Surf weer bericht

Surfweer Dinsdag 5 juli 2016

Off 36

Een klein lagedrukgebied over de Noordzee diept uit en geeft twee mooie surfdagen in het verschiet, mogelijk zelfs drie. Vandaag is de eerste, waarbij de wind een vrij grote rol speelt. Die komt eerst nog uit het zuidwesten met golven van een kleine meter hoogte zonder al te veel chop. Rond het middaguur is nog droog, maar in uren daarna trekt de ‘achterzijde’ van het lagedrukgebied door in de vorm van een occlusie en regent het even wat. Wat meer opvalt is dat de wind tijdelijk sterk toeneemt en naar westzuidwest of west draait. De golven worden al groter, maar zijn erg verwaaid. Aan het eind van de middag is de regen weg en is het eerste moment om goede surf te scoren. De wind zal dan naar west tot westnoordwest draaien. Op het eerste gezicht geeft de onshore wind een chaotisch speelveld aan golven en schuim. Het tij kan echter voor wat positiefs zorgen, als eerste in het zuiden. Het is jammer dat nieuwe maan gisteren viel en niet vorige week. Bij nieuwe maan vallen de vloed momenten altijd in de zeer vroege ochtend en rond vier of vijf uur in de middag. Dat betekent dus dat het vanavond alweer eb wordt. Terwijl vanavond juist de beste swells gaan binnenkomen en daarbij de wind ook afzwakt. Mocht de swell al zodanig hoog zijn, dan kan er met eb in Zeeland en België ook nog prima gesurft worden. Het is wel een voordeel dat het lagedrukgebied zo dichtbij ligt en de golfperiode dus niet te hoog is. In de provincies Zuid-Holland en Noord-Holland zal het lage water in de avond een minder groot probleem vormen. De stroming bij nieuwe maan is altijd wel sterk, maar omdat de wind en de swell niet echt noordelijk is, zal de stroming eerder pal op de kust staan dan parallel.

Aankomende nacht neemt de wind op de Noordzee weer toe uit een noordwestelijke richting. Een trog met neerslag trekt over de wadden met windkracht 8 op Rottumeroog. In het westelijke deel van de Noordzee waait het minder hard met windkracht 5, misschien 6. Toch is dat voldoende voor het opnieuw opleven van nieuwe swell, omdat de afstand waarover deze wind staat bijna de hele Noordzee bestrijkt. Daarnaast zal ook meehelpen dat de swellrichting vandaag al van zuidwest naar noordwest is gedraaid en daarvan al een basishoogte aanwezig is. Dit heeft als gevolg dat woensdag eigenlijk de hele dag golven staan. Wel met een klein beetje wind. Die zou in de vroege ochtend in het zuiden even afwezig kunnen zijn. Verder neemt de wind gedurende dag overal eerder af dan toe. Op de wadden gaat de wind pas in de avond liggen. De swell is daar in tegenstelling tot de rest van Nederland en België eigenlijk veel te wild en hoog om goed te kunnen surfen. Donderdag is het op Ameland en Terschelling in de ochtend juist super surfweer, omdat de wind naar zuidwest is gedraaid. Langs de westkusten zijn de golven alweer kleiner dan woensdag. Toch kan het donderdag nog heel mooi zijn, omdat het niet waait of in ieder geval eerst nog zwak waait uit zuid tot zuidwest. Donderdagmiddag is er wel meer wind. De windkracht 4 die er dan staat uit zuidwest is niet voldoende voor windgolven. De swell uit het noorden heeft er echter wel last van.

De rest van de week blijft de windrichting meestal zuidwestelijk. Dit brengt wat minder swell teweeg. Desondanks kan er soms wel redelijk gesurft worden. Tegen het midden van de maand trekken er weer meer depressies door of langs de Noordzee dankzij de sterke westcirculatie op de oceaan. Wat dat betreft gaat juli 2016 geen top zomermaand worden. Maar ze wordt wel met een knallend feest afgesloten! Noteer alvast maar zaterdag 30 juli aanstaande vanaf 16:00 bij Aloha in Wijk aan Zee voor de Reef Midsummernight party. Het is dan net halve maan geweest dus de laagwaters vallen nog in ochtend terwijl het hoogwater begin van de middag is. Aan het tij zal het dus in ieder geval niet liggen om voor het feest een surfsessie te plannen! De toegang voor het feest is gratis dus kaartjes bestellen is niet nodig.

Bron: Surfweer Dinsdag 5 juli 2016 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts