Surf weer bericht

Surfweer Dinsdag 4 september 2018

Off 17

Het begin van deze week start langzaam op met wat golfjes en een beetje wind. Maandag heeft nog geen naam, de wind is 3-4bft uit pal noord en dat is in de regel te weinig voor golfslag. Zelfs het opkomende tij in de avond brengt nauwelijks verandering. Dinsdag en woensdag zien er al beter uit en als het weer een beetje meezit, kan het van donderdag t/m zondag erg mooi surfweer worden!

Dinsdag 4 september
De wind uit het noorden komt een stuk beter op gang dan maandag het geval is. Boven land zijn meer opklaringen en het front is de Noordzee op getrokken met buien boven zee. Dat geeft in de regel een iets beter setting voor windtoename en dus golven. Vooral in het uiterste zuiden, want het oosten van de Noordzee blijft vrij rustig. Op de wadden en in N-H dus nog niet erg surfbaar op dinsdag. In België en Zeeland met kans op eventjes windkracht 6 uit pal noord de hoogste golven van een kleine meter. De aanlandige wind gaat er natuurlijk niet voor zorgen dat het clean is. Het opkomende tij in de avond geeft wel iets meer lijn en aflopende rollers van heuphoog. Ook in Zuid-Holland zou er rond heuphoog gesurft kunnen worden. Hoewel het tij daar eigenlijk al te laat is, in het donker. Boven land zullen door het warme weer buien ontstaan met hagel en onweer. Daar waar de wind pal onshore is, zal dit om te surfen geen problemen vormen.

Woensdag 5 september
Woensdag draait de wind in de ochtend naar offshore en loopt er een mooie kniehoge surfgolf rond hoogwater overal. Ook in Noord-Holland zal er nu wat te surfen zijn, maar richting de waddeneilanden wordt het juist weer minder. De getijden zijn overal gunstig in de tweede helft van de ochtend en nog een heel deel van de middag. In de avond afgaand tij, stroming en onshore draaiende wind uit het noorden. Dat geeft op zee extra hoogte, aan de kust niet. Via Zeeland en Zuid-Holland trekt een regengebied de Noordzee op. Dit systeem is de trigger voor een mooi indraaiende depressie op donderdag!

Donderdag 6 september
Een dag met wind uit het westen/noordwesten. De hoogte zit er alleen nog niet echt in, want de wind blijft steken bij een tijdelijke windkracht 5 (vooral in de ochtend). Wanneer begin van de middag de wind wat afzwakt zou het even redelijk te surfen moeten zijn met dikker board. Een paar van dit soort boardjes zijn nog tot vanavond tegen zachte prijzen te bestellen in de tijdelijke pop-up shop.

Donderdagavond gaat het verder op zee en in het noordwestelijk kustgebied harder waaien, omdat de depressie gaat uitdiepen. Vanaf dan gaan we duimen draaien dat alles perfect op z’n plaats blijft liggen (zie weerkaart).

Vrijdag 7 september
Vooral in de vroege ochtend waait het behoorlijk hard uit het noordwesten langs de hele Engelse oostkust van Noord tot Zuid. Dit terwijl de wind aan onze kust matig of vrij krachtig is en uit een meer zuidwestelijke richting komt. Uiteraard zijn de hoogste golven weer te vinden rond hoogwater, maar de meest gunstige wind misschien wel heel vroeg of juist later op de dag. Eigenlijk hoef je alleen in Zeeland en België rekening te houden met het getij. Als de swell zo hoog doorkomt als nu wordt verwacht, is het met elk getij goed te surfen en is de volmaakte vorm van de golf alleen nog afhankelijk van de wind. Zie hieronder de wind op vrijdagochtend.

Weekend-verwachting
Het lagedrukgebied zal nog wel even blijven rondtollen boven Engeland of recht boven de Noordzee. In dat laatste geval krijgen we nog 2 dagen lang swell uit het noorden zonder al te veel wind. Met een meer Engels georiënteerde kern krijgen we zaterdag en zondag vooral wind uit een west tot zuidwestelijk richting of mogelijk zelfs even zuid. Dat zou ook voor golven gaan zorgen, alleen een stuk minder perfect qua vorm en kracht. Op zaterdag is de kans op een goede hoogte het grootst. Op zondag is de kans op wind minder aanwezig en zijn de golven waarschijnlijk cleaner. Wat betreft de getijden lijken vooral de late ochtend en de middag weer het beste te zijn. Dus eigenlijk gewoon midden op de dag vrij nemen (moest dat nodig zijn).

Na het weekend vult het relatief kleine laag op en trekt weg richting Scandinavië. Het is dan niet meteen flat, maar wel vrij klein en clean. Het weer knapt op met zon en minder wind. Vanaf de Oceaan liggen wel een aantal depressies niet ver van ons vandaan. Dat geeft vroeg of laat weer aanzet voor swell uit het (verre) noorden met/of zonder wind. September is een prima maand om er in eigen land er het beste van te maken!

Bron: Surfweer Dinsdag 4 september 2018 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts