Surf weer bericht

Surfweer dinsdag 9 augustus 2016

Off 28

Luchtdrukverschillen van meer dan 50 hPa tussen de weersystemen west van Ierland en oost daarvan zie je meestal niet in de zomer. Dat is meer het scenario voor eind september of in november. De uitdaging gaat er deze week vooral in zitten om de laagste golven met de minste wind te zoeken en zodoende een goede sessie te scoren. Precies het tegenovergestelde van wat we de afgelopen maanden hebben gedaan. Dit gaat zeker lukken want er zitten een scala aan leuke frontjes, troggen, hogedrukruggen en slepende polaire fronten op de forecast-timeline van deze week. Vandaag diept het laag boven Scandinavië nog verder uit naar winterse luchtdrukwaardes. Het verschil in barometerstanden tussen het hogedrukgebied op de Oceaan (1040) en het lagedrukgebied boven Noorwegen en oost daar van (984 hPa) is ruim meer dan 50! Nog tot volgende weekend zal te merken zijn dat de golven vanaf de Noordpoolcirkel onze Noordzeekust zullen bereiken. Over het algemeen geeft dat te wilde condities met in het zuiden (België en Zeeland) de grootste kans op een surfbare branding voor een ieder.

De wind waait vandaag vrij krachtige met buien en opklaringen in de middag. Het kan dan flink stromen, vooral vanwege de lagere waterstanden. Pas aan het einde van de dag verbeteren de condities. Woensdag nemen de luchtdrukverschillen tussen het hoog bij Ierland en het laag bij Scandinavië snel af. Er slaat een ‘golf’ in het polaire front bij IJsland dat op grote hoogte in de atmosfeer binnen 1 dag 1200 kilometer weet af te leggen. Een stuk sneller dan de golven in het water afstanden afleggen. De voortplantingssnelheid van swell is meestal maar zo’n 500 kilometer per dag. Zeker in de Noordzee, waarbij de vele banken afremmend werken. In dit geval is dat alleen maar gunstig. Uiteindelijk zorgen al die ondieptes voor veel beter surfbare onshore windgolven. Veel beter dan wanneer de Noordzee een halve kilometer diep was geweest. De randstoring (of ‘golf’) geeft woensdag een verengend weerbeeld met minder wind in het gebied nabij de grootste neerslag intensiteit. Daar dus de beste golven en flink hoog ook, zonder wind van betekenis. Overigens kan het woensdag wel blijven waaien, maar waarschijnlijk is dit dan heel lokaal. Hou dus goed de laatste waarnemingen in de gaten alsmede de surf-app of sms. Ook zijn de surf-reports op deze site handig en leuk om in de gaten te houden. We belonen de beste reports (bijvoorbeeld een stukje tekst of een foto vanaf het strand) deze week met drie boeken van William Finnegan’s bestseller ‘Primitieve dagen’. De schrijver komt op Hawaii terecht op een moeilijke school in een achterstandswijk. Golfsurfen helpt hem zijn problemen te overwinnen. De surf-reports op surfweer zijn over het algemeen anoniem, tenzij je bij website even de url van je instagram, facebook, twitter of eigen site meegeeft. Ook altijd leuk voor je eigen exposure en followers en je kan er nu dus een van de drie boeken mee winnen!

Donderdag trekt de occlusie van de golf in het polaire front verder het binnenland in. Voor de passage is de wind nog even heel gunstig zuid of zuidwest met mooie cleane golven en regen. Daarna trekt de wind aan en wordt meer echt zuidwest. Het blijft regenen, dus de kans op meer sideshore condities blijft bestaan. Vooral in het zuidwesten is dat het geval tot de avond. Aan het eind van de avond draait de wind naar een meer west tot noordwestelijke richting en wordt het overal onshore chaos. Wat weer wel een voordeel is voor de golfhoogte, want die bouwt weer lekker op. Niet echt nodig, want er loopt donderdag meer dan genoeg swell uit het verder noorden. Vrijdag dus ook nog steeds op en top surfweer voor de liefhebber. De wind neemt in de loop van de dag af en draait naar zuidwest tot het moment dat er weer een nieuwe storing vanaf de Oceaan de oversteek langs de Britse eilanden maakt. Een verlenging van de swellperiode met nog eens drie dagen. Zaterdag nog veel wind, maar zondag golven zonder al te veel wind. Maandag een mooie cleane dag met zon en aflandige wind, maar wel minder dan 1 meter swell uit het noorden. Dinsdag de laatste restjes, misschien wel van augustus. De rest van de maand lijkt wel een stuk minder golfrijk te verlopen.

Bron: Surfweer dinsdag 9 augustus 2016 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts