Surf weer bericht

Surfweer dinsdag 6 juni 2017

Off 7

Een periode van westcirculatie die we vaker in de herfst en winter zien, is vandaag van start gegaan! Dat betekent veel regen, wind maar ook veel golven! Vandaag strekt een stormachtige zuidwester over en ook woensdag waait het hard tot stormachtig op zee. Donderdag lijkt een van de betere dagen te worden met wind en swell.

Dinsdag 6 juni 2017
De ochtend begint met een stilte voor de storm en een zee zo plat als een biljartlaken. Al snel draait de wind naar een meer zuidwestelijke richting en kan het opbouwen van de swell en golfhoogte gaan beginnen. Kleine kanttekening: vanmiddag komt er overal een 100 km/u storm te staan. Een beetje wind is niet erg, maar dit is wel wat te veel van het goede. Enige positieve van deze wind is dat die niet recht op de kust staat, maar meer sideshore. Met uitzondering van de kop van N-H, daar wel gewoon side-on shore en niet te surfen. Nog een klein pluspunt vandaag: het tij loopt later tegen de stroomrichting van de wind in. Dus uiteindelijk zal het voor de ervaren surfers nog best een lekker dagje worden. Vooral in België, Zeeland en deels Zuid-Holland. Noord-Holland wordt een uitdaging, omdat daar laagwater pas na zonsondergang valt. Wel zou de wind daar ook moeten afnemen van windkracht 9 naar windkracht 7 aan het eind van de avond.

Woensdag 7 juni 2017
In de ochtend opnieuw een pittig windveld met kans op windstoten tot 100 km/u. Iets minder dan dinsdag, maar wel rechter op de kust. Het positieve daarvan is wel dat de swellrichting een langere aanloop krijgt en de golven dus een stuk hoger worden. Nu kun je op zoek gaan naar nog meer protected spots, hoewel die bij WZW met name in België te vinden zijn. Anders dan dinsdag neemt de wind in de middag en avond juist af en niet verder toe. Hoe later hoe beter waarbij de windrichting in het zuiden zelfs weer helemaal sideshore ZW wordt.

Donderdag 8 juni 2017
In de ochtend komt de NW swell het meest tot z’n recht. Er staat nog wel een klein briesje uit het zuiden of het zuidwesten, maar die gaat de NW swell met hogere periode niet wegduwen. De condities in België en Zeeland zijn wel minder gunstig, omdat het daar de hele ochtend nog laagwater is. Afhankelijk van de wind kan daar natuurlijk wel met hoogwater gesurft worden, hoewel de swell in Z-H en N-H veel beter door zal komen. Hoe later op de middag hoe minder hard en hoe meer offshore de wind zal worden. Uiteindelijk wordt het zelfs behoorlijk clean en goed te surfen voor alle categorieën. Een update volgt later in de week, want de windverwachting kan nog schuiven. Het getij niet.

Weekendverwachting
Vrijdag, zaterdag en zondag blijven stroming en wind uit het zuidwesten komen. Opvallend genoeg lijken de windpieken telkens in de namiddag te vallen wat goed uitkomt met het tij. Daarna moet laagwater nog beginnen en kan er dus vooral in de avond worden gesurft. Voor België ziet het er wel een stuk minder goed uit. De wind is meer ZW dan WZW en wordt ook lang niet meer zo hard als midden in de week. Zeeland pakt nog wel een redelijke golf op, maar de beste condities zijn vrijdag, zaterdag en zondag in Zuid- en Noord-Holland te vinden. Na het weekend diepen de depressies in Noord-Europa wat verder uit. De kansen op een nieuwe NW swell worden groter naarmate de week vordert. Stormkansen zitten er dan niet meer bij, maar voor een goede noordswell is dat ook niet nodig.

Wetsuit-advies, zeewater 16-17 gr
Dinsdag: 4/3mm en bescherm je oren ivm wind!
Woensdag: 4/3mm met schoen 3mm
Donderdag 4/3 mm met of zonder schoen
Vrijdag: 3/2 mm wetsuit
Weekend: 4/3 of 3/2 mm

Bron: Surfweer dinsdag 6 juni 2017 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts