Surf weer bericht

Surfweer Dinsdag 26 maart 2019

Off 3

Na de gigantische storm in de Noorse zee waarbij meerdere schepen in de problemen kwamen, is het nu tijd voor het nadeinen van de swell met fijne golven als gevolg. Ook woensdag en donderdag zullen er nog golven staan, wel steeds kleiner. De beste dag lijkt dus vandaag, hoewel er tegen het weekend weer nieuwe swell wordt verwacht. Pas echt interessant wordt het als er in de eerste week van April een hogedrukblokkade boven de Oceaan alle depressies de Noordzee in stuwt!

Dinsdag 26 maart
De lange termijn verwachtingen zijn dus classic te noemen. De korte termijn valt wat tegen en dat is men name te danken aan het kleine beetje wind uit zee dat steeds op blijft steken. Aan de swellhoogte zal het vandaag niet liggen. Die is ruim voldoende met 1m20 met een periode van 7 seconden. Wel lopen daar weer meerdere soorten golven overheen met zowel een lagere als hogere periode. Dat maakt het aanblik nogal chaotisch, zeker met laagwater. Gelukkig komt hoogwater voor donker. In het zuiden zelfs heel erg op tijd met zelfs een compleet afnemende naar west draaiende wind. Voor België en Zeeland, maar ook zuidelijk Zuid-Holland zijn verwachtingen voor vanmiddag goed. Verder naar het noorden zal het misschien wel wat hoger zijn, het blijft daar wel vrij rommelig. En helemaal hoogwater wordt het helaas niet meer in het uiterste noorden.

Woensdag 27 maart
De vroege ochtend lijkt het beste moment. Nu is wel het noorden van Nederland de meest gunstige plek, omdat daar het hoogwater nog langer stand houdt in de ochtend. De swell is dan ook nog redelijk intact met een halve meter, soms iets meer. Dit zijn geen golven meer om op te kunnen rippen met een shortboard. De wind is iig zo goed als afwezig. Alleen op de wadden blijft er een lichte westenwind staan. Of het dus in de kop van N-H ook zo clean is als in noordelijke Z-H is dus nog even afwachten. De golfhoogte op zee zit op 0,7m met een periode variërend van 6 tot 8 seconde. In België en Zeeland wordt het woensdag minder surfwaardig, omdat het tij te snel weg-ebt. Wel kan er in de middag nog geprofiteerd worden van een opkomende vloedstroom. Dat zal zeker wel te surfen zijn met een funplank of longboard.

Donderdag 28 maart
Eindelijk gaat de wind op de wadden er ook helemaal uit. Daar is er nog kans op een halve meter hoge lange lijn afkomstig uit het hoge noorden. Vooral in de ochtend bij vloed. In N-H komt er mogelijk ook nog wel wat binnen, maar de hoogte zal tussen enkel- en kniehoog blijven steken. Wel superclean, de wind blijft de hele dag afwezig met volop zon. Er is slechts een hele kleine kans op zeemist. Het zeewater is met 8 graden inmiddels al zodanig opgewarmd, dat deze de lucht niet weet af te koelen onder de temperatuurwaarde van het dauwpunt van de lucht (7 gr donderdag).

Weekend en daarna
Dit weekend maakt de dauwpunttemperatuur een gevoelige klap omlaag met -2 gr C op zondag. Door de snelle verdamping van water op de huid of op je wetsuit zal het behoorlijk koud aanvoelen. Zaterdag valt het nog mee, maar is het ook nog windstil en golfloos. Zondag komt de swell binnen van het front dat zaterdagmiddag over Schotland koest. Overigens met een beperkte golfhoogte van 1 meter. De lokale noordoosten wind kan daar nog wel wat positiefs aan toevoegen met de stroming van het getij de andere kant op (tegen de wind in).
Maandag is de windverwachting nihil en staan er leuke (bijna) 1 meter hoge golven uit het verre noorden. Dinsdag een overgangsdag met nog geen swell. Daarna gaat het helemaal de verkeerde kant op met het mooie voorjaarsweer. Des te beter voor het surfweer, want de ene na de andere depressie duikt de Noordzee en profiteert van de volle fetch aan swellopbouw die vanuit het noorden beschikbaar is. Mocht je medio volgende week dagen of dagdelen vrij willen houden, dan lijkt het er telkens op dat je de hele ochtend nog kunt werken en het getij begin van de middag pas weer gunstig wordt voor noordelijke swell.

Wetsuit advies Water 8 gr C
Dinsdag: 5/4mm wetsuit, schoen 6mm hand 3mm
Woensdag: 5mm wetsuit, 3mm cap & 5mm schoen, 3mm hand
Donderdag: 5mm wetsuit, schoen 5mm, cap 2mm, hand 2mm
Zondag: 6mm wetsuit 3mm cap, schoen 7mm en hand 4mm.

Bron: Surfweer Dinsdag 26 maart 2019 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts