Surf weer bericht

Surfweer dinsdag 4 december 2018

Off 12

Het dynamische weertype dat zo vaak goede golven brengt, weet zich deze week diep in de Noordzee te nestelen. Maandag is een overgangsdag met enkel nog zuidwest windgolven en niet al te veel golf-kwaliteit. Vanaf dinsdag is het echter een komen en gaan van noordswells met veel energie, maar ook af en toe veel wind. Van vrijdag op zaterdag is er kans op een storm.

Dinsdag 4 december
Aan de vooravond van Sinterklaas kan het eerste kado van deze week al worden uitgepakt. De swell is een combinatie van een halve meter groundswell van verder wel plus een hele meter deining van dichtbij uit het centrale deel van de Noordzee. De wind gaat pas echt liggen in het tweede deel van de ochtend. De vroege ochtend-surfers hebben dus wat minder pret met nog een windkracht 5 uit het noordwesten. Beschutting is niet echt een optie. Daarvoor valt de hoogte nog wat tegen. Gewoon even afwachten tot de wind weg is en er eigenlijk de hele middag mooi gesurft kan worden. Let wel op dat de vloed in het zuiden er veel sneller weer uitgaat dan in het noorden. In Zeeland zullen de golven nog wel blijven staan, maar in België is het mooiste in het eerste deel van de middag al geweest. Overigens in die regio wel de meest perfecte windcondities met zelfs kans op lichtjes offshore. In Zeeland mogelijk wel wat bewolking en een spatje regen, terwijl het elders gewoon lekker zonnig blijft tot ver in de middag. Warm en zacht surfweer, waarbij die 4/3mm bijna weer kan voor een kortere sessie!

Woensdag 5 december
In de avondlucht zal dinsdagavond al te zien zijn dat er voor woensdag een depressie op de planning staat. Vanwege de toename van bewolking in de hogere luchtlagen. Dat geeft dus niet per se een mooie zonsondergang, eerder een grijze omdat de zonneschijn wordt geblokkeerd door een laag van dunne hoge bewolking (cirrus). De regen volgt dan woensdagochtend, maar heel diep lijkt de depressie niet meer te worden. Daardoor pakt de wind waarschijnlijk heel gunstig uit en blijft lange tijd uit het zuiden, dus aflandig komen. In de vroege ochtend zijn daarbij alleen Z-H & N-H gunstig qua getij. Later doen ook Zeeland en België mee, hoewel de swellperiode eigenlijk wel vrij hoog is met 8 tot 10 seconde. Desondanks is er ook in het zuiden een heuphoge clean golf te vinden, want de swellhoogte is meer dan genoeg.

Donderdag 6
De depressie ligt donderdag alweer boven Denemarken en laat een nieuwe noordwestelijke swell achter, bovenop de 12 seconde periode-deining die er al stond en afkomstig was uit het verre noorden. Er komt echter nog een golfsoort bovenop, te weten die uit het zuidwesten. Eentje met dito wind uit het zuidwesten 5 of 6 beaufort. Dat is net iets te veel van het goede, waardoor het rommelige en chaotischer zal breken. Zo mooi als het dinsdag of woensdag was, is het donderdag niet meer. Maar wel genoeg golven natuurlijk! En met wind.

Vrijdag 7 december
Vrijdag wordt de zuidwester nog een stuk feller en tegen de avond passeert er een windveld met windkracht 9 uit west of zuidwest. Uiteraard kan er gesurft worden met zo veel wind, alleen pak dan wel de laagwaters in de regel. Vooral daar waar veel stroming kan staan, is het raadzaam om met laagwater in de vroege ochtenduren te gaan. In de middag is het tot donker te veel hoogwater. Uiteraard zijn er uitzonderingen waar nog wel een dikke bak gesurft kan worden. Pas op voor de wind op het strand!

Het weekend
Het weekend begint nog enigszins met een zuidwestelijke windrichting, maar al snel ruimt deze meer west. In eerste instantie geen gunstige ontwikkeling, want nu is het overal te veel onshore en blown-out. Uitzondering is de Vlaamse kust, vooral de meest oostelijke inclusief het aangrenzende deel van Zeeland. Zelfs met hoogwater kan daar gesurft worden als je dat beetje stroming voor lief neemt. Overigens is het dit weekend springtij, dus komt het water hoger dan anders en is de stroming ook heviger dan gemiddeld. Dat kan ook weer een voordeel zijn, als de stroming de andere kant op staat met laagwater.

Zondag draait de wind verder naar noord en komen de sideshore opties vanaf die richting weer ‘boven water’. Het is nog onzeker of het volle pond swell zondag al gaat arriveren of dat pas maandag de BIG DAY zal zijn. In ieder geval is er gewoon het hele weekend surf te vinden. Zondag waarschijnlijk vooral met hoogwater later op de dag. De noordelijke provincies pakken dan al meer swell en zijn mogelijk sideshore met pal noord. Wie overigens die absloluut cleane winterdag met een NO briesje wil meepakken, zal pas op dinsdag tevreden gesteld worden. Maandag word sowieso heel hoog, maar niet overal even clean met een noordelijke wind, eerst nog 5bft later 4 bft. Uiteraard nog ver weg en onder voorbehoud. Wat wel zeker vast staat, zijn de continue creaties van hogere golven die deze week van start gaan en duren tot en met na het volgende weekend! Daarna is er een hint naar meer hogedruk invloed en stuk frisser weertype.

Wetsuit diktes:
Vandaag: 5mm (of zeer warme 4/3) met dun capje en 5mm schoen + 2mm hand
Morgen: 5/4mm, cap & 5mmschoen, hand2mm (uurtje 4/3mm als zon hoog staat)
Woensdag: 5/4mm met cap, schoen 5mm en hand 3mm
Donderdag: 5mm met cap, schoen 5mm en hand 3mm

Bron: Surfweer dinsdag 4 december 2018 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts