Surf weer bericht

Surfweer Donderdag 10 september 2020

Off 6

Voor het nog een keer tegen de 30 graden gaat worden op het strand zien we eerst nog een paar dagen met goede swell en prima weertje de lage landen aandoen. In principe komt daarbij alle swell vanaf het sturende lagedrukgebied net onder Spitsbergen. In de regel duurt het zo’n drie dagen voordat deze swell onze kusten heeft bereikt. Maar vooruitlopend op die langere periode swell, komt er ook al een golfveld van dichterbij aan op donderdag. Vrijdag de eerste swells van ver en dat gaat zo door op zaterdag.

Donderdag 10 september
So sick als het die laatste donderdag van augustus was, gaat het nu niet worden. Toen ging er een stormdepressie vooraf aan de windstille donderdag. Nu dus wel windstil of in ieder geval heel weinig wind. In het zuiden is de wind licht zuidoost aflandig, maar wordt later in de middag matig aanlandig noord. In de provincies Zuid-Holland noord en in Noord-Holland blijft de wind zwak, maar blijft wel licht uit zee komen. Toch is het gewoon clean bij zo weinig wind. Zeker in de avond, wanneer nog een push van het tij te verwachten is en de swell nog niet helemaal uitgedoofd zal zijn. Eerder op de dag wel hogere surf, vooral in de ochtend omstreeks hoogwater. Eind van de middag met afgaand tij en vooral midden op de middag met helemaal laagwater is het iets meer zoeken waar de swell nog helemaal vol doorkomt. Dat is in ieder geval niet in België of Zeeland, maar wel in Z-H en N-H. Die eerste zijn later, maar wel op tijd weer aan de beurt met het opkomende tij veel vroeger op de namiddag. Wel met een klein beetje wind, zeker in het meest westelijke deel van België. Richting oost en Nederland is de wind al meer gunstig. En zijn de golven hoger, want dit lagere periode swell heeft wel meer moeite om België te bereiken. Gemiddeld gezien zal de hoogte van 0,6m clean in he zuiden tot 1,5m clean in het noorden variëren. Het noorden is dan vooral het waddengebied, maar ook delen van N-H waar het vol binnenkomt. Overigens wordt de wind op de oostelijke wadden pas iets later op de dag mooi side-off, maar dan is daar het getij ook pas hoogwater. Als het overal al lang eb is en al bijna weer vloed wordt, zit men rond Ameland in de laatste fase van hoogwater (15u). De wadden zijn altijd als eerst met een swell-toename, maar als laatst met ‘de golf’ van het getij.

Vrijdag 11 september
Vrijdag nog iets meer periode, waardoor de golven nog moeilijker helemaal tot aan het zuiden geraken. De wadden worden echter vol geraakt en zitten daarbij in de luwte van de wind. Zeker tot een uur of 15u, want daarna neemt die langzaam wat toe. In N-H is het dus zaak om op tijd te gaan, het is de hele ochtend windstil en een deel van de middag ook nog goed surfen bij heuphoge swells. Zelfs in de avond blijft het goed, want de swell neemt niet af. En het valt te bezien in hoeverre de wind echt voor een probleem gaat zorgen. Er lijkt nu niet meer dan 3, misschien 4 bft uit zuidwest op te steken. Ook in Zuid-Holland zijn de vooruitzichten gunstig, maar de hoogte is waarschijnlijk wel wat minder en lastig in te schatten. Eigenlijk weet je het pas als je in het water ligt en de kracht voelt van de swell / golven.
In Zeeland en België is het nu niet per se tijd om te gaan surfen. Daar is het klein, maar wel fijn. Zeker om te longboarden rond de hoogwaters begin en eind van de dag.

Zaterdag 12 september
Zaterdag helaas meer wind, die komt uit WZW en is dus licht aanlandig. Dat nodigt de swell die er staat niet echt uit om nog een mooie lijntjes om te krullen. Wel kan er prima gesurft worden in de ochtend. En later op de dag met dat beetje wind, is er een zeegang toename te verwachten. Niet veel, maar in ieder geval niet flat.

Zondag 13 september
Zondag is er ook wind, dit maal uit ZZW en dus is de zee al cleaner. De vraag is of er nog swell overgebleven is en of er misschien nieuwe lokale swell is bijgekomen van de WZW van zaterdag. Als dit al het geval is, dan zal dit alleen in N-H of op de wadden iets surfbaars kunnen opleveren. De zuidelijke regio’s zijn flat en zuid-holland is ook niet veel.

Verdere forecast
Zondag voelt het al warm, zeker in het binnenland. Die ultrawarme stranddag komt echter pas op maandag, met een verlenging naar dinsdag. Er zijn signalen dat er maandag toch nog zo’n 0,3m 10 seconden swell zal staan. Super om met de kids er op uit trekken in de namiddag of met je sup of longboard te spelen. Alleen richting het noorden, bijvoorbeeld zandvoort of noordelijker. Want richting het zuiden dooft die swell te veel uit door de wrijving van de ondiepe Noordzee.
Dinsdag deze zelfde kans vanwege dat diepe laag op zaterdag/zondag tussen IJsland en Noorwegen. De wadden pikken sowieso iets op. Op woensdag draait de wind naar noord en is de warmte weg, maar komen de windgolven langzaam weer terug. Voor het weekend van de 19e belooft een diepe depressie een noordelijke swell onze kant op te duwen. Het is nog ver weg, maar altijd leuk om in de forecast te zien staan.

Bron: Surfweer Donderdag 10 september 2020 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts

Latest Surf News

Wind actueel