Surf weer bericht

Surfweer dit weekend 13-14 april 2019

Off 15

In de aanloop naar het weekend is het nog zo goed als flat. De wind uit het noordoosten komt pas in de avond en is te laat om nog voldoende swell te generen. Die wind is momenteel onmisbaar, want verder uit het noorden van de Noordzee of de Noorse Zee is dit weekend en daarna niets te verwachten. Alle lagedrukgebieden liggen op de Oceaan voor de komend tijd. Als dat zo blijft is dat iig goed nieuws voor coachingsweeks(er is nog plek) later deze maand in Frankrijk!

Vrijdag 12 april
Vrijdag alleen in België en het zuiden van Zeeland genoeg wind (straffe 5bft NNO) met wat eerste golven uit het noordoosten. Het getij is gunstig in de avond en misschien kan er 2e helft van de middag ook al een rimpel lopen. Elders blijft het beperkt tot rimpels / aka zo goed als flat. Meeste kans in Holland is uiteraard zuidelijk Zuid-Holland waar het nog voor donker hoogwater wordt, bijvoorbeeld hier.

Zaterdag 13 april
Op deze dat zijn er twee wind events die in de gaten gehouden moeten worden. Ten eerste het kleine windveld in de vroege ochtend met 5bft boven de wadden (zie plaatje). Dit heeft te maken met een trog die in de koude bovenlucht in de oost stroming wordt meegevoerd. Waarschijnlijk haalt deze mini-swell het al voor het eerste HW moment in de loop van de ochtend in Zuid-Holland. Belgie en Zeeland liggen nog te ver en zijn te vroeg weer eb, maar hebben weer als voordeel dat het tweede hoogwater ook weer vroeger komt en op tijd voor het donker wordt. Daarbij komt ook ten tweede, want achter de trog komt een meer krachtige NNO wind op gang. Die brengt uiteraard hogere golven, maar ook onshore wind. Voor shortboarden is het dan in het zuiden met heuphoogte leuk te doen, terwijl de golven in Noord-Holland niet verder dan kniehoog komen. Op de wadden dan wel meer hoogte.

Zondag 14 april
Het tweede wind-event van zaterdag valt dus later op de dag en heeft een uitloop naar zondag. In principe is dit moment het meest hoopgevend, want op zondag draait de wind naar zuidoost boven de wadden terwijl de NO-swell nog wel even blijft staan. Door de offshore zal Noord-Holland (muv Texel) wel weer vrij flat doen aanzien, terwijl Belgie en Zeeland de volle laag krijgen. Overigens geen echt hoge golven, maar met het juiste hoogwater getij gewoon leuk lijnen surfen. Zuid-Holland doet uiteraard ook mee, muv het stuk meer noordelijk richting Katwijk/Noordwijk. Overigens is de windrichting in het zuiden nog wel meer noordoost dan echt oost. Toch zal de lijn er goed inzitten zonder al te veel chop. In de namiddag en avond wel meer chop en toenemende wind door opwarmende land / zeewind effect. Overigens geeft dat natuurlijk ook weer meer golven, alleen het tij wordt nu pas een half uur voor donker voldoende hoog in Belgie en Zeeland. Voor Zuid-Holland wordt het sowieso te laat, dus daar echt met het eerste hoog gaan.

Maandag 15 april
Maandag is de wind in de ochtend nog te veel oost en niet voldoende van kracht. Later in de middag trekt de wind aan en zorgt voor mooie metingen op de boeien. Feit is wel dat de tijd van het tij niet meer gunstig is voor een einde middag sessie. Wat dat betreft is het beter om te wachten tot het hoogwater van dinsdag. Sowieso komt er de hele week af en toe veel wind te staan uit het oosten tot noordoosten. Meer dan dit weekend het geval is, dus dat biedt zeker een paar mooie kansen. Vooral wanneer er een koudeput in de bovenlucht langstrekt op woensdag (zie weerkaart).

Bron: Surfweer dit weekend 13-14 april 2019 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts