Surf weer bericht

Surfweer dinsdag 5 maart 2019

Off 4

Het is en het blijft volop herfstweer. Met wind, regen en hoge golven uit alle richtingen. Zowel uit het noorden, omdat er boven Noorwegen nu ook stormen komen en staan. Maar ook uit het zuiden tot westen dankzij de lagedrukgebieden dichterbij met veel wind vlak voor onze kust. Het is steeds zoeken naar een speld in een hooiberg om wat minder wind te vangen en wat meer golven.

Dinsdag 5 maart
Vandaag val het alles mee met de wind en staat er slechts een kleine windkracht 5 uit zuidwest. De swell komt nog een tijdje uit west. In regio midden en in Noord-Holland komen de golven ook nog een lange tijd uit WNW, zo te zien op de spectra boei-metingen. Het is lekker weer met veel zon en de wind zal nog iets naar zuidwest krimpen waardoor het nog wat cleaner wordt. Ook het steeds gunstiger wordende getij speelt een belangrijke rol. Wel staat er dan wat stroming, maar de push zal zeker nodig zijn om er een wat mooiere lijn in te krijgen. Die duurt in het zuiden overigens maar kort. Daar valt ’s avonds niet meer echt te surfen, omdat de swell dan is afgenomen en te veel west is ipv WNW. De meest gunstige surf vandaag dus in het midden en noorden. Einde middag trekt overigens de wind iets aan en wordt het wat meer bewolkt vanuit het zuiden. Het blijft wel droog.

Woensdag 6 maart
Woensdag komt de wind in de ochtend uit het zuidoosten, waardoor er nauwelijks nog een golf zal staan. Wellicht komt er in het uiterste noorden nog wel een plukje noordswell binnen. Maar de wind is eigenlijk te hard met zuidoost 7 boven zee. Eind van de ochtend ruimt de wind naar zuid en kan er van dit windveld wel een golfje aflopen richting de noord hollandse stranden. In het zuiden blijft het gewoon flat. De wind neemt eind van de middag snel af, maar de golven blijven dankzij de offshore vrij clean (alleen steeds kleiner) in het noorden.

Donderdag 7 maart
Donderdag wordt een verwaaide dag met windkracht 7 uit ZW of WZW. In de eerste uurtje waait het nog niet, maar is er ook geen golf. Die komen pas later met de toename van de wind op nadering van de trog. Achter dit systeem met felle buien en harde windstoten komt er nog een tweede trog in de vorm van een occlusie (zie weerkaart). Nabij, maar zelfs tussenin kan het aardig spoken met windkracht 7. Toch is het dankzij de side-shore nog prima te surfen op veel spots. Zolang het niet te veel stroomt. Echt veel meer wind wordt pas verwacht eind van de middag en avond. Daar zit voor Zeeland wel het juist getij, dus lastige afweging. Of gewoon nog even 1 nachtje wachten.

Vrijdag 8 maart
Achter de stormachtige noordwester van donderdag zit verder op de Noordzee gewoon een dikke storm uit het noorden. De golfhoogtes lopen op tot 6 meter en de Noordzee staat helemaal rood van de de noord-swell op dit DWD-kaartje. Vrijdag wordt zeker geen kattenpis en in de ochtend is het gewoon te veel van het goede, ook al waait het nauwelijks. Het probleem zit hem dan nog in de windrichting en het getij. Zowel de eerste als de laatste worden heel snel gunstig in Zeeland en vooral België. Onze zuiderburen zijn een keertje echt de place to be met een overal een naar zuidwest draaiende windkracht 2 met 2 meter swell NW swell. Het feest daar gaat eigenlijk door tot einde middag, maar wordt dan al minder krachtig. Voor alle andere kustregio’s is het eerder andersom. Daar zal het lang wachten zijn voor de wind ook naar zuidwest gaat, maar uiteindelijk gebeurd dit ook!

Weekend-verwachting
De zuidwesten wind komt terug en geeft weer nieuwe swell uit WNW op zaterdagmiddag. Er lijkt in de middag een moment van minder harde wind op te zitten rond het begin van de vloed. Dat gaat dan gepaard met de nodige stroming, dus in Zeeland minder gunstig. Daar kan men beter al eerder gaan, wanneer het nog waait. In Belgie juist later op de dag, zodra de WNW swell er nog bij komt. In de avond gaat het echter weer fel waaien met een WNW-er storm op de Noordzee.
Zondag beloofd een heel stuk rustiger te worden. De swell komt goed binnen, vooral in Z-H en noordelijker. In Belgie heel clean zonder wind, maar vele male kleiner. Beste is dus een beetje tussenin te gaan zitten, want op de Wadden en in de kop van N-H blijft het wel gewoon de hele dag waaien. Daarbij de hele dag lekker veel zon, hoewel dat zaterdag ook al een groot deel van de middag het geval is. Maandag weer nieuwe stormen op koers met veel wind. In het begin van de week nog uit WZW, later meer WNW-ers. De lagedrukgebieden met wind, regen en golven blijven nog doorgaan tot eerste dag van de astronomische lente (20 maart)! Daarna verschijnen pas de eerste hogedrukgebieden op de kaart..

Wetsuit adviezen (+6C op de wadden, +8C BE en Zeeland):

Dinsdag: 5mm wetsuit, schoen 7mm, cap 3mm, hand 3mm
Woensdag: 5/4mm wetsuit, schoen 6mm hand 3mm
Donderdag: 6mm wetsuit, 3mm cap & 7mm schoen, 4mm hand
Vrijdag: 6 of 5mm wetsuit 3mm cap, schoen 7mm en hand 4mm.

Bron: Surfweer dinsdag 5 maart 2019 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts