Surf weer bericht

Surfweer dinsdag 29 mei 2018

Off 10

Een lokale bries uit het noordoosten geeft tijdelijk weer even een paar dagen golven en de nodige verkoeling. De zee is inmiddels opgewarmt tot een niveau dat schoentjes en handschoentjes niet meer nodig zijn. Een 3/2 volstaat overdag in de zon. Echter wanneer het waait zoals vandaag, is dit al snel te fris.

Dinsdag 29 mei
Vanmiddag komt er een vrij krachtige zeewind te staan die golven met zich meebrengt. De toename is al te zien op de meetboeien met 90cm hoogte. Deze is echter nog niet te surfen, omdat de frequentie (ofwel periode) nog niet onder de 200 mHz is gezakt. Hoe langer de golven er staan, hoe meer die frequentie zal zakken en het wel surfbaar wordt. Sowieso heb je en longboard nodig, want er zit weinig kracht achter. En hoogwater is in Zeeland en België een must. In noordelijk Z-H en in N-H kan vanavond met laagwater ook prima gesurft worden, al zal het wel behoorlijk stromen en moet er rekening gehouden worden met onweer! Enige voordeel daarvan is dat de wind wel weer wegvalt en offshore draait. Normaal zou dat een positief surf-advies zijn, maar nu is het toch echt oppassen geblazen.

Woensdag 30 mei
Dit lijkt de beste surfdag van de week te gaan worden. De swell van midden op de Noordzee komt vanaf de vroege ochtend al binnen met maximale sets van heuphoog. In het uiterste noorden is het dan nog heel even gunstig hoogwater, hoewel dat ook snel zal zakken. Met eb lijkt er dan niets te surfen, met name in België en Zeeland niet. Met hoogwater komt het echter weer terug en de wind blijft zwak. Deze kan wel lichtjes aanlandig worden (zeewind), maar absoluut niet meer de kracht van vandaag. En dat terwijl de kracht in de golven groter zal zijn dan vandaag. De swell komt het beste aan land in Z-H en het verder zuiden. In de avond alleen niet. Dan is het al snel te laagwater en zal er eerder in het noorden nog een golfje lopen. Maar eigenlijk is het dan al over.

Donderdag 31 mei
Van verder weg is ook nog een swell te verwachten die donderdag aankomt. Deze zal dan nog kleiner zijn met 0,4 meter hoogte, maar wel met een goede periode. Nu is vooral de kans dat er weer gesurft kan worden in N-H aanwezig. In België blijft het flat. Op welk tijdstip de swell arriveert is nog niet te zeggen, maar qua getijden lijkt het beste te zijn om het rond zonsopgang te proberen en anders eind van de middag. Overigens is het met hele kleine swell ook met laagwater wel te surfen op de achterste zandbanken.

Vrijdag en lange termijn
Het ziet er niet veelbelovend uit voor dit weekend. Eigenlijk is het vrijdag al flat. Mogelijk dat er zaterdag aan het eind van de dag toch weer een verdwaalde set golven arriveert van de swell die tussen IJsland en Schotland staat en afkomstig is van de de diepe depressie op de oceaan. Wat dat betreft is dit de tijd om van een ‘Surf Inn‘ te profiteren met meer dan voldoende swell, maar ook niet te veel voor die regio. De wind is daar net als bij ons zo goed als zoek.

Na het weekend is de kans aanwezig dat er wat betere swell arriveren. Ze komen van ver en bij ons waait het dan nog altijd nauwelijks. Dit betekent dus vooral feest in het noorden en dan met name op de wadden. Een surftrip in eigen land behoort dus ook tot de mogelijkheden. Een zoektocht in weerkaartenland leert dat pas in de tweede week van juni er een omslag zou kunnen plaats vinden met meer lagedrukgebieden dichtbij. Dan gaat het ook vaker en harder waaien met hogere golven. Alleen is die forecast nog zo ver weg, dat het eigenlijk geen waarde heeft.

Wetsuit adviezen (temp water 13,5gr)
Dinsdag: 3/2mm en 3mm schoen + oorbescherming ivm wind!
Woensdag: ocht 4/3mm met 5mm schoen, middag 3/2
Donderdag: 3/2mm zonder schoen
Zaterdag: 3/2mm wetsuit, zonder schoen

Bron: Surfweer dinsdag 29 mei 2018 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts