Surf weer bericht

Surfweer donderdag 14 maart 2019

Off 20

Aan het herfstachtige weer met wind komt na dit weekend een einde, zonder dat daarmee de golven verloren gaan. Goed nieuws dus! In het weekend kan er nog volop gesurft worden met wind en golven. De dagen daarna wordt het rustiger qua wind, maar de golven worden juist hoger en krachtiger. Dit komt doordat de lagedrukgebieden verschuiven vanaf de Oceaan en vooral in de Noordzee blijven rondtollen. Vooral maandag en dinsdag worden dikke dagen met golven en minder wind.

Donderdag 14 maart
Niet de beste dag van de week, hoewel de wind tijden het regengebied nog mooi zuidwest blijft. Na het koufront met felle buien draait de wind gedurende de eerste helft van de middag naar onshore WNW. De vorm is er dan al snel uit, maar op zich valt de hoeveelheid wind nog mee. Zeker in vergelijking met voorgaande dagen. Gemiddeld blijft er zo’n windkracht 6 van over vanmiddag. Wel echt WNW en helaas niet doordraaiend naar een NW richting. Maar op zich moet het te doen zijn voor de die-hards met een golfhoogte van 2 meter. Vooral in België zijn er kansen, hoewel het daar ook gewoon krachtig blijft waaien. Eigenlijk zit er niet zo’n verschil in wind tussen noord en zuid. Ook in Z- en N-H zijn er plekjes denkbaar waar je een peddelsessie zou kunnen wagen.

Vrijdag 15 maart
De wind is spelbreker, tenzij je heel vroeg al in het water ligt. Het zou maar een uurtje lang ZZW blijven voor en in de regen van het warmtefront. En alleen in het midden en noorden van de Hollandse kust. Zeeland en België krijgen al eerder te maken met een forse zuidwester tussen het warmtefront en het aankomende koudefront. Maar op zicht biedt dat ook weer kansen, want het is dan nog mooi laagwater. En in die knijpzone tussen de fronten wordt het eventjes behoorlijk zacht met 14 gr in Zeeland. Tot het koufront overtrekt met een paar fellere buien (hoewel dat waarschijnlijk best meevalt). Daarna zwakt in Zeeland en België de wind erg af naar zo’n 5 bft en de windrichting draait meer WNW onshore. Ook in Z-H (zuidelijke deel) wordt de wind fors minder. Eigenlijk een prima moment om het weekend in te gaan met en korte peddelsessie. Richting het noorden van Nederland is het een ander verhaal. Daar neemt de wind juist opnieuw toe na het front tijdens de 2e helft van de middag en blijft het tot het donker hard waaien uit WNW. Blow-out pal aanlandige condities voor alle noordelijke provincies. Maar wel goed voor de vorming van NW swell, die in de nacht dan doorgaat.

Zaterdag 15 maart
Zaterdag opnieuw een frontaal systeem met eerst een warmtefront en daarna de toename van de wind in de warme sector. Het lijkt er op dat we net iets meer tijd hebben met een offshore moment in de vroege ochtend en de WNW swell van de vorige dag. Nu ook kansen in het zuidelijke deel van Z-H met opkomend tij bij zonsopgang (hoewel we die waarschijnlijk niet te zien krijgen). In de tweede helft van de ochtend is het gedaan met de rust en verloopt de rest van de dag vrij steady met een doorstaande ZZW-ZW wind dik 7bft. Niet eens zo slecht, omdat de swell er al is en de windgolven redelijk clean blijven met deze sideshore windrichting. Wel is het juiste getij heel belangrijk, want de wind is niet misselijk. Overigens zal de wind in N-H en in een groot deel van Z-H toch te veel onshore of te hard zijn. Vooral rond de piek 2e helft van de middag. Maar eigenlijk ook in de avond, want echt afnemen doet het niet. Wat wel afneemt is de regenkans in het noorden later op de middag. In het zuidwesten al veel eerder, daar is het einde ochtend al weer droog. Daardoor mist België en ws Zeeland wel het moment van windstilte in de vroege ochtend. Maar goed, dat zijn wel weer de regio’s waar genoeg te vinden is met en dankzij die harde wind.

Verdere vooruitzichten
Zondag worden de weerkaarten pas echt interessant. Een 970 hPa diep en perfect rond lagedrukgebied nestelt zich in de Noordzee en beweegt richting Noorwegen. Het zal wel even duren voordat de dikste swells arriveren. Zondag hebben we vooral te maken met de regen van het laag en nog niet zozeer de swell. En het waait ook nog aardig met af en toe WZW 6bft. Vooral in het noorden blijft het flink doorwaaien. In Zeeland minder, maar daar is dan de swell nog echt doorgezet. Ergens tussen het midden en noorden zal het nog wel redelijk goed te surfen zijn. Vooral in de vroege ochtend of later als het 2e golfveld van de WNW wind arriveert. De noordswells arriveren pas maandag met 2-3m en 10 sec swellperiode. Dat zijn dus stevige bakken en te veel van het goede op de meeste plaatsen. Ook is de wind nog wel van de partij met een windkracht 5 afnemend naar 4 uit noordwestelijke windrichtingen. Toch lijkt het er op dat dit de dikst mooiste dag gaat worden. Dinsdag wordt de cleanst mooiste dag, met geen wind zoals het er nu naar uit ziet. Vooral op de open stranden van N-H (en deels Z-H) maar ook de wadden, is dinsdag de dag om vrij te nemen volgende week!

Waterwear advies
Donderdag: 5mm wetsuit 3mm cap, schoen 7mm en hand 3mm.
Vrijdag: 5mm wetsuit, schoen 7mm, cap 3mm, hand 3mm
Zaterdag: 5/4mm wetsuit, schoen 6mm hand 3mm
Zondag: 6mm wetsuit, 3mm cap & 7mm schoen, 4mm hand

Bron: Surfweer donderdag 14 maart 2019 appeared first on Surfweer.nl.

Related Posts

Wind actueel