Surf weer bericht

Surfweer dinsdag 8 januari 2019

Off 12

Het blijft maar komen en gaan met stormdepressies die vanaf de Atlantische Oceaan linea recta de Noordzee in duiken. Perfect natuurlijk om bij ons hoge golven te krijgen, maar soms is het ook te veel van het goede. Dat is duidelijk dinsdag het geval, hoewel een enkeling zich wel zal wagen in de windchaos. Woensdag ziet er al stukken beter uit met 3m swell en een meer noordelijke wind. Donderdag helemaal rustig qua wind en nog voldoende golfhoogte.

Dinsdag 8 januari
De Duitse meteodienst noemt het Sturmtief Benjamin, maar de meeste wind staat eigenlijk aan het Engelse deel van de Noordzee. Dat stuwt de golfhoogtes daar op naar minimaal 8 meter hoog, waarvan er zo’n 4 bij ons zullen arriveren dinsdagmiddag. Het tij is uitermate hoog met aan het einde van de dag springtij. Uiteraard valt er dan wel te surfen op die meest beschutte spots in het noorden en zuiden. Elk ander gewoon strand, inclusief regio Scheveningen, is gewoon een poging tot overleven. Daar kan er zelfs met de haven in de buurt niet gesurft worden. De wind is zodanig recht aanlandig tussen WNW en NW, dat er geen beginnen aan is. Wel draait de wind meer NW, maar echte Noord-component ontbreekt. En dat heb je toch eigenlijk echt nodig in zo’n soort swell situatie.

Woensdag 9 januari
Gelukkig is de swell zodanig goed ontwikkeld dat woensdag alle beschutte spots ook nog genoeg swell gaan krijgen voor een meer doable sessie. In de ochtend stroomt het daarbij nog te hard met de golfrichting mee naar het zuiden, maar in de namiddag komt het getij mooi op vanuit de andere richting. Overigens blijft de wind vooral in het zuiden wel van de partij. In Belgie tot zonsondergang gewoon een dikke windkracht 6. Daar dus geen echt goede condities, ook omdat pal noord eigenlijk pal aanlandig is in Vlaanderen. Een groot verschil met de ligging van bijvoorbeeld Noord-Holland noord, waar dezelfde wind puur side is. Echter heeft het uiterste noorden als nadeel dat het tij niet meer opkomt voor donker. Met laagwater stroomt het dan eigenlijk nog te veel en komen de grootste sets niet door. Tussen het noorden en het zuiden lijken dus de beste opties te liggen.

Donderdag 10 januari
Donderdag gaat de wind helemaal liggen, maar wordt niet offshore. En ook wordt het nergens echt helemaal hoogwater op tijd voor het einde van de middag. Hoewel, in het zuiden komen de waterstanden veel eerder opzetten. Daar dus wel vol hoogwater en een mooie restswell eind van de middag. Elders loont het waarschijnlijk net zo goed om in de vroege ochtend te gaan, omdat dat de swell nog het meest krachtig is. Uitzondering is ws zuid-holland. Daar zal het met laagwater ook prima breken in de middag met wind nihile condities. De zon breekt waarschijnlijk niet door, dus zal een dik(ker) wetsuit nog steeds nodig zijn. In de nacht van woensdag naar donderdag zullen autoruiten de volgende ochtend krab-waardig zijn.

Vrijdag 11 januari
Vrijdag is de rust weer voorbij, hoewel het dan niet meteen heel hard waait. De golfhoogte loopt wel weer snel op dankzij de pal aanlandige noordwest richting. Die geeft erg rommelige golven met daarbij ook het absoluut verkeerde getij de hele dag. Eentje om over te slaan? Of geen dat zetje aan het einde van laagwater net voor donker genoeg effect om toch nog met een nat pak het weekend in te gaan.

Weekend en daarna
De wind wordt steeds sterker en gaat even terug naar west om later weer snel meer WNW te worden. Helaas draait de richting niet helemaal door naar NW of NNW, maar het voordeel daarvan wel is dat het extreem zacht weer blijft met 8-9 graden het hele weekend. Meeste wind lijkt er op zaterdag te staan, maar dat hoeft niet per se de meest slechte surfdag te zijn. Als de wind meer west dan noord heeft dan bieden in Belgie de havens uitkomst en ook in Holland zijn er alternatieven. Helemaal omdat het gunstige getij voor NW swell dit weekend ontbreekt vanwege het korte daglicht. Het is namelijk om 7 uur en om 19 uur vol hoogwater.

Volgende week wijzen de weerkaarten op een meer gunstige getijdenwerking voor de vroege vogels. Het is dan om 8 uur hoogwater en met noordwest op maandag is het dan nog even goed te doen. De dagen daarna zou de wind meer westzuidwest kunnen zijn. Maar dat is dan ook weer gunstig later in de ochtend met afgaand tij.

Wetsuit diktes:
Dinsdag: 6/5 of 5/4 wetsuit, 3mm cap & 7mm boots en 3mm hand
Woensdag: 6mm met 3mm cap & 8mm schoen + 4mm hand
Donderdag: 5/4mm met cap, schoen 6mm en hand 3mm
Vrijdag: 5mm met 3mm cap, schoen 7mm en hand 3mm

Bron: Surfweer dinsdag 8 januari 2019 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts