Surf weer bericht

Surfweer Dinsdag 5 juni 2018

Off 8

Midden in de Noordzee is een swell van 4 meter hoog met een periode van 8 seconden onderweg naar onze kustwateren. Dankzij de hogedrukgebieden boven IJsland en Ierland stond er bij Noorwegen de afgelopen nacht een dikke windkracht 8 uit het noorden. En deze wind houdt nog wel even aan, dus de swell blijft een paar dagen lang binnenkomen. Ook aanstaand weekend, tijdens Surfana Festival, is er nog genoeg over van deze storm.

Dinsdag 5 juni
De lange periode swells zijn in de ochtend nog niet gearriveerd, maar al wel gemeten op de boeien rond de waddeneilanden. De beste indicatie geeft de K13 boei met nu golven van 1 meter. Het zal nog wel tot het volgende hoogwater duren alvorens hier iets van bij ons te merken is op het strand. Hoewel er al meer golven staan dan gisteren en er met een longboard al prima zonder wind gesurft kan worden in Noord-Holland. Hoe noordelijker hoe beter en daar is ook de wind de hele dag het zwakst. Omdat het vanmiddag zeer zonnig wordt, ontstaat er een groot temperatuurverschil tussen land en zee. Hierdoor zal het vooral eind van de middag behoorlijk gaan waaien. Gelukkig waait het ver op zee minder hard, dus mogelijk valt het nog mee met de windchop die met de aankomst van de swell gepaard gaat. Er zijn wel grote verschillen tussen Noord en Zuid, want op Texel is het rond zonsondergang bijna windstil terwijl er in Belgie dan nog windkracht 5-6 uit het NNO-en staat. Overigens is deze richting voor overige Noord-Holland niet eens zo slecht, want het is meer side dan echt onshore. Alleen op de meest besurfde spots van Noord-Holland is NNO wel echt onshore, maar om die nu per se te vermijden is ook niet echt nodig.

Woensdag 6 juni
De swell piekt in de nacht van dinsdag op woensdag dus qua hoogte maakt het niet zoveel uit of je dinsdagavond of woensdagochtend gaat surfen. Een groot verschil is wel de wind, want die is woensdag lange tijd afwezig. Zeker in Noord-Holland, waar het tot twee uur in de middag nog af en toe nog offshore kan draaien en het clean is. Maar ook in Zuid-Holland, vooral in de ochtend met het hoge water. In principe kan het zonder wind ook met afgaand tij nog goed zijn, alleen stroomt het dan wel wat. De wind pikt rond 16:00 uur overal weer op en dan is het mooie er overal wel van af. In Belgie en Zeeland is het alleen het eerste deel van de ochtend echt goed. En eigenlijk deelt België niet helemaal mee in het cleane, omdat de wind nog noordoost staat. Het loont daar wel om zoveel mogelijk oostelijk te gaan richting de grens met Nederland, omdat het daar niet waait.

Donderdag 7 juni
Opnieuw een mooie ochtend zonder wind in Nederland. En het goede getij met nog steeds 1 meter swell op zee. Deze komt misschien niet overal even goed binnen, omdat de richting iets meer NNO is. De beste golven lijken nu eerder voor het zuiden te zijn en minder in het noorden. Hoewel de oostelijke wadden juist weer heel mooi kunnen zijn met een tijdelijk naar zuidoost draaiende wind.

Vrijdag 8 juni
Vrijdag en zaterdag draait de swellrichting weer pal noord en wordt gunstig genoeg voor de hele kust. De getijden zijn weer wat opgeschoven, zodat er niet per se rond zonsopkomst al gesurft hoeft te worden. Omdat het wat meer bewolkt wordt, zal de wind in de loop van de dag gelijk blijven. Dat geeft dus ook nog in de avond cleane golven als het tij opkomt. Dit zal in het noorden echter alweer bijna te laat zijn. Hoogwater valt pas rond middernacht. Dat komt goed uit, want het eerste hoogwater van de dag valt het hele weekend rond het middaguur. Dus de Surfana mazzelaars kunnen eerst hun roes uitslapen om daarna meteen een frisse duik te nemen in de golven van de Noordzee! Zouden ze het festival zo op dit getij hebben gepland?

Zondag 9 juni
Er hang verandering in de lucht. Het weer is niet meer zo stabiel als het de hele week was en de kans op regen wordt in de middag al groter. Waarschijnlijk blijft het aan zee nog wel meest droog dit weekend, maar uiteindelijk gaat er overal wel iets van regen vallen. De wind draait rond een lokaal lagedrukgebied op zondag mogelijk even uit west of pal zuid. Daardoor zal de swell wat minder goed binnenkomen, maar er kan nog steeds gesurft worden. Hoe snel er een echte omslag in weertype gaat komen is nog niet helemaal zeker. We zitten precies op de rand van het koelere en warme weer. Maar uiteindelijk gaat de 2e helft van juni veel veranderlijker en vooral met lagere temperaturen verlopen dan de 1e helft. Uiteraard gaat dit samen met golven uit westelijke richtingen. En dat het afkoelt maakt nu niet meer uit. Het zeewater is immers genoeg opgewarmd om zonder schoenen, cap en handschoenen te surfen!

Wetsuit adviezen (temp water 13,5gr)
Dinsdag: 4/3mm + oorbescherming ivm wind!
Woensdag: 4/3mm met i/d ocht 3mm schoen
Donderdag: 3/2mm zonder schoen (ocht 4/3mm met schoen)
Vrijdag: 4/3mm omdat er minder zon is

Bron: Surfweer Dinsdag 5 juni 2018 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts