Surf weer bericht

Surfweer donderdag 12 november

0 2

De flatness is voorbij, er zijn weer golven! Die worden op donderdag veroorzaakt door een toenemende wind uit het zuidwesten met een flink westelijke component. Met deze richting is het wel snel onshore in het noordwesten, maar het voordeel is dat de golven meteen goed hoog worden en dat er ook in Belgie en Zeeland gesurft kan worden. Het is maar 1 dag, want vrijdag en zaterdag is de zuidwest weer met een te zuidelijke component. De golven zitten dan vooral in Noord-Holland. Zondag gaat het echter weer zo hard waaien, dat ook het zuiden hogere golven krijgt te zien.

Donderdag 12 november
Op zee staat er met 8 bft zuidwest meer wind dan aan de kust (6/7 bft). Dat is gunstig, want de grotere rollers worden minder sterk verwaaid. Een koufront ligt precies met zonsopkomst over Zuid-Holland (zie Met-Office weerkaart) met achter het front direct al golven voor de zuidwestelijke provincies. Het is dan laagwater tot 10:00 uur in Zuid-Holland met goede hoogte, maar wel een toenemende stroming. In Zeeland komt die stroming te snel en is het nogo, terwijl België juist met de volle laag wind en stroming ook meeprofiteert van de windswell. Later op de dag is het daar alweer te klein, terwijl dan pas de betere condities voor het midden en noorden worden verwacht. Helaas valt het tij wel heel ongunstig met in de kop van N-H geen afgaand tij meer. Daar zou alleen vol in de wind kunnen 2e helft van de ochtend. Zuidelijkere delen van Noord-Holland lijken wel meer gunstig later op de middag met de afnemende wind uit zuidwest en het sneller zakken van het hoogwater. In Zuid-Holland gaat dat nog sneller, maar is het momentum met hogere golven al geweest. Wel prima nog om te funsurfen, fish en longboard. En aan het einde van de middag is het daar al weer helemaal laagwater. Dat geeft ook een kans voor Zeeland, met om 16u al helemaal eb. De hoogte zou dan nog voldoende moeten zijn met de naweeën van de krachtige zuidwest begin van de middag.

Vrijdag 13 november
Veel minder wind en dus meest flat. Alleen in de kop van N-H zijn in de vroege ochtend een paar kleine golven. Het is dan nog laagwater. Tegen 14:00 uur gaat de wind wat meer ruimen van zuid naar ZZW-ZW met zelfs wat side-shore kansen in Zuid-Holland. Een front nadert waardoor het even gaat regenen en de wind naar west ruimt, maar eigenlijk ook volledig kan wegvallen. Uiteindelijk is het dan net voor zonsondergang genoeg om te kunnen gaan in Zuid-Holland. In Noord-Holland is het wat meer om te sufen, maar nog wel met wat stroming. Zal niet al te veel zijn en op zich is dat geen probleem als je maar geen dammen of obstakels tegen komt. Zie ook Surfweer.nl/safety voor een check of je goed bezig bent wat betreft getijde, stroming en andere risico’s die het surfen in de Noordzee met zich meebrengt.

Zaterdag 14 november
Het weekend start flat met een aflandige ZZO wind. Die neemt pas laat op de dag toe en blijft eigenlijk de hele dag vrij zuidelijke, heel licht ZZW. De enige optie waar wat golven te vinden zullen zijn is waarschijnlijk in Noord-Holland. Het tij is alleen niet gunstig, dus al met al een verloren surfdag. Maar voor de allereerste beginners is het misschien nog wel ok. En wie weet dat de wind toch wat harder wordt en er in Zuid-Holland eind van de dag ook een golfje breekt.

Zondag 15 november
Zondag gaat het stevig waaien uit zuidzuidwestelijke richting. In het zuiden eerst nog flat, maar in Noord-Holland en midden Zuid-Holland is de ochtend het moment om te gaan dankzij de lage waterstanden. Het is dan nog droog met een beetje zon, maar al snel betrekt de lucht met meer bewolking en later regen van het koufront. Dat zou echter ook een gunstig effect kunnen hebben op het windverloop. Net als vrijdag gaat de wind na het front ruimen naar west en neemt wat af. De zuid-swell wordt dan ook wat beter richting de kust in het zuiden geduwd, enigszins geholpen door het daar alweer afgaande tij eind van de middag. Even afwachten of dit nog voor donker komt, maar uiteindelijk zullen er in België en op het meest zuidelijke puntje van Zeeland ook echt hogere golven aan land kunnen komen.

Lange termijn forecast
Volgende week maandag zit al wat langer in het vat als een dag met de eerste WNW swells en wat minder wind. Uiteindelijk is de vraag in hoeverre de wind echt afneemt en naar zuidwest draait. Helemaal clean gaat het niet worden, maar de hoogte is in Noord-Holland echter prima en ook in Zuid-Holland met 1 meter de hele dag acceptabel. Het hoge water geeft niet per se heel veel stroming, omdat de golven ook een noordelijke component hebben.
De swell is binnen 12-24 uur weer weg en dinsdag zal het dan voornamelijk zuidenwindgolven zijn voor het noorden van Nederland. Eerst dus nog een groot deel van de dag flat. Woensdag en de dagen daarna meer kansen op NW turbulentie met swells uit die richting als gevolg. Ook vrij veel wind, maar genoeg fronten die even pauzeren en mooie momenten kunnen opleveren. Vooral donderdag ziet er swellvol uit.

Wetsuit Advies:
Donderdag: Een 5mm met schoen 5mm
Vrijdag: 5/4/3mm suit, handschoen niet nodig
Zaterdag: Een 5/3mm en schoen 3mm
Zondag: 5/3mm en 5mm schoen en Ear plugs

Bron: Surfweer donderdag 12 november appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Latest Surf News

Wind actueel