zuiden is de kans op surf sowieso veel kleiner. In de middag is het te laagwater om lekker door te surfen. Of dat in de namiddag wel lukt zal moeten blijven uit de metingen. In ieder geval is dit soort swells niet meteen weer weg. Dus die kans is er zeker. Helemaal op de wadden.

Donderdag 28 februari
Ondertussen is er alweer een tweede swell bijna tot onze noordkust geraakt. Het lagedrukgebied dat tussen dinsdagavond en woensdagochtend over IJsland trok is hier verantwoordelijk voor. De swell zal echter minder mooi worden gemaakt door de verwachte onshore wind op donderdag. Een eerste storing vanaf de Atlantische Oceaan komt alweer dichterbij met meer drukverschillen en dus meer verplaatsing van luchtmassa’s. Dat brengt ook weer de eerste wolken en kans op neerslag met zich mee. Overigens is de wind in de ochtend nog gewoon offshore zuidelijk. Alleen dan zal de swell nog niet gearriveerd zijn. Vrijdag is die kans groter.

Vrijdag 29 februari
Ineens is het weertype omgeslagen van +17 graden naar max +7 graden overdag. Afkoeling in de nacht is ook verdwenen met +5 graden als minimumtemperatuur. De wind komt uit het noorden. Niet meer zo (vrij) krachtig als donderdag, maar wel genoeg om de chop er weer in te krijgen. Ondanks dit is het misschien toch lekker om nogmaals een nat pak te halen. Helemaal omdat de verre noordswell nog wat gecombineerd wordt met een swell van dichterbij (door de onshore wind van donderdag). De wind is meer gunstig later op de dag dan eerder. Alleen of de swell dat ook is, is nu nog de vraag.

Weekendverwachting
Herfst. De Noordzee gaat compleet los met stormachtige condities uit west. Op zaterdagochtend nog niet al te veel wind met wat kleine golfjes. Zaterdagavond waait het hard uit zuidwest en geeft de eerst lokale windswell al betere hoogte. Zondag vliegt een kleine depressiekern boven de wadden langs en kan ook al wat NW swell onze kant op duwen. En zo niet, dan staan er al zat golven dankzij de harde zuidwestenwind. Ergens tussen zondag en maandag zit er een moment met wind-krimping en windafname in (wind uit het zuiden). Veroorzaakt door een zeer zuidelijke golfvorming (op 11 km hoogte) in het polaire front dat zondag pal over de Azoren eilanden ligt. Exacte positionering hiervan is altijd even afwachten, maar als deze golf in het front (ik heb het hier dus niet over oceaangolven) nog wat vertraagd, dan is geef zondagavond en maandagochtend hele mooie condities voor bijna alle kustregio’s. Het resultaat van deze uitdiepende randstoring zelf komt op maandag overdag door de Noordzee heen geblazen met mogelijk een storm. Dinsdag neemt de wind wat af naar meer behapbare proporties en ook weer lekkere golven. In de dagen daarna mogelijk noordswells met nog minder wind, maar niet voor lange duur. De depressie blijven maar komen en gaan tot diep in de maand. Kortom, een onafgebroken periode met wind en golven beloofd een mooie afsluiting van deze winter te gaan geven!

Wetsuit adviezen (water 7 C)
Dinsdag: 4/3 wetsuit met vest, schoen6mm, hand3mm
Woensdag: 5/4mm wetsuit, schoen 5mm hand 3mm
Donderdag: 5mm wetsuit, 3mm cap & 6mm schoen + 3mm hand
Weekend: 6 of 5mm wetsuit 3mm cap, schoen6mm en hand4mm.

Bron: Surfweer Dinsdag 26 februari 2019 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts